“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

3 Φεβρουαρίου 2010

Συν Αθηνά και χείρα κίνει.

O πρωθυπουργός κ.Γ.Παπανδρέου με το χθεσινό διάγγελμα του πρός τον Ελληνικό λαό,έκανε το μεγάλο άλμα.Απο το πλάνο Α περάσαμε στο πλάνο Β εντός δεκαπέντε λεπτών.Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι μέτρα αναγκαία και απαραίτητα.Ας ελπίσουμε ότι θα αποδώσουν και θα ανοίξουν τους διαδρόμους εξόδου απο την βαθειά οικονομική κρίση προς τους δρόμους της ανάπτυξης και της ευημερίας.Οι καλές προθέσεις δεν είναι αρκετές.Το εγχείρημα θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.Τα ερωτήματα,οι ενστάσεις και οι αμφιβολίες για τα ανακοινωθέντα μέτρα είναι πολλά και σημαντικά.Πηγάζουν κυρίως απο το έλλειμα αξιοπιστίας του πολιτικού λόγου του πρωθυπουργού και της ηγετικής ομάδας του Πασοκ.Είναι πολύ γρήγορα για να ξεχασθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες παροχών με αποκορύφωμα το κεντρικό μότο "υπάρχουν λεφτά".Και είναι αδύνατον τέσσερες μήνες μετά τις εκλογές να αγνοήσουμε την ανυπαρξία κυβερνητικής δράσης αφού τελικά λεφτά δεν βρέθηκαν.Το χθεσινό διάγγελμα χαρακτηρίστηκε απο την ανακοίνωση σκληρών μέτρων και αποφυγή ανάληψη ευθύνης για τις προεκλογικές "δεσμεύσεις" και τις μετεκλογικές ολέθριες ολιγωρίες,λάθη και παραλείψεις.Απουσίαζε παντελώς η αυτοκριτική και η γενναιότητα ανάληψης ευθυνών για την προεκλογική και την μετά την 4η Οκτωβρίου περίοδο.Για 4 μήνες,αγνοούσαμε όσα χθές μας "επιβλήθηκε " απο την Ε.Ε. να αποδεχθούμε.Η επιθυμία για "ατσαλάκωτο" και "ανθρώπινο" πρόσωπο κυριάρχησε έναντι του εθνικά,πολιτικά και οικονομικά αναγκαίου.Η απειλούμενη κοινωνική συνοχή απαιτεί πολιτική διαχείριση ενω ο διαφαινόμενος κοινωνικός αυτοματισμός αποτελούν εν δυνάμει εμπόδια της μέγιστης απόδοσης των κυβερνητικών μέτρων.Οι εκκλήσεις συστράτευσης σκοντάφτουν στην ανομολόγητη προσπάθεια του κ.Παπανδρέου να επιμερίσει το πολιτικό κόστος διατηρώντας για τον εαυτό του την ολοκληρωτική και αποκλειστική άσκηση της εξουσίας.Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα κρίνει τα μελλούμενα για την Ελλάδα και τους Έλληνες.Η ευχή είναι προφανώς για τα καλλίτερα αλλά "συν Αθηνά και χείρα κίνει".

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ, συμφωνώ, συμφωνώ.

kalamas είπε...

Φίλε Citizen με την προσέγγιση αυτή που έκανες για το περιεχόμενο του χθεσινού πρωθυπουργικού διαγγέλματος δύσκολο κάποιος θα διαφωνίσει.

Κάποια αμφιβολία μόνο σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων φαίνεται πως προκύπτει απο τη σημερινή υποδοχή, που τους επιφυλάχτηκε όχι από την ΕΕ, αλλά απο τις αγορές.
Θα είναι πολύ κρίμα και δυστυχώς πολύ επιζήμιο για την ελληνική οικονομία αν αποδειχτεί ότι μέτρα, που θα ήταν υπεραρκετά πριν δυό-τρείς μήνες,τώρα να αποδεικνύονται ανίσχυρα στο να πείσουν τις διεθνείς αγορές.
Στην απευκταία αυτή περίπτωση η κυβερνητική καθυστέρηση θα αποδειχτεί πως ήταν ολέθρια.

Συμπερασματικά είχαμε μια θετική εξέλιξη με τη χτεσινή εμφάνιση του Πρωθυπουργού.Ας ελπίσουμε να αποδειχτεί επαρκής και αποτελεσματική

Βικτωριανός είπε...

Με ποια λογική υπερθεματίζουμε η αναθεματίζουμε μέτρα, γιατί αυτά είναι αρκετά και καλά ενώ κάποια άλλα δεν θα ήταν, τελικά πιστεύω ότι όλοι κάνουμε τον προσωπικό μας υπολογισμό και βλέπουμε αν μας αγγίζουν πολύ ή όχι. Είναι καλά αν μας αγγίζουν λίγο αυτή είναι η πραγματικότητα τώρα αν ο ΓΑΠ λύσει με τέτοια μέτρα το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας θα είναι υποψήφιος για Νόμπελ και η Ελλάδα ένα καλό case study.

theodore είπε...

Μιά απορία.Προεκλογικά τα ίδια μέτρα τα είχε αποκαλέσει ο ίδιος πολιτικός ως ενταφιαμό της όποιας αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας,αφού θα βύθιζαν την Ελλάδα σε πρωτοφανή ύφεση.
Τι έγινε και ξαφνικά διαπίστωσε ότι με τα μέτρα αυτά σώζεται η χώρα;
Κι ακόμα μιά απορία.Πόσες θα είναι οι περικοπές στις βουλευτικές αποζημιώσεις και στις επιχορηγήσεις των κομμάτων;

κοραλια είπε...

Αυτό το παιδί γιατί γυρνάει ανά την υφήλιο και όπου βρεθεί και όπου σταθεί δυσφημίζει τη χώρα που τον έκανε πρωθυπουργό?
Σήμερα στην Ινδία επανέλαβε ότι "υπάρχει εθν. ανάγκη να γίνουν αλλαγές, η χώρα απειλείται... Υπάρχει εθνική και οικονομική κρίση"(ελευθεροτυπία) Πολύ ωραία. Η μαμά του δεν του έχει πει ότι δεν κάνουμε τα πρβλ του σπιτιού μας βούκινο? ή δεν αισθάνεται την ελλάδα σπίτι του και σιχτιρίζει τους ιθαγενείς που έμπλεξε?

νικ είπε...

@κοραλία

Εμ... Αυτά που πρέπει να πει μέσα, τα λέει έξω, και αυτά που πρέπει να πει έξω τα λέει μέσα...