“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

12 Ιουνίου 2011

Μήπως η λύση είναι εκ-λογική;

Γράφει ο Γιάννης Νικολάου μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
Παρά τις πολύωρες συζητήσεις και συνεδριάσεις, η κυβέρνηση δεν έδωσε απαντήσεις σε δύο καίρια ερωτήματα:
-Αφού απέτυχε η συνταγή του πρώτου Μνημονίου, γιατί θα πετύχει η ίδια (και ενισχυμένη) που θα περιέχεται στο Μεσοπρόθεσμο;
-Η ίδια ομάδα που απέτυχε στο πρώτο, γιατί θα πετύχει στο δεύτερο;
Είναι προφανές ότι στη χώρα και την κοινωνία δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία περί του πρακτέου. Η απαραίτητη συγκατάθεση της κοινωνίας προϋποθέτει καθαρές εξηγήσεις και επανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας. Αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να δημιουργεί απίστευτη σύγχυση και να λειτουργεί σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ανάγκες της συγκυρίας. Μισόλογα, «αισιόδοξες» προβλέψεις που ανατρέπονται διαρκώς, ανασφάλεια, διαβεβαιώσεις για «αποφασισμένους» που μένουν στα λόγια, μικροπολιτικοί υπολογισμοί της στιγμής.
Στο κυβερνητικό σχήμα υπάρχει πρόβλημα κοινής πολιτικής αντίληψης και διεύθυνσης, που είναι πλέον σοβαρό και ορατό διά γυμνού οφθαλμού.
Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση για να εφαρμόσει τη σχεδιαζόμενη πολιτική, ούτε από το εκλογικό σώμα αλλά ούτε και από το ίδιο το κόμμα της.
Τη νομιμοποίηση αυτή δεν μπορεί να την υποκαταστήσει με παιχνίδια συναίνεσης ή με τη συμμετοχή «προσωπικοτήτων» στο κυβερνητικό σχήμα.
Στην παρούσα κατάσταση μόνο οι εκλογές μπορούν να δώσουν λύση και αυθεντική νομιμοποίηση. Διαφορετικά, χαμένη ανάμεσα στην κοινωνική διαμαρτυρία και τις δικές της αντιφάσεις, η κυβέρνηση κινδυνεύει να διολισθήσει στην πλήρη αδυναμία εφαρμογής οποιασδήποτε πολιτικής.
Όσο για τα περί δημοψηφίσματος, ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσουν ωριμότερες σκέψεις. Οι καιροί δεν προσφέρονται για παίγνια. Όσοι το μελετούν, πρέπει να εγκαταλείψουν την ιδέα ότι η συγκατάθεση στην πολιτική τους μπορεί να προκύψει εξ υφαρπαγής.
Η πολιτική ζωή της χώρας κινδυνεύει να εγκλωβιστεί ανάμεσα σε δύο ακραίες εκδοχές. Από τη μια οι φανατικοί της συνταγής του Μεσοπρόθεσμου και από την άλλη όσοι επιδιώκουν να μην αλλάξει στη χώρα οτιδήποτε και καλλιεργούν τις καταστροφικές θεωρίες να μην πληρώσουμε το χρέος, να βγούμε από το ευρώ κ.λπ .
Υπάρχει όμως και η οδός της λογικής. Ασφαλώς η χώρα χρειάζεται αλλαγές όπως να μειωθεί το κράτος, να εξομοιωθούν οι αμοιβές στις ΔΕΚΟ με αυτές του ιδιωτικού τομέα, να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα. Προφανώς είναι αδύνατο να συνεχίσουμε με τα ίδια ελλείμματα .
Αλλά δεν είναι μεταρρυθμιστικό σχέδιο να αμείβονται οι νέοι με 500 ευρώ, να εξοντωθεί η κοινωνία με την έμμεση φορολογία, να πληρώσουν φόρο οι μικροϊδιοκτήτες, να βυθιστεί ακόμα περισσότερο η οικονομία στην ύφεση.
Το Μεσοπρόθεσμο δεν είναι σχέδιο εκσυγχρονισμού της χώρας. Θα ισοπεδώσει την κοινωνία και θα επιδεινώσει το αδιέξοδο της ύφεσης. Θα απαιτούνται συνεχώς και νέα μέτρα, καθώς είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι στόχοι με αυτή τη συνταγή.
Ασφαλώς πρέπει να συμφωνήσουμε με τους δανειστές σε πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και δρόμος ευχάριστος δεν υπάρχει. Αλλά γιατί να αποδεχτούμε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια διαπραγμάτευσης ;
Η κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει ούτε διαχειριστική επάρκεια ούτε διαπραγματευτική δεινότητα για να πείσει ότι το αποτέλεσμα που αποτυπώνεται στο Μεσοπρόθεσμο είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να πετύχει η χώρα.

Αλλά ακόμα κι αν δεχθούμε ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι το ενδεδειγμένο σχέδιο για να βγούμε από την κρίση, πιστεύει κανείς ότι η κυβέρνηση έχει την ικανότητα και την αποδοχή να το εφαρμόσει;
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=111385189#