“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

3 Φεβρουαρίου 2010

Συν Αθηνά και χείρα κίνει.

O πρωθυπουργός κ.Γ.Παπανδρέου με το χθεσινό διάγγελμα του πρός τον Ελληνικό λαό,έκανε το μεγάλο άλμα.Απο το πλάνο Α περάσαμε στο πλάνο Β εντός δεκαπέντε λεπτών.Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι μέτρα αναγκαία και απαραίτητα.Ας ελπίσουμε ότι θα αποδώσουν και θα ανοίξουν τους διαδρόμους εξόδου απο την βαθειά οικονομική κρίση προς τους δρόμους της ανάπτυξης και της ευημερίας.Οι καλές προθέσεις δεν είναι αρκετές.Το εγχείρημα θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.Τα ερωτήματα,οι ενστάσεις και οι αμφιβολίες για τα ανακοινωθέντα μέτρα είναι πολλά και σημαντικά.Πηγάζουν κυρίως απο το έλλειμα αξιοπιστίας του πολιτικού λόγου του πρωθυπουργού και της ηγετικής ομάδας του Πασοκ.Είναι πολύ γρήγορα για να ξεχασθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες παροχών με αποκορύφωμα το κεντρικό μότο "υπάρχουν λεφτά".Και είναι αδύνατον τέσσερες μήνες μετά τις εκλογές να αγνοήσουμε την ανυπαρξία κυβερνητικής δράσης αφού τελικά λεφτά δεν βρέθηκαν.Το χθεσινό διάγγελμα χαρακτηρίστηκε απο την ανακοίνωση σκληρών μέτρων και αποφυγή ανάληψη ευθύνης για τις προεκλογικές "δεσμεύσεις" και τις μετεκλογικές ολέθριες ολιγωρίες,λάθη και παραλείψεις.Απουσίαζε παντελώς η αυτοκριτική και η γενναιότητα ανάληψης ευθυνών για την προεκλογική και την μετά την 4η Οκτωβρίου περίοδο.Για 4 μήνες,αγνοούσαμε όσα χθές μας "επιβλήθηκε " απο την Ε.Ε. να αποδεχθούμε.Η επιθυμία για "ατσαλάκωτο" και "ανθρώπινο" πρόσωπο κυριάρχησε έναντι του εθνικά,πολιτικά και οικονομικά αναγκαίου.Η απειλούμενη κοινωνική συνοχή απαιτεί πολιτική διαχείριση ενω ο διαφαινόμενος κοινωνικός αυτοματισμός αποτελούν εν δυνάμει εμπόδια της μέγιστης απόδοσης των κυβερνητικών μέτρων.Οι εκκλήσεις συστράτευσης σκοντάφτουν στην ανομολόγητη προσπάθεια του κ.Παπανδρέου να επιμερίσει το πολιτικό κόστος διατηρώντας για τον εαυτό του την ολοκληρωτική και αποκλειστική άσκηση της εξουσίας.Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα κρίνει τα μελλούμενα για την Ελλάδα και τους Έλληνες.Η ευχή είναι προφανώς για τα καλλίτερα αλλά "συν Αθηνά και χείρα κίνει".

Τα μέτρα Παπανδρέου.

Περικοπές στα επιδόματα, αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, αλλαγές στο φορολογικο σύστημα και αύξηση των ορίων ηλικίας στα μέτρα που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός.
Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στο κέντρο κερδοσκοπικών παιχνιδιών τα οποία έχουν ως τελικό στόχο το ευρώ και χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως αδύναμο κρίκο. Πρόσθεσε ότι είναι εθνικό χρέος η ακύρωση όλων αυτών των προσπαθειών μέσω των οποίων επιδιώκεται να οδηγηθεί η χώρα στο γκρεμό και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. «Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναφέροντας παράλληλα ότι αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κρίνει θετικά το πρόγραμμα σταθερότητας της χώρας, ένα πρόγραμμα, που όπως σημείωσε «θα νοικοκυρέψει την οικονομία».http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_02/02/2010_321946