“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

26 Μαρτίου 2010

Επικοινωνιακοί κίνδυνοι.


Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την πολιτική συμφωνία των Βρυξελλών και την απόφαση του κ.Τρισέ είναι απόλυτα συμβατοί με την επιμελώς σχεδιασμένη επικοινωνιακή της πολιτική και τις ακραίες φήμες που είχαν κυριαρχήσει το προηγούμενο διάστημα.Η καλλιέργεια κλίματος ευφορίας εκ μέρους της κυβέρνησης, αποπροσανατολίζει απο τα πραγματικά και δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία μας.Αυτό που χρειάζεται σήμερα ειναι η συντονισμένη προσπάθεια αποδοτικής εφαρμογής του Προγράμματος Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης και η ταχεία εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.Οι κομπασμοί και τα μεγάλα λόγια,οι λαϊκισμοί και οι εθνικές κορώνες πιθανόν να εξασφαλίζουν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη αλλά δεν συνεισφέρουν στην κατανόηση της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας.Ούτε στην συνειδητοποίηση της ανάγκης ενός νέου λιτού τρόπου διαβίωσης και την αποδοχή ενός σύγχρονου,παραγωγικού ,ανταγωνιστικού αναπτυξιακού μοντέλου,που θα ανατρέψει παρασιτικές νοοτροπίες,συμπεριφορές και τον δανειοτροφοδοτούμενο ευδαιμονισμό των Ελλήνων.Ας κρατήσουμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρθηκαν,αρνούμενοι την επιστροφή σε ένα παρελθόν που με βεβαιότητα θα μας οδηγήσει στην καταστροφή και την χρεοκοπία

Τρισέ ο Ευρωπαίος


Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διατήρηση των χαλαρών προϋποθέσεων για τα δάνεια που χορηγεί και το 2011 ανακοίνωσε ο πρόεδρος της τράπεζας Jean-Claude Trichet. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται ομόλογα με αξιολόγηση ως “BBB-“ ως ενέχυρο αφαιρώντας ουσιαστικά τον ενδεχόμενο κίνδυνο αδυναμίας δανεισμού που θα αντιμετώπιζε η Ελλάδα το επόμενο έτος.
Μάλιστα!Πρόκειται για απόφαση με στέρεο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πράξη ουσιαστικής προστασίας των ευρωπαϊκών τραπεζών.Στας δυσμάς της προεδρίας του,ο κ.Τρισέ όρθωσε πολιτικό ανάστημα,επέδειξε πολιτική τόλμη και σαφή διάθεση υπεράσπισης της αυτονομίας της Ευρώπης.

Το σχέδιο βοήθειας

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας παραμέρισαν σήμερα τις διαφορές τους, παρουσιάζοντας στα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης μία έτοιμη συμφωνία για το πώς θα προσφερθεί στην Ελλάδα ένα δίκτυο χρηματοπιστωτικής ασφάλειας για την κρίση δανεισμού της.
Το σχέδιο της γαλλο-γερμανικής πρότασης προβλέπει οτι η βοήθεια στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει «ουσιαστική χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μία πλειοψηφία ευρωπαϊκής χρηματοδότησης».
Αλλά η Ελλάδα θα μπορεί να πάρει τη βοήθεια μόνο ως «ultima ratio (τελευταία καταφυγή), που σημαίνει ιδιαίτερα ότι η χρηματοδότηση της αγοράς είναι ανεπαρκής».
Η Αθήνα θα πρέπει να δανειστεί 20 δισεκατομμύρια ευρώ τους επόμενους δύο μήνες προκειμένου να χρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος της. Ωστόσο το κείμενο Μέρκελ-Σαρκοζί δεν αναφέρει τα ποσά που θα είναι διαθέσιμα από το συνδυαστικό μηχανισμό της ευρωζώνης και του ΔΝΤ
Αναφέρει μόνο πως οι χώρες της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν «συντονισμένα διμερή δάνεια» που θα υπολογίζονται με βάση το μερίδιό τους στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα δάνεια θα προσφερθούν σε τιμές αγοράς και όχι με επιδοτούμενο επιτόκιο, προσέθεσαν διπλωμάτες.
Και σε μία προφανή παραχώρηση προς τις γερμανικές απαιτήσεις για αυξημένη επιτήρηση των κρατών του ευρώ, η γαλλο-γερμανική συμφωνία καλεί για μία έκθεση στο τέλος του χρόνου η οποία θα διερευνά «όλες τις επιλογές» που είναι διαθέσιμες προκειμένου να αυξηθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ «στην οικονομική επιτήρηση στον καθορισμό της στρατηγικής μεγέθυνσης της ΕΕ».
Διπλωμάτες δήλωσαν πως αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μηχανισμούς τιμωρίας για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες της ευρωζώνης, επιβάλλοντας κυρώσεις στο είδος της συμπεριφοράς που οδήγησε στα προβλήματα της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το κείμενο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα πρέπει να γίνει η οικονομική κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».