“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

18 Ιανουαρίου 2010

Το πρόσωπο του αγρότη.


Του Γιώργου Λακόπουλου.

Κατ' εξοχήν μη ανταγωνιστική η ελληνική γεωργία πέφτει στις δικές της παγίδες, χρόνο με το χρόνο. Και κοροϊδεύει τον εαυτό της . Οι «αγώνες αγροτιάς» έχουν αποτέλεσμα: πάντα παίρνει κάτι. Αλλά την επομένη χρονιά οι αγρότες βρίσκονται στο ίδιο σημείο. Το πρόβλημα ανακυκλώνεται – δεν λύνεται..Ποιο είναι σήμερα το πραγματικό πρόσωπο του έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφου; Είναι ο εξαθλιωμένος βιοπαλαιστης που βλέπουμε στα μπλόκα; Είναι ο «κυριλέ» εκπρόσωπος που κάθεται στο τραπέζι του διαλόγου με τους υπουργούς, μ ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό μπροστά του; Είναι ο κατεργαράκος που ζει εδώ και τρείς δεκαετίες με το κοινοτικό χρήμα; Είναι όλα αυτά μαζί και άλλα ακόμη; Η δεν είναι τίποτε απ' όλα αυτά, που σημαίνει ότι το πρόσωπο του αγρότη δεν το γνωρίζουμε στ' αλήθεια; Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ιδιόμορφο πρόσωπο σε μια ιδιόμορφη χώρα. http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=1196&reftab=61&t=%CE%9C%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82!-

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι αγρότες θα πάθουνε την πλάκα τους.Τέρμα οι επιδοτήσεις και τα αραλίκια.Ήρθε ο καιρός να πάνε στα χωράφια και αν δεν ξέρουν κατά που πέφτουν να ρωτήσουν τους Αλβανούς που έχουν στη δούλεψη τους.

Casper είπε...

Ποιός κατεργαράκος; Τα διπλοκάμπινα των 5.000 κυβικών πάνε κι έρχονται και τα χέρια αντί να έχουν ρόζους είναι μες τη nivea. Αυτή η χώρα είναι όντως παράξενη.

Μουργκάνα είπε...

Ανώνυμε τράβα να πιεις καφέ στην Γλυφάδα και άσε τις κρίσεις για τους αγρότες.
Ντενεκέδες κριτές του καναπέ ...

Xanthos, ναι η τεχνολογία δεν έχει προχωρήσει καθόλου ακόμα με το βουλοκέντρι οργώνουν τα χωράφια ...

Σοβαρότης ...

Ανώνυμος είπε...

Τι ζόρι τραβάς μουργκανα.Εγώ μένω Κυψέλη με τα γερόντια.Εχω πτυχίο και διδακτορικό.Σπίτια σαν και αυτά που έκαναν οι αγρότες με τα προγράμματα αγροτουρισμού,εγώ μετα 2500-3000 ευρώ, που χρόνια τώρα παίρνω δεν μπόρεσα να κάνω.Τεμπέληδες και λαμόγια είναι η πλειοψηφία των αγροτών.

Μουργκάνα είπε...

Καλά σε έπιασα απλά στη περιοχή τα χαλάσαμε, πιες καφέ στη Φωκίονος Νέγρη. Από την απάντησή σου φαίνεται η άγνοιά σου για το ζήτημα που είναι πολυπλοκότερο από τη μηδεντιστική λογική που διέπει το σχόλιό σου. Αυτό το ζόρυ τραβάω ανώνυμε, και το γεγονός πως είσαι ανώνυμος ...