“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

1 Ιουνίου 2011

Τα σκληρά νέα μέτρα

Στην μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιουλίου σε ποσοστό ως και 8%, των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα κατά 2% και στη μείωση των υψηλών συντάξεων από 2 ως 4%, οδηγούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης στα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση της 5ης δόσης της βοήθειας πρός τη χώρα μας.
Παράλληλα, κόβεται το αφορολόγητο όριο στο μισό, από 12.000 ευρώ σήμερα στις 6.000 ευρώ - για τους ελεύθερους επαγγελματίες και περιορίζεται στις 10.000 ευρώ για τους μισθωτούς.
Ταυτόχρονα για λόγους "κοινωνικής δικαιοσύνης" αποφασίστηκε να επιβληθεί νέα έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, κατεβάζοντας το όριο επιβολής ΦΑΠ από τις 400.000 ευρώ στις 300.000 ή 350.000 ευρώ καθώς και έκτακτη εισφορά στους κατόχους σκαφών αναψυχής, πολυτελών ΙΧ άνω των 2000 κυβικών, ακόμη και επί των ιδιοκτησιών που έχουν πισίνες.
Μέσα σε βαριά ατμόσφαιρα, το οικονομικό επιτελείο, έβαλε την υπογραφή του κάτω από σκληρά μέτρα, από τα οποία περιμένει να αποδώσουν 6,5 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου γνωρίζοντας ότι θα προκαλέσουν νέο γύρο αντιδράσεων των συνδικάτων. Ομως, όπως περιγράφουν την κατάσταση στελέχη του υπουργείου που μετείχαν στις διαπραγαμτεύσεις με την τρόικα "δεν μας άφησαν κανένα περιθώριο".
Πλέον τα στελέχη του υπουργείου διαβάζουν μαζί με τους εκπροσώπους της τρόικας τα κείμενα για την αξιολόγηση της οικονομίας, την τελική διατύπωση για τα νέα μέτρα και προετοιμάζουν το νομοσχέδιο που θα έρθει πρός έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, προτού αυτό κατατεθεί πρός ψήφιση στη Βουλή.
Το μέτρο που "καίει" είναι η μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων καθώς για πρώτη φορά επιβάλεται σε όλους ασφαλιστική εισφορά 3% υπέρ των ανέργων.
Η εισφορά που καταβάλουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι 1% και πλέον αυξάνεται στο 3%. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν θα επιβαρυνθούν και οι εργοδότες, αλλά η τρόικα ζήτησε οι επιχειρήσεις να απαλλαγούν από πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Επίσης για τους δημοσίους υπαλλήλους κόβεται στο μισό το κίνητρο απόδοσης που κυμαίνεται από 57-100 ευρώ το μήνα και πλέον περιορίζεται στα 28 ως 50 ευρώ το μήνα.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=404176

Εκλογές εδώ και τώρα

Γράφει ο creedence

Η κυβέρνηση συζητά και είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους δανειστές για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Δεν έχει όμως την παραμικρή πολιτική νομιμοποίηση για την πολιτική που θα περιέχει το μεσοπρόθεσμο, ούτε από το εκλογικό σώμα αλλά ούτε και από το ίδιο το κόμμα της.
Τη νομιμοποίηση αυτή δεν μπορεί να την υποκαταστήσει με παιχνίδια συναίνεσης, ακόμα κι αν η ΝΔ συμφωνούσε να συμπράξει. Πολύ περισσότερο με την επιδίωξη συναίνεσης μέσω της συμμετοχής στην κυβέρνηση «προσωπικοτήτων».
Μπορεί ο πρωθυπουργός να δηλώνει «έχω εντολή να αλλάξω την Ελλάδα», αλλά στην πραγματικότητα η μόνη εντολή που πήρε ήταν με βάση το «λεφτά υπάρχουν» και άλλες γενναιόδωρες υποσχέσεις. Ο λαϊκισμός εκείνης της περιόδου θα  κυνηγά την κυβέρνηση μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Αλλά ακόμη κι αν συμφωνήσει με τους δανειστές και ψηφίσει στη Βουλή τη νέα δανειακή σύμβαση, πως θα την εφαρμόσει? Με ποια πολιτικά και κοινωνικά στηρίγματα?
Στην παρούσα κατάσταση μόνο οι εκλογές μπορούν να δώσουν λύση και αυθεντική νομιμοποίηση. Διαφορετικά η χώρα μπορεί να διολισθήσει σε ανώμαλες πολιτικές καταστάσεις και η κατάσταση να ξεφύγει. Λύσεις εξ υφαρπαγής,  χωρίς λαϊκή ετυμηγορία, μπορεί να σπρώξουν τη χώρα σε περιπέτειες
Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να καταλάβει ότι η χώρα και το πολιτικό σύστημα δεν είναι ιδιοκτησία του. Αν επιθυμεί να συνεχίσει να κυβερνά πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις κάλπες.


Τοις μετρητοίς

Θυμάστε το Δείπνο της Σταμάτας, που οργάνωσαν οι κ.κ. Νιώτης και Μπόλαρης (βουλευτές του Πασοκ) πρίν από λίγες ημέρες και σας είχαμε εγκαίρως ενημερώσει? Μάθαμε λοιπόν ότι παρευρέθηκαν εννέα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ενώ οι οργανωτές είχαν απευθυνθεί σε 50 περίπου βουλευτές. Ο μόνος μη βουλευτής που συμμετείχε στο δείπνο, ήταν ο κ. Απόστολος Μπαράτσης, φίλος της οικογένειας Παπανδρέου (ιδαίτερα του Νίκου), μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ, με επαγγελματικό παρελθόν στη Ρωσία. Ο κ. Μπαράτσης υπήρξε στέλεχος του Πασοκ, στη σπουδάζουσα της Πάτρας,τη δεκαετία του ΄70. Ως τι παρευρέθη στην βουλευτική ομήγηρι δεν  το γνωρίζω. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι το καταχάρηκε και ανέλαβε να πληρώσει το λογαριασμό του δείπνου.    

Έκτακτες και έγκυρες ειδήσεις

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενισχύεται η προοπτική μιας κυβέρνησης εθνικής επιβίωσης. Από το Μαξίμου γίνονται συγκεκριμένες κρούσεις και συζητήσεις. Ταυτόχρονα στα ίδια πρόσωπα απευθύνεται και ο κ. Σαμαράς. Πρόσωπα όπως οι κ.κ. Ράπανος, Ταμβακάκης απο τον τραπεζικό χώρο και οι κ.κ. Μυτιληναίος, Θεοδωρόπουλος, απο τον επιχειρηματικό κόσμο, ανήκουν στον κύκλο των βολιδοσκοπηθέντων. Οι απαντήσεις, μέχρι στιγμής, αρνητικές, αλλά οι επαφές συνεχίζονται αμείωτες.