“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

13 Απριλίου 2010

Τα πρώτα συμπεράσματα

H πρώτη δοκιμασία της Ελλάδος δεν στέφθηκε με επιτυχία.Είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι η Ελλάδα μετά την αποσαφήνιση του μηχανισμού στήριξης τα spreads θα υποχωρήσουν καίρια και ότι οι κερδοσκόποι θα αποσυρθούν. Υλοποιήθηκε και μια δημοπρασία εντόκων γραμματίων κατά την οποία η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά. Το spread από την ζώνη των 410 μονάδων βάσης υποχώρησαν στις 370 μονάδες βάσης επί της ουσίας δηλαδή μόλις 40 μονάδες βάσης. Δηλαδή μετά την πλήρη αποσαφήνιση του μηχανισμού στήριξης της ΕΕ προς την Ελλάδα το spread επί της ουσίας δεν μειώθηκε.
Στην 3ετία η απόδοση διαμορφώνεται στο 6,37% και αν ήθελε να εκδώσει 3ετία η Ελλάδα θα πλήρωνε 6,5%.Στην 7ετία η απόδοση διαμορφώνεται στον 7% και στην 10ετία στο 6,8%.Οι αγορές τι έδειξαν με την στάση τους ; Έξι είναι τα συμπεράσματα. 1)Όχι μόνο δεν πείστηκαν αλλά αμφισβητούν ευθέως με την στάση τους τον μηχανισμό.Αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα και την πρακτικότητα του μηχανισμού. 2)Η Ελλάδα πόνταρε ότι με την αποσαφήνιση του μηχανισμού θα υποχωρήσουν τα spreads και έτσι δεν θα χρειαζόταν να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης. Ο στόχος αυτός απλά απέτυχε οι αγορές αμέσως συνειδητοποίησαν την στρατηγική της Ελλάδος και προφανώς τα spreads αυξήθηκαν.3)Τα hedge funds είναι πλήρως ενεργοποιημένα και μάλιστα διατηρούν τις περισσότερες ανοικτές τους θέσεις. Ένδειξη ότι είναι διατεθειμένα να ρισκάρουν και να προκαλέσουν την Ελλάδα να τραβήξει και το πιστόλι.4)Οι ξένοι αμφισβητούν την ικανότητα της Ελλάδος να δανεισθεί , να μειώσει τα ελλείμματα της να πετύχει τους στόχους του προγράμματος σταθερότητας. 5)Έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση ή καλύτερα φρούδες ελπίδες ότι στην επόμενη δημοπρασία τα spreads θα μειωθούν και αν μάλιστα δεν υποβαθμιστεί η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται με καλύτερους όρους. Εφόσον το spread δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τις 300 μονάδες βάσης αυτό σημαίνει ότι το καλύτερο σενάριο δανεισμού στην 10ετία θα είναι περί το 6% με 6,2%.Η ΕΕ προσφέρει επιτόκιο 5% σταθερό ή 3,7% κυμαινόμενο. 6)Οι ξένοι επενδυτές ελέγχουν και καθορίζουν του όρους δανεισμού της Ελλάδος η οποία μπορεί δια δηλώσεων να εμφανίζεται άνετη αλλά η Ελλάδα θα δανεισθεί με προφανώς χειρότερους όρους από ότι τις παρέχει ο μηχανισμός στήριξης. Οι αγορές ξεκάθαρα εξωθούν την Ελλάδα να προσφύγει στον μηχανισμό της ΕΕ-ΔΝΤ.
Πέτρος Λεωτσάκος http://www.bankingnews.gr/

Φτου κι΄απο την αρχή

Γράφει ο Στέφανος Μανίκας.
Οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης είναι επίμονοι θιασώτες της θεωρίας των σταδίων. Στις 25 Μαρτίου αποφάσισαν για τον μηχανισμό στήριξης και χθές με αποφασιστικότητα προσδιόρισαν το ύψος του δανεισμού και των επιτοκίων. Αργότερα θα ξεκαθαρίσουν και τους όρους βάσει των οποίων θα ενεργοποιηθεί ο κοινοτικός μηχανισμός, ενώ άγνωστοι παραμένουν οι πολιτικές απαιτήσεις του Δ.Ν.Τ. Σε κάθε περίπτωση, έστω αργά, έστω δειλά δήλωσαν απερίφραστα την βούληση τους να στηρίξουν το ευρώ και έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα. Τώρα είναι η Ελλάδα που οφείλει να αποδείξει οτι είναι άξια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η χθεσινή απόφαση δεν είναι "ανάσα", είναι κάτι περισσότερο. Πρόκειται για προσφορά πολιτικής σταθερότητας, πρόκειται για επιδότηση μιας νέας πορείας απο μηδενική βάση.
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποχρεούνται να μιλήσουν καθαρά. Το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης είναι επιλογή μας και όχι χυδαίος εκβιασμός των ανάλγητων ευρωπαίων. Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την νέα πορεία της χώρας δεν είναι Γερμανικό καπρίτσιο αλλά ο αναγκαίος και απαραίτητος δρόμος για την επιβίωση της χώρας. Το πρόβλημα δεν είναι οι άλλοι, οι κουτόφραγκοι που μας ζηλεύουν και μας επιβουλεύονται, το πρόβλημα είμαστε εμείς που αυθαίρετα και καταχρηστικά αυτοαναγορευτήκαμε στον περιούσιο λαό της Ευρώπης.
Ήρθε η ώρα να κατέβουμε απο τον "θρόνο των Εθνικών αυταπατών". Η χώρα είναι σε πόλεμο με τις νοοτροπίες που την καθηλώνουν, με τις στάσεις και τις συμπεριφορές που την καθηλώνουν στο χθές, στις πελατειακές πολιτικές,στις άγονες θεωρίες του πολιτικού κόστους. Η χώρα είναι σε πόλεμο με την ραστώνη, τον ωχαδερφισμό, την προχειρότητα και τους πλάγιους δρόμους.
Ήρθε η ώρα να ξαναπιάσουμε το νήμα απο την αρχή.
http://www.metarithmisi.gr/el/default.asp