“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

4 Απριλίου 2010

Αυξημένες δαπάνες

Αυξημένες δαπάνες για τόκους και ισχνά φορολογικά έσοδα είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Μία εικόνα που αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο εξαιτίας των πιέσεων για πρόσθετο δανεισμό που ασκούν τέσσερις - ελλειμματικές - κρατικές εταιρίες.
Πρόκειται για τον ΟΣΕ, τον ΟΑΣΑ ( αστικές συγκοινωνίες), την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ( ΕΑΒ) και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ( ΕΑΣ) που ζητούν «εδώ και τώρα» δάνειο 1,5 δις. ευρώ για να καλύψουν βραχυπρόθεσμες ανάγκες.
Το δάνειο θα δοθεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και η πίεση που ασκούν στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους είναι ασφυκτική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τέσσερις ΔΕΚΟ «καίγονται» για ρευστό που θα τους εξασφαλίσει την χρηματοδότηση των αναγκών του Απριλίου, αδιαφορώντας για τις συνθήκες δανεισμού που επικρατούν στην αγορά.
Θεωρούν ότι σε συνεννόηση με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) πρέπει να βγουν σύντομα στις κεφαλαιαγορές να δανειστούν, έστω και με επιτόκιο 7% (!) το οποίο θα είναι σταθερό καθ’ όλη την διάρκεια αποπληρωμής του δανείου.
Ο δανεισμός των τεσσάρων προβληματικών ΔΕΚΟ δεν σταματάει εδώ. Τον Ιούνιο θα ξαναβγούν στις αγορές για δανεικά ύψους 1 δις. ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο το ελληνικό δημόσιο καλείται να εγγυηθεί για υψηλότερο ποσό δανείου που θα απαιτήσουν οι προηγούμενες δημόσιες επιχειρήσεις.
Η πίεση των τεσσάρων ΔΕΚΟ για πρόσθετη ρευστότητα γίνεται σε μια στιγμή που ο κρατικός προϋπολογισμός πολιορκείται από υψηλά επιτόκια δανεισμού, ενώ οι εισπράξεις του δημοσίου πάνε από το κακό στο χειρότερο.
Τον Μάρτιο τα φορολογικά έσοδα βούλιαξαν σε σχέση με τον Φεβρουάριο εξαιτίας του ΦΠΑ καθώς οι εισπράξεις του συγκεκριμένου φόρου υποχώρησαν κατά 10%.
Γεγονός, που καθρεφτίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά τα οποία υπό την απειλή της κρίσης και των σεναρίων περί χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας περιόρισαν σημαντικά τις συναλλαγές τους τον Μάρτιο
Γράφει ο Μάριος Χριστοδούλου