“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

13 Νοεμβρίου 2011

Αυτός, αυτοί, εμείς και οι άλλοι


Γράφει ο Μηνάς Σταυρακάκης
Αυτός (ο κ. Παπαδήμος), έχει υψηλά προσόντα διεθνώς αναγνωρισμένη ικανότητα σε θέσεις όπου πέτυχε, που δεν απαιτούσαν μόνο τεχνοκρατισμό αλλά και άλλα προσόντα. Έχει και αδιαμφισβήτητα καλές προθέσεις που εμπνέει ο πατριωτισμός. Ο Λαός έχει επενδύσει προσδοκίες μεγαλύτερες ίσως από όσα μπορεί να κάνει, γιατί στους άμεσους μήνες θα εφαρμοστούν πολύ δυσάρεστα μέτρα. Αντίπαλός του η ίδια η πολυπληθής κυβέρνησή του, ο χρόνος και κυρίως εκείνοι που δεν επιθυμούν να επιτύχει ούτε αυτά που ίσως θα μπορούσε.
Αυτό που μπορεί, και ίσως είναι το πιο σημαντικό, είναι να αποκαταστήσει το χαμένο κύρος της Χώρας και του Λαού και ακόμη να διαμορφώσει μια νέα ημερήσια διάταξη για την οικονομία και την ανάπτυξη.
Αυτοί (οι εξουσιολάγνοι των δυο κομμάτων) προσποιούνται ότι τον στηρίζουν, η φθορά του όμως είναι η επιθυμητή εξέλιξη. Ο κ. Σαμαράς θέλει εκλογές και καθαρή εντολή που ασφαλώς δεν ξέρει τί θα την κάνει –γιατί θα μας τόλεγε αν ήξερε.
Στο ΠΑΣΟΚ ονειρεύονται, η ηγεσία και τα περιβάλλοντα, την ολική επαναφορά ! Θα υπάρξουν οργανωτισμοί και τα συνηθισμένα πια ...επικοινωνιακά στα πλαίσια της ξανα-ανακάλυψής του ΠΑΣΟΚ και του σοσιαλισμού. Λες και δεν είναι αυτοί που συνειδητά το αποδιοργάνωσαν, διαλέγοντας στη σχέση του με την κοινωνία να διαμεσολαβούν «τα μέσα» και απομάκρυναν τον κόσμο του. Λες και δεν είναι αυτοί που η σχέση τους με τον σοσιαλισμό δεν ορίζεται από την καρέκλα τους και την αντι-κοινωνική, άδικη και κυνική ταυτόχρονα ιδιοτέλειά τους. Αυτοί που αδιαμαρτύρητα και ανεύθυνα παράδωσαν την κοινωνία και τη χώρα στον πιο άγριο νεοφιλελευθερισμό, αυτοί τώρα θα προσποιηθούν τους σοσιαλιστές και πάντοτε θα υπάρχουν πρόθυμοι να τους πιστέψουν.
Εμείς όμως υπάρχουμε. Υπήρξαμε αυτά τα τελευταία χρόνια της σιωπής και της συνενοχής ενεργοί όσο μπορούσαμε και όπου οι διαδικασίες επέτρεπαν. Υπάρχουμε, ένας ολόκληρος κόσμος που την πολιτική του ένταξη στη σοσιαλδημοκρατία καθόρισαν αρχές και ο βολονταρισμός που τις συνοδεύει, δίχως επαγγελματική σχέση με την πολιτική, χωρίς υποταγή σ’ένα σύστημα εξουσίας που απεχθάνεται την ελεύθερη συνείδηση.
Υπάρχουν όμως και οι άλλοι οι οποίοι δεν είναι όλοι ίδιοι, έχουν όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό. Όλοι, καθ΄ένας με τον τρόπο του, θέλουν να εισπράξουν τη δυσαρέσκεια του κόσμου του αποσυντιθέμενου ΠΑΣΟΚ. Ποιός έχει την ευθύνη γι αυτό ; Προφανώς αυτοί, οι πιο πάνω.
Όλοι εμείς δεν παραιτούμαστε ούτε από τις ριζοσπαστικές σοσιαλδημοκρατικές μας αρχές ούτε από την διαδρομή μας. Δεν αρνιόμαστε το φορτίο της ιστορίας και την εμπειρία που μας ενώνει.