“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

11 Ιανουαρίου 2012

Επτά θέσεις για μια Νέα Συμφωνία Εθνικής επιβίωσης και Κοινωνικής Αξιοπρέπειας.


Με μια νεα παρέμβαση η Κίνηση για μια Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία προτείνει επτά πολιτικά σημεία-θέσεις για την ριζική ανασυγκρότηση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου και τη διαμόρφωση μιας Νέας Συμφωνίας Εθνικής επιβίωσης και Κοινωνικής Αξιοπρέπειας. Με καθαρές θέσεις, με σαφήνεια, και λιτό πολιτικό ύφος πολιτικοποιούν την κρίση του Πασοκ,  επαναφέρουν τον πολιτικό διάλογο στα μείζονα και κρίσιμα προβλήματα της χώρας.
Κίνηση για μια Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία                      Αθήνα 11/1/2012


           Επτά θέσεις για μια Νέα Συμφωνία Εθνικής επιβίωσης και Κοινωνικής Αξιοπρέπειας.


1. Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να αποχωρήσει χωρίς χρονοτριβή από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως. Με καθαρές διαδικασίες, σύμφωνες με το καταστατικό.

2. Το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο. Η ανασύνταξη του σοσιαλδημοκρατικού χώρου συνδέεται με την επιλογή νέας φυσιογνωμίας, νέας σχέσης με την κοινωνία, νέων δομών, νέων προσώπων.

3. Η διετής πολιτική των μνημονίων απεδείχθη αδιέξοδη. Η συνέχιση της μέσω της διατύπωσης αλλεπαλλήλων, εκβιαστικών διλλημάτων ισοδυναμεί με εθνική καταστροφή, ακυρώνει την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και θέτει σε κίνδυνο τη στρατηγική επιλογή της παραμονής μας στην ευρωζώνη. Αξίζει να προσπαθήσουμε για μια νέα συμφωνία Εθνικής επιβίωσης και κοινωνικής αξιοπρέπειας.

4.Οι νεοφιλελεύθεροι μονόδρομοι, η θεωρία της μοναδικής λύσης που επιβάλλουν οι δανειστές και η συμμαχία των «προθύμων» στο εσωτερικό, οδηγούν την χώρα σε μαρασμό χωρίς να επιλύουν τα διαρθρωτικά της προβλήματα. Εκτός από τα ελλείμματα, τους λογαριασμούς και τις αγορές υπάρχουν η κοινωνία, οι άνθρωποι, οι ελπίδες και οι προσδοκίες τους.

5. Οι ριζοσπαστικές αλλαγές είναι προτεραιότητα για τη χώρα μας. Οι διαρθρωτικές αλλαγές αναγκαίες. Στην οικονομία, το κράτος, το πολιτικό σύστημα. Παντού. Είμαστε αντίθετοι με το μέτωπο της ακινησίας, με την υπεράσπιση παράλογων και πελατειακών «κεκτημένων». Είμαστε αντίθετοι στα προνόμια που προκαλούν τους πολίτες, παραλύουν την κοινωνία και εμποδίζουν κάθε αναπτυξιακή προοπτική.
Η «σωτηρία της χώρας» δεν είναι απρόσωπο και ουδέτερο μέγεθος. Η χώρα δε μπορεί να «σωθεί» χωρίς τους ανθρώπους της. Η χώρα δε μπορεί να «σωθεί» ενώ οι άνεργοι θα υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο, το κοινωνικό κράτος θα έχει καταστραφεί, οι αμοιβές θα βαλκανοποιούνται, οι συνταξιούχοι θα είναι πένητες και χιλιάδες νέοι θα φεύγουν στο εξωτερικό.

6. Η λύση μπορεί να δοθεί με Νέα Συμφωνία στον πολιτικό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας που θα περιέχει ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και καινοτόμες λύσεις, καθαρές και υπεύθυνες προτάσεις κυβερνητικής διεξόδου, απέναντι στις ιδέες και τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού.

7. Η Νέα Συμφωνία αφορά στις αλλαγές στην οικονομία, το κοινωνικό κράτος, την απασχόληση, το πολιτικό σύστημα. Δεν είναι ανακατανομή ρόλων και προσώπων στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής. Δεν είναι διέξοδος σε φιλοδοξίες. Προϋποθέτει ευκρίνεια πολιτικών στόχων, απόφαση για ρήξεις και ανατροπές, ανάληψη ευθυνών χωρίς προσχήματα για όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν στη διετία που πέρασε.

Κίνηση για μια Νέα

Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία        Αθήνα 11/1/2012

14 σχόλια:

ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ είπε...

Επτά θέσεις για μια νέα συμφωνία, στον πολιτικό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.
Μεστός πολιτικός λόγος, εντοπίζει εύστοχα τα ζητήματα και αναζητά τις λύσεις. Κάτι νέο γεννιέται, ας στηρίξουμε την προσπάθεια με τη συμμετοχή μας και το διαλογο μέσα στην κοινωνία για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας.

spiben είπε...

Με θλίβει που η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα είναι αφημένη και εκφράζεται από τον ΓΑΠ και τους γύρω του, με ενθαρύνει όμως το ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν διάθεση για προσφορά και όραμα, ελπίζω να έρθουν μαζί τους κι άλλοι από το ΠΑ.ΣΟ.Κ αλλά και τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, ώστε να αποκτήσει ρεύμα αυτή η κίνηση και να γίνει ο νεος εκφραστής του δημοκρατικού χώρου...
Εγω έχω δηλώσει παρών
Συνεχίστε!!!

Ανώνυμος είπε...

Congratulations my friends

felix είπε...

Επειδή κάποια απο αυτά τα εκφράζουν με δηλώσεις τους και κάποια παπαγαλάκια του συστήματος,προφανώς ερμηνευοντας τα κατα το δοκούν,παρακαλώ για την εξιδίκευση τους σε πλαίσιο αρχών ,για κάθε προτεινόμενη εφαρμογή της συμφωνίας που προτείνετε.Πως ξεπερνάμε λχ τον σκόπελο της ελλειψης πρωτογενούς πλεονάσματος χωρίς απολύσεις??με δανεισμό?η δεν μας χρειάζεται αυτό?Η ανάπτυξη που θα τονώσει το κοινωνικό κράτος απο που θα προέρθει?και άλλα ερωτήματα ουσίας.????στο πλαίσιο αρχών δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς μα κανείς

Ανώνυμος είπε...

Το πλαίσιο αρχών είναι τόσο γενικό που χωράνε όλοι. Ποιό είναι το περιεχόμενο των διαρθρωτικών αλλαγών? Χρειάζεται μείωση και εξορθολογισμός του Δημόσιου τομέα? Χρειάζονται αποκρατικοποιήσεις που κατά την οικονομική θεωρία αυξάνουν την ανάπτυξη και το κοινωνικό πλεόνασμα? Ειναι αυτά διαρθρωτικά μέτρα ή πτυχές νεοφιλελεύθερης πολιτικής κατά την άποψή σας? Ποιό θα είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας? Αναπόφευκτα θα σχετίζεται με το θάνατο επιχειρήσεων που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό και τη γέννηση νέων καινοτόμων μορφών επιχειρηματικότητας που θα λαμβάνουν υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και των εργαζομένων. Για να μη μακρυγορώ αν δεν σπάσεις ομελέτα δεν φτιάχνεις αυγά. Και μέχρι τώρα είδαμε στο κείμενο το ωραίο περιτύλιγμα των αυγών.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα το ποιός έχει χάσει και τα αυγά και τα καλάθια είναι φανερό...

σκώληξ ο χαμερπής είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Μαρκ είπε...

Τον Λοβέρδο τον ρωτήσατε? Κυκλοφορεί οτι μετα απο δείπνο με τη Μαργαρίτα και τον Νίκο Παπανδρέου αποφάσισε να στηρίξει ΓΑΠ. Ανδρέας ο Γενίτσαρος.

ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ είπε...

Σκώληξ ο χαμερπής, ευτελής, ποταπός, τιποτένιος...

σκώληξ ο χαμερπής είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ είπε...

χαμερπής (χαμαί + έρπω, ): ευτελής, ποταπός, τιποτένιος.
(σελ.1255 Μείζον Ελληνικό Λεξικό Τεγόπουλου- Φυτράκη
Για ποιούς χαρακτηρισμούς μιλάτε λοιπόν; απλά επεξήγηση του επιθέτου ήταν για όσους δεν γνωρίζουν(!). Γιατί τόση εμπάθεια? αναρωτιέμαι!!!

Ανώνυμος είπε...

ενδιαφέρουσες οι θέσεις και συζητήσιμες. Με ενοχλεί όμως ότι στον συναφή διάλογο, αποκλείεται ο ΣΚΩΛΗΞ (μάλλον δικαιολογημένα, δεν έχω να πω τίποτα επ' αυτού) και ταυτόχρονα εκτοξεύονται εναντίον του κάποιες απαντήσεις....

citizen είπε...

@Ανώνυμο 2:53. Οι απαντήσεις στον σκώληκα έπονται των διαγραφών των σχολίων του, τα οποία ουδόλως θα ενοχλούσαν αν δεν ήσαν υβριστικά και "φασιστικά".

δεσποινις είπε...

εμενα μου αρεσετε. και εν πασει περιπτωσει, ας μιλησει και κανενας! οι βουλευτες, υπουργοι, δικαστες, εισαγγελεις, δημοσιογραφοι μιλανε? κανουν κατι? υποτιθεται οτι αυτοι μπορουν ευκολοτερα απο ολους και να πραξουν και να αφυπνισουν την κοινωνια...
Το πλαισιο αρχων, ειναι αυτο που ειναι: πλαισιο αρχων και οχι πινακας λύσεων.
Προς τον ανωνυμο των 12 Ιανουαριου 9:34μ.μ.: σπασε και εσυ κανα αυγουλακι!