“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

28 Ιανουαρίου 2011

Training ministers


Γράφει ο revival
Δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικό ήταν το video που πρόβαλε τις προάλλες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Το περιεχόμενο, ενδιαφέρον για σεμινάριο σε στελέχη επιχειρήσεων.
Κατατάσσεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα που συνήθως διαρκούν ένα Σαββατοκύριακο κι αν ο εκπαιδευτής είναι αγγλοσαξονικής παιδείας κατευθύνει τους συμμετέχοντες , μεταξύ άλλων, να πέσουν κάτω όλοι μαζί για να αναπτύξουν ομαδικό πνεύμα κλπ.
Αν παραβλέψουμε το γεγονός ότι τα υπουργικά συμβούλια είναι για να αποφασίζουν πολιτικές και όχι για εκπαιδευτικά σεμινάρια, ανακύπτει σειρά προβλημάτων για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος.
Πρώτον οι υπουργοί δεν έχουν καμιά διάθεση να αναπτύξουν ομαδικό πνεύμα, οι περισσότεροι θεωρούν τον εαυτό τους κατάλληλο για πρωθυπουργό.
Δεύτερον οι, αμερικανοί συνήθως, ειδικοί στο management αδυνατούν να φανταστούν σε πιο περιβάλλον θα εφαρμόσουν οι εκπαιδευόμενοι τις ιδέες τους (θα σκίσουν τα πτυχία τους αν δουν πως διοικείται ένα νοσοκομείο πχ, ή με ποια θέματα ασχολείται ένας υπουργός στην Ελλάδα).
Τρίτον, τα προγράμματα αυτά είναι φτιαγμένα για όσους θέλουν να μάθουν, ενώ ως γνωστόν η πλειοψηφία των ελλήνων πολιτικών θεωρεί ότι τα ξέρει όλα εκ γενετής.
Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται ανεπτυγμένες δεξιότητες στο management, διότι αν θα γίνεις και αν θα παραμείνεις υπουργός σπανίως κρίνεται από αυτή τη δυνατότητα και τις σχετικές περγαμηνές στο βιογραφικό.
Είναι φυσικό λοιπόν οι (περισσότεροι) υπουργοί να πλήττουν θανάσιμα, αλλά από τακτ, για να μη χαλάσουν το happening, ή για να μην τους κακοχαρακτηρίσει ο πρόεδρος, υπομένουν.