“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

12 Ιανουαρίου 2010

Η χαμένη τιμή της πατρίδας

Γράφει η Κοραλία. Η διαχείριση της οικονομικής κρίσης απαιτεί ιεραρχημένο σχέδιο. Η διαβούλευση είναι θετική, αν εκπέμπεται σαφές μήνυμα. Οι ασάφειες δημιουργούν σύγχυση ( πχ.το ύψος ΦΠΑ, οι γονικές παροχές ή το πόθεν έσχες των καταθέσεων). Όταν το μήνυμα χάνεται, ενισχύεται η ανασφάλεια δηλαδή στεγνώνει και τις τελευταίες σταγόνες οικονομικής εμπιστοσύνης.Προτεραιότητα είναι η σταθεροποιήση και στην συνέχεια η μείωση του έλλειμματος, ώστε να περιορισθεί ο δανεισμός της χώρας. Δαπάνες και έσοδα λοιπόν. Έσοδα: η μείωση φοροδιαφυγής και η αύξηση της φορολογητέας ύλης δεν είναι άμεσης απόδοσης. Για να εξοφληθούν τα δανεικά της χώρας απαιτούνται δεκαετίες ταχύρυθμης ανάπτυξης, ώστε να επιφέρουν υψηλά φορολογικά έσοδα. Από Ιαν-Νοεμ. 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης συρρικνώθηκε σε 1,7% έναντι 2008 (συρρίκνωση προβλέπεται και το 2010). Άμεσα μέτρα απόδοσης είναι η αύξηση των έμμεσων φόρων (κοινωνικά άδικο μέτρο) και η μείωση των δαπανών.Ο ΟΔΔΧ σήμερα και την επόμενη βδομάδα θα προβεί σε βραχυπρόθεμο δανεισμό περίπου 4,8δισ ευρώ(3μ., 6μ. και1ετους). Όσο πιο ισχυρή είναι η πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας, τόσο πιο μακροπρόθεσμο δανεισμό επιτυγχάνει και βέβαια με καλύτερο επιτόκιο(spread). Στο τραπέζι έχει πέσει και ο δανεισμός σε δολλάρια. Κατά την γνώμη μου αποτελεί λύση ανάγκης. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η ισοτιμία δολλαρίου - ευρω και πόσο θα επιβαρυνθεί μακροπόθεσμα η χώρα από ανατίμηση του δολλαρίου. Ξένοι οίκοι (Goldman Sachs κλπ), έχουν εγκατασταθεί σε κεντρικό ξενοδοχειο και προσφέρουν με το αζημίωτο τις υπηρεσίες, τις γνωριμίες και τις διαμεσολαβήσεις τους. Προσδοκούν τις αμοιβές τους από τις εκδόσεις των ομολόγων και τις αποκρατικοποιήσεις.

Η σκοπιά.





Του Ανδρέα Πετρουλάκη

Θέλω να σας αποκαλύψω την κακή συνήθεια που έχω, όταν κατεβαίνω καμμιά φορά την Ηρώδου του Αττικού με τη μηχανή μου και οι αστυνομικοί μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκονται κάπως μακριά, να κατεβαίνω και να κόβω μανταρίνια-εξαιρετικά νόστιμα-από τις μπροστινές μανταρινιές του Προεδρικού Μεγάρου.

http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=1119&reftab=61&t=%CE%97-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%AC

“ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ” ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΘΩΡΑ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ “ΣΑΦΑΡΙ“!

Ενα από τα προβλήματα στα οποία σκοντάφτουν οι ρυθμίσεις είναι η έλλειψη κοινής μεθόδου αξιολόγησης των κτιρίων.
Είναι χαρακτηριστικό -όπως τονίστηκε στο συνέδριο της UIPI- ότι το γνωστό κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες αξιολογήθηκε από τρεις επιθεωρητές (εταιρίες από Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία) και πήρε τρεις διαφορετικές βαθμολογίες.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Kai Warnecke αποκάλυψε ότι ανέθεσε την αξιολόγηση ενός κτιρίου σε 7 επιθεωρητές και πήρε… 7 διαφορετικά αποτελέσματα που κατέτασσαν το κτίριο από την κατηγορία Β+ μέχρι την Ε-.
Η έλλειψη αντικειμενικών κριτηρίων δημιουργεί τις προϋποθέσεις, τουλάχιστον στη χώρα μας, να πάρουν άριστα τα περισσότερα κτίρια…http://simatoros.wordpress.com/2009/12/27/%cf%84%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b1-%ce%b5%ce%bd%ce%b5%cf%81/

Άμα έχεις δόντι....

Επιτέλους.Οι πρώτες τοποθετήσεις των Διοικήσεων των Νοσοκομείων,κυρίως της Αττικής, αναμένονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.Οι επιλογές έχουν γίνει με τα γνωστά αντικεμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια του opengov.Εντύπωση ωστόσο έχουν προκαλέσει τα τηλεφωνήματα υγειονομικού,συζύγου κυβερνητικού στελέχους,πρός άλλους υγειονομικούς,για την διαθεσιμότητα και την επιθυμία τους να αξιοποιηθούν στις διοικήσεις των Νοσοκομείων.Τελικά τίποτα δεν μετράει.Ούτε πτυχία,ούτε ικανότητα,ούτε εμπειρία κ.λ.π..Αρκεί να έχεις δόντι.