“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

16 Ιανουαρίου 2010

Ο Καλλικράτης έχει πρόβλημα...






Oι αγωνίες για το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας κέρδισαν το ενδιαφέρον των πάντων τις προηγούμενες ημέρες και έτσι πέρασε σχεδόν απαρατήρητη η επιχειρούμενη μεταβολή στις διοικητικές δομές του κράτους. Εμεινε στη μνήμη μας μόνο το όνομα του Καλλικράτη, που υποτίθεται σηματοδοτεί την προσπάθεια διοικητικής αποκέντρωσης και συνένωσης. Πέραν των όποιων αντιρρήσεων μπορούν να εγερθούν για το όνομα και τι μπορεί να συμβολίζει, κρισιμότερες είναι οι αντιρρήσεις για τις προβλέψεις της διοικητικής μεταβολής στο κράτος. http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=6&artId=287853&dt=16/01/2010

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Για τα ελληνικά δεδομένα, το Πρόγραμμα Σταθερότητας που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση και το οποίο εκπονήθηκε μετά τον έλεγχο και την παρέμβαση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής και της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας, μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολύ θετικό. Περιέχει συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα για τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Tαυτόχρονα, περιέχει ασφαλιστικές δικλίδες για να αποφευχθεί τυχόν νέος εκτροχιασμός. O μηνιαίος έλεγχος της πορείας των δαπανών και των εσόδων και η απόφαση για τη μη εκταμίευση των εγκεκριμένων για το 2010 δαπανών δημιουργούν μια ισχυρή ασπίδα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των όποιων (απευκταίων) παρεκκλίσεων.
Ωστόσο, υπάρχει και η δεύτερη ανάγνωση. H δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι ισομερώς κατανεμημένη ως προς τις πηγές. Περισσότερο καλείται να συμβάλει η αύξηση των εσόδων - φόρων και λιγότερο η περικοπή δαπανών. Kαι οι αγορές επισημαίνουν ότι η πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων ενέχει υψηλό ποσοστό αβεβαιότητας...
Σε κάθε περίπτωση χθες φάνηκε ότι αυτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν έπεισε τις αγορές. Στα ύψη εκτινάχθηκαν τα spread και τα CDS. Kαι αυτό διότι η κυβέρνηση σπατάλησε πολύτιμο πολιτικό χρόνο. Kαθυστέρησε να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις και οι αγορές μας «τιμωρούν». Δεν πείθονται πλέον με πολιτική ήπιας προσαρμογής η οποία, δυστυχώς, όπως διαφαίνεται από τις αντιδράσεις της αγοράς, έχει ήδη ξεπεραστεί.
Για να αλλάξουν στάση απέναντι στην Eλλάδα οι αγορές δυστυχώς δεν απομένει άλλος δρόμος από την εφαρμογή του Plan B, της εφαρμογής ακόμη πιο σκληρών, ή καλύτερα ακόμη πιο τολμηρών μέτρων ιδίως στο σκέλος των δαπανών και στη φορολόγηση εκείνων των κοινωνικών ομάδων που προκλητικά φοροδιαφεύγουν και θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν ακόμη και με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=23985141