“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

16 Φεβρουαρίου 2011

Η Ελλάδα χρειάζεται πραγματική ηγεσία

«Η Ελλάδα χρειάζεται πραγματική ηγεσία», τιτλοφορείται άρθρο του συντάκτη της Wall Street Journal, Nick Skrekas που δημοσιεύεται στο blog της εφημερίδας “The Source”.

Περιγράφοντας τις παλινωδίες που ακολούθησαν την ανακοίνωση της τρόικας περί αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ, την περασμένη Παρασκευή, η WSJ καταλήγει: «Για να αποφύγουν μια κοινωνική έκρηξη, οι σοσιαλιστές πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα σχέδιά τους, να τα εξηγήσουν με σαφήνεια και να προσφέρουν πραγματική ηγεσία».
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η τρόικα απλά είπε φωναχτά και ξεκάθαρα κάτι που επρόκειτο να είναι μια συμφωνία κυρίων ανάμεσα στους αντιπροσώπους της, τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου.
Περισσότερα: http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=93679
http://blogs.wsj.com/source/2011/02/15/greece-needs-real-leadership/?KEYWORDS=Nick+Skrekas





Απαιτείται σχέδιο υπέρβασης του Μνημονίου

Από τη συνέντευξη του Γιώργου Φλωρίδη στη ΝΕΤ 105,8 (16/02), στους δημοσιογράφους Α. Κωβαίο & Β. Μπεσκένη


Είναι τρία ζητήματα που έχει η Ελλάδα, τα οποία αν τα δούμε ξεκομμένα μεταξύ τους τότε η αντιπολίτευση και η κριτική είναι εύκολη. Δηλαδή, αν δεις χώρια το έλλειμμα, χώρια το χρέος και χώρια την ανάπτυξη, τότε προφανώς μπορείς να λες για το καθένα από αυτά ό,τι νομίζεις. Αυτά συγκοινωνούν μεταξύ τους και εντάσσονται σε ένα σχέδιο ανόρθωσης της χώρας, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να αντιμετωπίσει με ένα συνολικό τρόπο όλο της το πρόβλημα. Αυτό λοιπόν προϋποθέτει την εφαρμογή ενός σχεδίου που οφείλει να υπερβεί το Μνημόνιο για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Όσο δεν συζητάμε για αυτά, αλλά συζητάμε για τα επιμέρους ή τα δευτερεύοντα ή ο ένας εννοεί αξιοποίηση και ο άλλος εννοεί εκποίηση, ο λαός «εκνευρίζεται» αφάνταστα. Δυστυχώς απαξιώνουν ακόμα περισσότερο τους πολιτικούς και δε μπορούμε, νομίζω, να συνεχίσουμε έτσι.
Περισσότερα στο http://www.floridis.gr/node/425










Ύφεση, ανεργία και κυβερνητική ασυνενοησία

Ύφεση, ανεργία και κυβερνητική ασυνενοησία χαρακτηρίζουν την πολιτική μας πραγματικότητα. Ο "αχαμνός" κ. Παπακωνσταντίνου χρειάστηκε  τρείς ημέρες για να μιλήσει. Χρειάστηκε να του κάνουν ασκήσεις θαρρους για να ψελλίσει τα αυτονόητα.
Ο δε κ. Παπανδρέου αφού είχε συμφωνήσει με την τρόϊκα για την εκποίηση εθνικού πλούτου και ο ίδιος στο παρελθόν μας είχε σχετικά προϊδεάσει, "ορθώνει" νομικό ανάχωμα για την προστασία απο πώληση της δημόσιας περιουσίας. Και πάλι επικοινωνιακά τερτίπια. Και πάλι πολιτικοί ψευτοπαλληκαρισμοί. Και πάλι μετάθεση ευθυνών.
Έλληνες και ξένοι επικοινωνιολόγοι πασχίζουν να υποβάλλουν τους Έλληνες σε "λοβοτομή".
  • Να ασχοληθούμε με την διαδικασία και όχι με την ύπαρξη  σχεδίου αξιοποίησης μέρους του εθνικού πλούτου.
  • Να ενοχοποιήσουμε τον "αγενή" κ. Τόμσεν και να μην συζητήσουμε τους όρους, τις προϋποθέσεις, την σκοπιμότητα των ιδιωτικοποιήσεων.
  • Να αγνοήσουμε την βαθειά ύφεση της οικονομίας που υπονομεύει τις μελλοντικές (αλήθεια πότε?) αναπτυξιακές επιλογές και να εφησυχάσουμε απο τις τηλεφωνικές προσπάθειες του πρωθυπουργού να διασώσει την ελάχιστη αξιοπιστία του.
  • Να αγνοήσουμε την ανεργία και να χαλαρώσουμε με τις ανόητες και γραφικές εκρήξεις του κ. Πάγκαλου.
  • Να λησμονήσουμε οτι όλες οι σημαντικές κυβερνητικές δεσμεύσεις αποδείχθηκαν έπεα πτερόεντα.
Κουρασθήκαμε να ανεχόμαστε. Ο πολιτικός χρόνος πυκνός και αδυσώπητος και η καθημαγμένη ελληνική κοινωνία θα αναζητήσει νέες εκφράσεις και νέες νομιοποιήσεις.Μυρίζει μπαρούτι.