“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

28 Ιανουαρίου 2011

Training ministers


Γράφει ο revival
Δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικό ήταν το video που πρόβαλε τις προάλλες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Το περιεχόμενο, ενδιαφέρον για σεμινάριο σε στελέχη επιχειρήσεων.
Κατατάσσεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα που συνήθως διαρκούν ένα Σαββατοκύριακο κι αν ο εκπαιδευτής είναι αγγλοσαξονικής παιδείας κατευθύνει τους συμμετέχοντες , μεταξύ άλλων, να πέσουν κάτω όλοι μαζί για να αναπτύξουν ομαδικό πνεύμα κλπ.
Αν παραβλέψουμε το γεγονός ότι τα υπουργικά συμβούλια είναι για να αποφασίζουν πολιτικές και όχι για εκπαιδευτικά σεμινάρια, ανακύπτει σειρά προβλημάτων για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος.
Πρώτον οι υπουργοί δεν έχουν καμιά διάθεση να αναπτύξουν ομαδικό πνεύμα, οι περισσότεροι θεωρούν τον εαυτό τους κατάλληλο για πρωθυπουργό.
Δεύτερον οι, αμερικανοί συνήθως, ειδικοί στο management αδυνατούν να φανταστούν σε πιο περιβάλλον θα εφαρμόσουν οι εκπαιδευόμενοι τις ιδέες τους (θα σκίσουν τα πτυχία τους αν δουν πως διοικείται ένα νοσοκομείο πχ, ή με ποια θέματα ασχολείται ένας υπουργός στην Ελλάδα).
Τρίτον, τα προγράμματα αυτά είναι φτιαγμένα για όσους θέλουν να μάθουν, ενώ ως γνωστόν η πλειοψηφία των ελλήνων πολιτικών θεωρεί ότι τα ξέρει όλα εκ γενετής.
Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται ανεπτυγμένες δεξιότητες στο management, διότι αν θα γίνεις και αν θα παραμείνεις υπουργός σπανίως κρίνεται από αυτή τη δυνατότητα και τις σχετικές περγαμηνές στο βιογραφικό.
Είναι φυσικό λοιπόν οι (περισσότεροι) υπουργοί να πλήττουν θανάσιμα, αλλά από τακτ, για να μη χαλάσουν το happening, ή για να μην τους κακοχαρακτηρίσει ο πρόεδρος, υπομένουν.

7 σχόλια:

κοραλία είπε...

Ασχετο με την ανάρτηση.
Ο φασισμός είναι επικίνδυνος, όταν είναι αόρατος, όταν δε φοράει δηλαδή σβάστικες και δε χαιρετάει στρατιωτικά, δηλαδή όταν ύπουλα εισβάλλει μες τη σκέψη μας καιτην οπτική μας. Ο διαχωρισμός σε καλούς και κακούς, σε πατριώτες και μη, δημιουργεί φανατισμό, εξαφανίζει τις αποχρώσεις από το δημόσιο διάλογο και κατατρώει τον ελεύθερο προβληματισμό. 'Εχει στόχο τρομοκρατώντας και φοβίζοντας να επιβάλλει μια οπτική γωνιά, μια άποψη και μία αλήθεια.
Επιπλέον ο διασυρμός της προσωπικής ζωής ανθρώπων, τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη με στόχο να τους καταστήσουν καταγέλαστους και αναξιόπιστους εντάσεται στη λογική της ανάδειξης της μιας αλήθειας και της μονοδιάστατης πραγματικότητας, δηλαδή κατά τη γνώμη μου είναι φασισμός. Αναφέρομαι στην παρουσίαση του πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών ως "γελοίου τύπου" που ενδεδυμένος με κουβέρτες παίζει σε παραστάσεις.
"Μη ρωτάς για ποιόν χτυπά η καμπάνα..."

Ανώνυμος είπε...

Σχετικό με την ανάρτηση. Δεν ξέρω το περιεχόμενο του video, αλλά θα ήμουν περίεργος να μάθω. Οπότε αν ξέρεις κάτι μουλες...
Οι παρατηρήσεις σου μπορεί να είναι σωστες με κυριότερη ότι τα υπουργικά συμβούλια έχουν άλλο σκοπό από την εκπαίδευση.
Το θεωρώ εξαιρετικά αστείο ένα σεμινάριο managment μέσω video (αλήθεια πόσης διάρκειας?) να μπορεί να κάνει σοφότερο ένα υπουργό γιατί (ίσως αφελώς) θεωρώ ότι ένας υπουργός πριν γίνει υπουργός και για να γίνει υπουργός έχει ανάλογη εκπαίδευση
Πάντα υπάρχουν πράγματα για να μάθεις αλλά στα θέματα του managment συμβαίνει ο κάθε "γκουρού" λέει τα δικά του που του τα αναιρεί ο άλλος "γκουρού" ή και ο ίδιος μετά από 10 χρόνια ή πολλές φορές να λέει τα ίδια πράγματα με έλλα λόγια. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είμαι πολύ σίγουρος εάν η βαριεστημάρα του υπουργού που παρακολουθούσε το video ήταν λιγότερο υγιής αντίδραση από τον εκστασιασμό.

citizen είπε...

@firiki2010. Πως οι μεγάλοι ηγέτες εμπνέουν τη δράση. Αυτός είναι ο τίτλος του βίντεο με πρωταγωνιστή τον επικοινωνιολόγο, Σάιμον Σίνεκ, το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης μετά από πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου.
Η όλη προβληματική του κ. Σίνεκ εστιάζεται στο ζήτημα του «εμπνευσμένου ηγέτη»

citizen είπε...

@Κοραλία. Αυθαίρετα αλλά δικαιολογημένα αναρτήσαμε το εκπληκτικό σου σχόλιο.
ΤΟ ΚΆΘΕ ΣΟΥ ΚΕΊΜΕΝΟ ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΉ ΑΠΌΛΑΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΥΠΕΡΠΑΣΟΚ.

Ανώνυμος είπε...

Citizen
Eυχαριστώ Αν είναι το How great leaders inspire action το βρήκα και το είδα. Δεν ξετρελλάθηκα απο την πρωτοτυπία και αναρωτιέμαι γιατί ο κ Παπανδρέου θα έπρεπε να πεί ότι είπε μετά την προβολή (κάτι θα είπε φαντάζομαι) οχυρωμένος πίσω από την "αυθεντία" του Σαιμον Σίνεκ.

citizen είπε...

@ firiki2010. Συμφωνώ μαζί σου.Κατά τη γνώμη μου υποκρίπτεται μια "αποικιακού" τύπου αντίληψη που θεωρεί τους Έληνες, άρα και το πολιτικό προσωπικό "χαχόλους ιθαγενείς".

Alanis Alitampourakis είπε...

@revival
Ωραίο το κείμενο...

1. καιρός να αλλάξει
2. δεν θα σκισουν κανένα πτυχίο θα τα φτιάξουν αρκεί να μπορούν να απολύσουν όποιον θελουν και θα σου ζητήσουν εναν παχυλό μισθό που όμως θα αξίζει να δώσεις αν συγκίνεις με τα ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ ωφέλη
3. οποιος τα ξέρει αρα μπορεί να πιάσει τους στόχους να μείνει οι αλλοι πόδι