“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

3 Δεκεμβρίου 2010

Προχωρώντας και αναθεωρώντας

"Αριστερός, όπως ξεκίνησα προφανώς δεν είμαι πιά. Η εποχή των βεβαιοτήτων ήταν όμορφη, αλλά πέρασε, και έδωσε τη θέση της στη συνεχή αναζήτηση. Αυτή όμως η αναζήτηση είχε σταθερές και ποιές?....................
................................Κοντολογίς, τι είναι αριστερός σήμερα?"
Πρόκειται για ένα μικρό απόσπασμα απο το βιβλίο του Νίκου Μπίστη που μόλις χθές
κυκλοφόρησε απο τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ με τίτλο "Προχωρώντας και αναθεωρώντας". 
Ο Νίκος Μπίστης συμπλήρωσε σαράντα χρόνια πολιτικής δράσης και δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί της πολιτικής, έχει ανάγκη όμως και μέσα απο το βιβλίο του να υπερασπίσει τις αξίες του.Ας αναγνώσουμε και ας κρίνουμε.

Ο φόρος Τόμπιν σας θυμίζει κάτι?

«Οι Σοσιαλιστές προτείνουν νέα αποτελεσματικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης», δήλωσε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση για φορολογία των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, η οποία ανήκει στον ίδιο και υιοθετήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στα ευρωομόλογα τα οποία μπορούν όχι μόνον να εξυπηρετήσουν δανειακές ανάγκες αλλά να αναδειχθούν και σε αναπτυξιακούς μοχλούς.
«Η απάντησή μας στην πολιτική λιτότητας των Συντηρητικών», τόνισε, «είναι υπεύθυνη δημοκρατία, υπεύθυνη πολιτική ισότητας, υπεύθυνη πολιτική για το περιβάλλον».
Επίσης, ο κ.Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ανάγκη διαφύλαξης του κοινωνικού κράτους ενώ υπεραμύνθηκε την κοινωνική δικαιοσύνη, λέγοντας ότι «το να διασώζουμε τις τράπεζες σε βάρος των φτωχότερων πολιτών δεν είναι μόνον οικονομικά μη βιώσιμο, είναι κοινωνικά και ηθικά απαράδεκτο».
Οφείλουμε να δεχθούμε οτι οι προτάσεις του κ. Παπανδρέου στα διάφορα διεθνή φόρα είναι ενδιαφέρουσες και αξίζουν της προσοχής μας. Οι προτάσεις παρά την προσπάθεια οικειοποίησης που καταβάλλει το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού δεν είναι ούτε καινούργιες, ούτε του ανήκουν. Είναι πολλά χρόνια τώρα που γίνεται συζήτηση για την επιβολή φόρου στις διεθνείς συναλλαγές. Ο φόρος Τόμπιν σας θυμίζει κάτι?(εδω) Όσο για το ευρωομόλογο θα αποφασίσουν οι Γερμανοί, δεν θα απευθυνθούν στον κ. Παπανδρέου, ούτε και θα τον ρωτήσουν. Ας αναλογισθούμε επιτέλους ότι οι μικρομεγαλισμοί βλάπτουν.
Οι αναφορές του πρωθυπουργού στο κοινωνικό κράτος μας δίνει την αίσθηση τηςπολιτικής ειρωνίας. Αξίζει να ρωτήσει ο κ. Παπανδρέου για την διαφύλαξη του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα και ίσως τότε αναλογισθεί ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Όσο για τις τράπεζες δεν έχει παρά να αποσύρει τις κρατικές εγγυήσεις για να αρχίσει το πάρτυ της ολοκληρωτικής καταστροφής της χώρας.
Συμπέρασμα: Λιγότερος επικοινωνισμός κύριε πρωθυπουργέ, όλη την αλήθεια στους Έλληνες για αυτά που θα έρθουν και θα είναι δύσκολα και οδυνηρά, μετρημένα λόγια και εντατική δουλειά.