“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

16 Απριλίου 2011

Κ. Σημίτης: Αναδιαρθρώστε το χρέος.

Αναδιάρθρωση του χρέους προτείνει ο κ. Κ. Σημίτης σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής". Η είδηση ήδη συζητείται ευρύτατα. Ο πρώην πρωθυπουργός με την σοβαρότητα και την ευθύνη που τον διακρίνει, προτείνει να αναλάβει την πρωτοβουλία της αναδιάρθρωσης η κυβέρνηση, ώστε να αποφύγει η χώρα τους εκβιασμούς των δανειστών  και την υπογραφή αλλεπάλληλων μνημονίων σε απροσδιόριστο βάθος χρόνου.

Ολόκληρη η συνέντευξη: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=396041

7 σχόλια:

delinquents είπε...

Υπάρχει πουθενά μία σαφής συγκροτημένη άποψη που πραγματεύεται το θέμα της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους και τις επιπτώσεις;

Η Ελλάδα μετά από αναδιάρθρωση δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές για καμιά 10ετία. Είναι αυτό που θέλουμε;

citizen είπε...

Η επιλογή της αναδιάρθρωσης, της μορφής που θα πάρει,του χρόνου που θα επιδιωχθεί είναι πολιτική επιλογή. Πολιτική επιλογή είναι και η διαρκής ένταξη σε μνημόνια και η αποδοχή μακροχρόνιας κηδεμονίας. Η έξοδος στις αγορές καθορίζεται κυρίως απο την αξιοπιστία του δανειστή ( όρα Ιαπωνία). Όλες οι επιλογές έχουν ρίσκα. Κάποια στιγμή πρέπει να επιλέξεις.Έχει μεγάλη σημασία η ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας,γιατί μπορεί να υποστείς θυσίες και τελικά να οδηγηθείς στη λύση που ήθελες να αποφύγεις.Οι διαρκείς επικαιροποιήσεις του μνημονίου το επιβεβαιώνουν.
Τελικά καλείταιη πολιτική να αναλάβει ρίσκα και πρωτοβουλίες.

ΜΠΕΣΚΟΣ είπε...

@delinquents νομίζω πως έχεις λάθος. η αναδιάρθωση αποτελεί ένα νέο αλλά υγιές ξεκίνημα. Η αναδιάρθωση με εθελοντικό σε πρώτη φάση, κούρεμα, θα μειώσει το χρέος και όλοι πλέον θα γνωρίζουν πως το μετά την αναδιάρθωση χρέος θα είναι ένα διαχειρίσημο για την Ελλάδα χρέος. οι αγορές αυτό θέλουν να ξέρουν. οτι θα μπορείς κάποτε να πληρώσεις τα δανεικά.
Οι απόψεις που διαχέονται, πως θα δυσφημισθεί η χώρα, πως κανείς δεν θα σε δανείζει μετά, είναι και λανθασμένες και πολλές φορές εκ του πονηρού.
Πρώτον: Οι υφιστάμενοι το κούρεμα κάθε είδους δανειστές μας,σε ένα βαθμό έχουν βγάλει τα λεφτά τους.
Δεύτερον: Για τους εμπόρους χρήματος να γνωρίζετε ισχύει το κάλιο πέντε και στο χέρι
( σιγουριά) παρά δέκα και καρτέρι(αβεβαιότητα)
Τρίτον: Εξυπηρετεί και τις τράπεζες, διότι η αναδιάρθωση δίνει την δυνατότητα, λόγω μείωσης τοκοχρεολύσεων, να πέσουν χρήματα στην αγορά, να κινηθεί η μηχανή, να αυξηθούν οι τραπεζικές συναλλαγές και να δουλέψουν και οι τράπεζες.
Βέβαια μια τέτοια κίνηση, η οποία σημειωτέον πως πέρα απο επώδυνη, απο άποψη διαδικασίας είναι μακροχρόνια, για να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, απαιτεί την συνδρομή δύο προϋποθέσεων:
Σταθερή σε ξεκάθαρες απόψεις αλλά και σε κοινοβουλευτική ισχύ κυβέρνηση με δεσμευτικά προσδιορισμένο μακρύ κοινοβουλευτικό χρόνο και σοβαρό οικονομικό επιτελείο με διεθνή αναγνώριση και εμπειρία. Αυτό σημαίνει εκλογές με ξεκάθαρο πρόγραμμα εξόδου απο τη κρίση του οποίου ο βασικός πυρήνας θα είναι η αναδιάρθωση και όχι μισόλογα του τύπου λεφτά υπάρχουν και παρουσίαση προεκλογικά του πολιτικού επιτελείου που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το νέο εγχείρημα.
Σοβαρό οικονομικό επιτελείο

Ανώνυμος είπε...

@delinquents

"Η Ελλάδα μετά από αναδιάρθρωση δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές για καμιά 10ετία."

Η εμπειρία του παρελθόντος από άλλες χώρες δεν δείχνει κάτι τέτοιο... Η περίπτωση της Ελλάδας (και της Ιρλανδίας ίσως) θα είναι ιδιάζουσα και με σαφώς ισχυρότερη πολιτική κάλυψη.

Ο Σημίτης λέει τα προφανή, ως συνήθως. Η Ελλάδα πρέπει αφ ενός να τακτοποιήσει τα του οίκου της (ανεξαρτήτως χρέους) έτσι ώστε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα (χωρίς αυτό δεν πάμε πουθενά, ό,τι και να γίνει με το χρέος), αφ ετέρου να διαπραγματευθεί αναδιάρθρωση το συντομότερο δυνατό (αφού εξασφαλίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα).

Ανώνυμος είπε...

Σχετική συζήτηση για την ανάγκη αναδιάρθρωσης: http://www.youtube.com/watch?v=xPnqpswUhPQ

delinquents είπε...

Αν και δεν απαντάω σε ανώνυμους να πω πως το παράδειγμα της Αργεντινής που είναι η μόνη δυτικού τύπου χώρα (εκτός και αν κάνω λάθος) που έκανε αναδιάρθρωση μας δείχνει το αντίθετο, 10 χρόνια για να βγεις στις αγορές.

Και ο κόσμος μάτωσε και πείνασε, και η Αργεντινή είχε παραγωγική βάση όχι σαν την Ελλάδα που εισάγει ακόμα και λεμόνια.

Το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχουν πολλές απόψεις και προτάσεις αλλά δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη στρατηγική. Η απουσία όμως εναλλακτικών προτάσεων που να παρουσιάζουν συγκεκριμένη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ είναι το ανησυχητικό.

Το να βγει ο ένας στον Παπαχελά να πει δυο πράγματα, ο άλλος στο ΒΗΜΑ να πει κάτι άλλο, ο Φλωρίδης να κάνει μία διφορούμενο δήλωση κ.ο.κ. νομίζω ότι εξυπηρετεί διαχειριστικού τύπου αναζητήσεις.

Συγκεκριμένη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ αυτό πρέπει να κατατεθεί όχι προσωπικές απόψεις, ενδεχόμενες πορείες, κτλ κτλ.

[Ακόμα δεν πήρα εφημερίδα, εάν ο Σημίτης έχει κάνει κάτι τέτοιο καιρός ήταν ...]

Ανώνυμος είπε...

@delinquents

Δεν υπάρχει μόνο η περίπτωση της Αργεντινής στο ρεπερτόριο των κρατικών αναδιαρθρώσεων χρεών. Υπάρχουν πολλές άλλες. Μην συγκρίνουμε μοιρολατρικά την Ελλάδα με την Αργεντινή διότι όσο το κάνουμε τόσο καθιστούμε την περίπτωση "αυτοεκπληρούμενη προφητεία".

Δείτε τη συζήτηση στο youtube στο link που έστειλα, ειδικά αυτά που λέει ο Παναγιώτης Γεννηματάς μετά το 6ο λεπτό...

Kαι εδώ το άρθρο Σημίτη: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=396041

Και μην μου απαντάτε (καθότι ανώνυμος), δεν πειράζει... :-)