“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

15 Μαΐου 2010

Εξέλιξη με στασιμότητα.

Το πακέτο των 21 συμφωνιών για συνεργασία και μείωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελεί αναμφισβήτητα ένα βήμα προόδου στις σχέσεις των δύο χωρών.Ο κ. Παπανδρέου και ο κ.Ερντογάν εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.Στα μεγάλα θέματα (Αιγαίο,Κύπρος), η άκαμπτη στάση του Τούρκου πρωθυπουργού,επιβεβαίωσε την στασιμότητα και την απουσία εξέλιξης.
Ωστόσο, οι συζητήσεις στο νεοϊδρυθέν Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και οι διαβουλεύσεις των δύο πρωθυπουργών, δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν τις παραβιάσεις του FIR των Αθηνών απο τη τούρκική πολεμική αεροπορία,υπενθυμίζοντας στην Ελληνική πολιτική ηγεσία τούς πάγιους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, αλλά και την σχετική αυτονομία της στρατιωτικής μηχανής της γείτονας χώρας.
Είναι εύκολο να αποδεχθούμε την άποψη του κ. Ερντογάν περι αφετηρίας βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων,η δυσκολία έγκειται στην πλήρη άρνηση της Τουρκίας να εγκαταλείψει τισ βλέψεις της στο Αιγαίο.Οι όποιες "υποχωρήσεις" της Τουρκίας είναι πρός το παρόν λεκτικές και στοχεύουν στην βελτίωση της εικόνας της στην διεθνή σκακιέρα και εισάγουν στις διαπραγματεύσεις διαφορετικού βάρους θέματα (Οικουμενικότητα Πατριαρχείου και πρόταση εκλογής Μουφτή στην Θράκη).