“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

25 Οκτωβρίου 2011

Τι είναι η χώρα?

Η ανάγνωση του κειμένου, (εδώ), που συνυπογράφουν οι κ.κ. Απ. Δοξιάδης, Αρ. Δοξιάδης, Γ. Στουρνάρας, Γ. Φλωρίδης και άλλοι, είναι ένα κείμενο με ενδιαφέρουσες απόψεις, καθόλου πρωτότυπες που προσπαθούν να συγκεράσουν τον Φρίντμαν με τον Κέϋνς. Σημαντικό είναι ότι στο μίγμα η "δόση" Φρίντμαν υπερτερεί και βαραίνει την ισορροπία τόσο μονόπλευρα που προξενεί απορία για το αν πρόκειται περί προχειρότητας, λάθους, παραδρομής η συνειδητής επιλογής. Είναι η δόση που σκοτώνει τον ασθενή αλλά αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την αρρώστεια.
Οι κρίσιμες στιγμές απαιτούν υπερβάσεις, πολιτική γενναιότητα, πράξεις υψηλού συμβολισμού. Ναι,η προτεραιότητα είναι να σωθεί η χώρα. Σύμφωνοι. Αλλά η χώρα τι άλλο μπορεί να είναι, αν δεν είναι οι ανθρωποί της?

Πρωτοβουλία Φλωρίδη

«Κοινωνικός Σύνδεσμος» είναι το όνομα της πολιτικής πρωτοβουλίας προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός του   Γιώργος Φλωρίδης, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, οι οικονομολόγοι Γιάννης Στουρνάρας και Αρίστος Δοξιάδης κ.α., που παρουσίασαν την Τρίτη το μεσημέρι την ιδρυτική της διακήρυξη.
Κεντρική επιδίωξη, όπως εξήγησαν οι ομιλητές στην παρουσίαση, είναι να απαντήσουν όλες οι πολιτικές , κοινωνικές και πνευματικές δυνάμεις της χώρας στο Εθνικό Δίλημμα: «Εμμονή στο αποδεδειγμένα αποτυχημένο παλιό μοντέλο, ή προχωράμε μπροστά τη χώρα στην Ευρώπη;»
Όπως μεταξύ άλλων ανέφερε κατά την παρέμβασή του ο Γιώργος Φλωρίδης, το απερχόμενο πολιτικό σύστημα θα πρέπει αμέσως να στηρίξει κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας στη Βουλή για να διαχειριστεί την σημερινή κρίση και μεσοπρόθεσμα να προχωρήσει η αναγκαία αναδιάρθρωσή του, με εμβάνθυση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.
Ο κ. Φλωρίδης κατέστησε σαφές ότι δεν είναι ηγέτης της νέας Κίνησης, ενώ αναφέρθηκε στην παραίτησή του από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ (στις 16 Ιουνίου) και την παράδοση της έδρας του, «αναλαμβάνοντας -όπως είπε- εμπράκτως το μερίδιο που μου αναλογεί για την ευθύνη του πολιτικού συστήματος στην κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα».
«Ο Κοινωνικός Σύνδεσμος δεν φιλοδοξεί να γίνει κόμμα», τόνισε με τη σειρά του ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, «αλλά να συμβάλει ώστε να συναντηθούν οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που έχουν κοινό όραμα για την Ελλάδα, μέσα στο ευρώ , ως σύγχρονο και δημιουργικό κράτος», και εξήγησε ότι η πρωτοβουλία ανελήφθη τώρα, γιατί η χώρα διέρχεται βαθιά οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική κρίση.
Στη διακήρυξη της Κίνησης Πολιτών «Κοινωνικός Σύνδεσμος» αναφέρεται ότι «κύριος στόχος είναι να προωθήσει την πληροφόρηση, το διάλογο και τη δράση, ώστε να ενεργοποιηθεί η κοινωνία των πολιτών», με πρώτη προτεραιότητα, για την επόμενη περίοδο, τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία «θα έχει σκοπό να συμβάλει στην ανάταξη της χώρας, με εθνικό στόχο να μετέχει ενεργά στον πυρήνα της ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ, με απαραίτητη δημοσιονομική πειθαρχία, πήγη νέου πλούτου όχι το κράτος, αλλά την παραγωγική οικονομία, με ανοικτά σχολεία και πανεπιστήμια, με την ανάδειξη, σ΄αυτήν την προσπάθεια, των αρίστων και όχι των κομματικών ημετέρων».