“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

26 Μαρτίου 2010

Τρισέ ο Ευρωπαίος


Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διατήρηση των χαλαρών προϋποθέσεων για τα δάνεια που χορηγεί και το 2011 ανακοίνωσε ο πρόεδρος της τράπεζας Jean-Claude Trichet. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται ομόλογα με αξιολόγηση ως “BBB-“ ως ενέχυρο αφαιρώντας ουσιαστικά τον ενδεχόμενο κίνδυνο αδυναμίας δανεισμού που θα αντιμετώπιζε η Ελλάδα το επόμενο έτος.
Μάλιστα!Πρόκειται για απόφαση με στέρεο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πράξη ουσιαστικής προστασίας των ευρωπαϊκών τραπεζών.Στας δυσμάς της προεδρίας του,ο κ.Τρισέ όρθωσε πολιτικό ανάστημα,επέδειξε πολιτική τόλμη και σαφή διάθεση υπεράσπισης της αυτονομίας της Ευρώπης.

6 σχόλια:

νικ είπε...

O Tρισέ εκφράζει την παλιά σχολή των ευρωπαϊστών [ο ίδιος φέρει τα ερεθίσματα της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου, τη λαμπρή Γαλλική παράδοση των κορυφαίων δημοσίων λειτουργών, κλπ].

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ λειτούργησε σαν αντιστάθμισμα στην εμμονή των Γερμανών. Οι οποίοι, σε όλη αυτή την ιστορία, δεν μετακινήθηκαν καθόλου από τις θέσεις τους. Eπιπλέον, κάτι που δεν αναφέρεται στα (ενίοτε ασύστολα προπαγανδίζοντα ή/και προκλητικά ανενημέρωτα) ελληνικά ΜΜΕ είναι πως οι Γερμανοί ζήτησαν επίσης να υπάρξει μελέτη/πρόταση σε σχέση με την αποβολή από την Ευρωζώνη όσων κατ'επανάληψη παραβιάζουν τους κανόνες. Καμπανάκια χτυπάνε;

Και ο ΓΑΠ και η κυβέρνησή του. Τι πέτυχαν με τις παλινωδίες (ναι στο ΔΝΤ, όχι στο ΔΝΤ) και τις ασυγκράτητες δηλώσεις (πες με Λούκα) όλους αυτούς τους μήνες; Τα spreads εκτινάχθηκαν. Aυτή τη στιγμή το 10αετές παραμένει πάνω από 300 μονάδες βάσεις. Η εικόνα της χώρας έχει πληγεί. Οι Γερμανοί μας φόρτωσαν ήδη τα υποβρύχια που γέρνουν (πόσοι το διάβασαν; και αυτό πέρασε στα ψιλά...). Και το αντάλλαγμα; Το χθεσινό. Σχεδόν μηδέν όπως ήδη επισημαίνουν στο διεθνή τύπο...

Η τακτοποίηση των Δημοσίων Οικονομικών είναι μονόδρομος. Και αυτή απαιτεί συντονισμένη και επίπονη προσπάθεια. Αντί ο ΓΑΠ να αναλώνεται σε δηλώσεις που κάνουν περισσότερη ζημιά παρά καλό (δεν το λέω εγώ, το δείχνει η πορεία των spreads, το επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές), επιτέλους θα πρέπει να κυβερνήσει με ξεκάθαρα μέτρα που έχουν στόχο να ανακτήσουν την χαμένη αξιοπιστία της χώρας. Αποφασιστικότητα στην περικοπή των παράλογων δαπανών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, εξυγίανση των οικονομικών ΔΕΚΟ και ΟΤΑ. Αυτά απαιτούν συντονισμό και συνεχή δουλειά από κυβέρνηση έργων όχι λόγων.

Διότι, ειδάλλως, το ΔΝΤ είναι προ των πυλών. Και πολλοί, ανώνυμοι χειροκροτητές, δεν έχουν καταλάβει τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη χώρα.

citizen είπε...

Προσυπογράφω.Και με τα δύο χέρια.

κοραλια είπε...

Το "ανώνυμοι χειροκροτητές", το καλύτερο. Συμφωνώ

citizen είπε...

@νικ.Εχεις σκεφθεί την ιδέα να μας γράψεις ένα άρθρο.Εμείς πάντως το θέλουμε και ελπίζουμε οτι θα μας το στείλεις.

ΓΕΡΟΝΤΑΣ είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΝΙΚ.
ΑΝΩΝΥΜΟΙ ή ΑΝΟΗΤΟΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΤΕΣ?

Ανώνυμος είπε...

...δήθεν επώνυμες ή απλώς ανόητες Κασσάνδρες;