“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

16 Απριλίου 2011

Κ. Σημίτης: Αναδιαρθρώστε το χρέος.

Αναδιάρθρωση του χρέους προτείνει ο κ. Κ. Σημίτης σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής". Η είδηση ήδη συζητείται ευρύτατα. Ο πρώην πρωθυπουργός με την σοβαρότητα και την ευθύνη που τον διακρίνει, προτείνει να αναλάβει την πρωτοβουλία της αναδιάρθρωσης η κυβέρνηση, ώστε να αποφύγει η χώρα τους εκβιασμούς των δανειστών  και την υπογραφή αλλεπάλληλων μνημονίων σε απροσδιόριστο βάθος χρόνου.

Ολόκληρη η συνέντευξη: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=396041

Τροχάδην επί τόπου


Και μετά μας φταίνε οι αγορές. Ο "απερίγραπτος" κ. Παπανδρέου παρουσίασε ένα ασαφές έως και φαιδρό σε κάποια σημεία του μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015. Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στην πρόχειρη και χαμηλής αισθητικής έκδοση που διανεμήθηκε στους βουλευτές με την έναρξη της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Πασοκ. Ο πρωθυπουργός μάλιστα παρότρυνε τους βουλευτές να το μελετήσουν. Φαίνεται οτι το πόνημα της ιέρειας του Μαξίμου κ. Μπαλαμάτση τον έχει εντυπωσιάσει.Έχει και ο Γιώργος τις αδυναμίες του. Ανθρώπινα τα πάθη. Επι της ουσίας το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015(http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231103976) είναι ένα γενικόλογο κείμενο-ευχολόγιο για το δέον γενέσθαι. Εμφανής είναι η απουσία μελέτης των στόχων και η αδυναμία διατύπωσης των αναγκαίων τακτικών για την υλοποίηση τους. Η εξειδίκευση των μέτρων απουσιάζει και αυτό δεν οφείλεται μόνο στις διαφορετικές γνώμες και τις ισχυρές διαφωνίες υπουργών, αλλά αποτελεί και κυβερνητική επιλογή επικοινωνιακού χαρακτήρα. Εν όψει του Πάσχα η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει δυσάρεστες ανακοινώσεις που θα ενεθάρρυναν αντικυβερνητικές εκδηλώσεις και θα ενίσχυαν το κλίμα δυσαρέσκειας των πολιτών. Ταυτόχρονα, επιχειρείται η αποφυγή της ομολογίας για την αποτυχία του Μνημονίου, η κυβερνητική ανικανότητα να διαχειρισθεί αποτελεσματικά τα επώδυνα μέτρα και η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων αξίας 3 δισ ευρώ για το 2011. Θυμίζουμε ότι με βάση το Μνημόνιο τα πρόσθετα μέτρα για το 2011 άξιζαν 9 δις ευρώ, στον προϋπολογισμό του 2011 ενεγράφησαν 14 δις και τελικά απαιτούνται-επί του παρόντος- επιπλέον 3δις.Η υπέρβαση ανέρχεται στα 8 δις και αποτελεί ισχυρή ένδειξη της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Η απουσία πολιτικής πνοής στη κυβέρνηση είναι ανάλογη της λαϊκής δυσαρέσκειας και η σημερινή εικόνα του κ. Παπανδρέου ενδεικτική της αδυναμίας να αποφασίσει ,να συντονίσει και κυρίως να υλοποιήσει. Μαζί με τα νέα μεταπασχαλινά μέτρα αναζητείται και η αναγκαία πολιτική ορμή που ενδεχομένως θα ευνοήσει πολιτικές εξελίξεις. Ο συντηρητισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας του απερχόμενου πολιτικού συστήματος θα δοκιμάσει ισχυρούς κραδασμούς, παρ΄ότι η πολιτική εξαφάνιση των φυσικών εκπροσώπων του, δεν οδηγεί απαραίτητα και στον δικό του μαρασμό. Πρός τούτο χρειάζεται πολιτική βούληση και πολιτικά υποκείμενα. Επί του παρόντος αμφότερα σπανίζουν.