“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

24 Απριλίου 2010

Σχέδιο Β και πρόωρες εκλογές

Γράφει ο Άκης Μπέσκος. Ειδε το τυρί και δεν είδε την φάκα ; η μήπως υπάρχει και εδώ σχέδιο Β !Ειναι γνωστό πως αυτό που διαφοροποιεί την Ελλάδα απο τις άλλες με υψηλό χρέος χώρες είναι το υψος του εξωτερικού δημόσιου χρέους. Η όποια βοήθεια παρασχεθεί σήμερα, στα πλαίσια του μηχανισμού στήριξης, απο την Ευρώπη και το ΔΝΤ στην Ελλάδα θα διατεθεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, (τόκους, αναχρηματοδότηση) και για την κάλυψη εσωτερικών τρεχουσών χρηματοδοτικών αναγκών।
Η βοήθεια ουδόλως θα επηρεάσει το δυσθεώρητο ύψος του εξωτερικού χρέους, το οποίο με γεωμετρική πρόοοδο θα συνεχίσει να αυξάνεται, και για το οποίο περιέργως ουδείς αυτή τη στιγμή μιλάει. Ομως το ερώτημα και υπάρχει και τίθεται. Ως πότε και μέχρι που θα αυξάνεται το εξωτερικό δημόσιο χρέος; Και οι πιστωτές κοιμούνται άραγε ήσυχοι , περιμένοντας τι;Μήπως γνωρίζουν κάτι το οποίο τους καθησυχάζει;Υπάρχει μυστική ατζέντα ή τέλος πάντων υπάρχει και εδώ πλάνο Β;
Ας δούμε ποιό μπορεί να είναι το πλάνο Β.Η Ευρώπη παρέχει σε πρώτη φάση (2010) οικονομική στήριξη στην Ελλάδα, κίνηση με την οποία στηρίζει το Ευρώ και παράλληλα δείχνει έτσι την αλληλεγγύη της πρός ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης.Η Ελληνική κυβέρνηση κλέβει πολιτικό χρόνο(εξ΄ άλλου αυτό κάνει απο την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε) και φθάνει στο φθινόπωρο ή στην καλύτερη περίπτωση στην άνοιξη του 2011.Φθάνει η στιγμή όμως, προσυμφωνημένα ή όχι, αυτή τη στιγμή παραμένει ερωτηματικό, που ανοίγει το θέμα του εξωτερικού δημόσιου χρέους.
Οι πιστωτές ζητουν σχέδιο αποπληρωμής, η Ελλάδα αδυνατεί και καταγγέλει πως οι κερδοσκόποι την εκβιάζουν, η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί πλέον ωρολογιακή βόμβα το χρέος της Ελλάδας, βόμβα για την οποία έχει να διαλέξει μεταξύ ανεξέλεχτης και ελεγχόμενης έκρηξης.
Και εδώ μπαίνει σε λειτουργία το πλάνο Β. Η ελεγχόμενη έκρηξη προφανώς και είναι μιά υπο επιτήρηση χρεοκοπία η οποία και τους πιστωτές θα εξασφαλίσει κατευθύνοντας πρός ΑΥΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ τα χρήματα του μηχανισμού στήριξης, που προβλέπονται για το 2011,2012, 2013 και το ευρώ έτσι δεν θα υποστεί ισχυρό κλονισμό.
Αυτή η κίνηση προφανώς εδράζεται στην σκέψη πως με μια ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας το σύστημα θα καθαρίσει, το ευρώ θα συνεχίσει προσωρινά να υποχωρεί αλλά έπειτα θα καταστεί ισχυρό γιατί θα έχει καταφέρει την αυτοκάθαρση, θα έχει δώσει μια μάχη και θα την έχει κερδίσει, θα έχουν δοκιμαστεί οι αντοχές του. Βέβαια εδώ μπαίνει το ερώτημα: Καιη Ελλάδα σε όλο αυτό το σενάριο που είναι; Μα προφανώς της έχουν δείξει, την προσυμφωνημένη(;) έξοδο απο την ευρωζώνη μέχρι να τακτοποιήσει τα του οίκου της. Μόνο που αυτή την έξοδο κάποιοι στην κυβέρνηση σκέφτονται να την παρουσιάσουν ως πράξη αντίστασης και κίνηση Εθνικής ανεξαρτησίας, κίνηση - ερώτημα – με το οποίο και θα μας πάνε σε υποχρεωτικές πρόωρες εκλογές.

6 σχόλια:

νικ είπε...

Eίναι επιτακτική ανάγκη πιά να τεθεί επί τάπητος το έλλειμμα διακυβέρνησης που έχει η χώρα. Δεν μπορούμε τη στιγμή μιάς από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας να πορευόμαστε με ό,τι πιό οπισθοδρομικό υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ. Επιτέλους να τελειώσει αυτή η κωμωδία γιατί εξελίσσεται γρήγορα σε τραγωδία.

Διαχείριση τέτοιου μεγέθους κρίσης με επικοινωνιακά τερτίπια (το μόνο στο οποιό διακρίθηκε ο ΓΑΠ και η κυβέρνησή του) δεν γίνεται. Και η χώρα είναι σε θέση και μπορεί να βρει 20 Σημίτηδες με το μπλοκάκι να ξεκινήσουν δουλειά. Ο δρόμος είναι μακρύς και η διαδικασία θα είναι επίπονη.

κοραλια είπε...

Ας θέσουν λοιπόν αυτούς τους κινδύνους επώνυμα κάποιοι. Δεν κατανοώ την σιωπή, που σ' αυτή την περίπτωση δεν είναι χρυσός αλλά συνενοχή.

νικ είπε...

@κοραλία

Μακάρι ο Αλ.Παπ. και η εκδήλωση της Κυριακής να είναι η απαρχή...

Ανώνυμος είπε...

6 μήνες ΠΑΣΟΚ – δες τη θετική πλευρά της ζωής!
Σας παρουσιάζω αναλυτικά τους 10 λόγους που άλλαξαν τη ζωή μου τον τελευταίο χρόνο με αποτέλεσμα να έχω χεστεί στο χρήμα λόγω της πολύ καλής οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. που με ανάγκασε να εξοικονομήσω χρήματα. Το έκανε για μένα,για εσάς, για όλους.

Οι 10 λόγοι:

1. Έκοψα το...τσιγάρο (έκανα 2 πακέτα την ημέρα..)
2. Έκοψα το φαγητό απ’ έξω (Goody’s σε πακέτο κάθε μέρα)
3. Έκοψα το αυτοκίνητο (χρησιμοποίησα τις γ....τες μεταφορές με ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ)
4. Πούλησα το αυτοκίνητο (εξοικονόμησα 4.000 ευρώ από την πώληση)
5. Έκοψα τις εξόδους (ήθελα 50 ευρώ κάθε Παρασκευή για clubing)
6. Έκοψα τη σύνδεση του κινητού (έχω κάρτα και κάνω κάνω αναπάντητες)
7. Έκοψα τις άμεσες επαφές με φίλους (και το chat καλό είναι.)
8. Σταμάτησα να αγοράζω ρούχα
9. Σταμάτησα να κάνω και δώρα (εννοείται)
10. Με χώρισε η γκόμενα μου (λογικό)

Η “σούμα”:

1. Τσιγάρο: 6 ευρώ Χ 365 μέρες = 2.190 ευρώ
2. Goody’s: 5 ευρώ Χ 365 μέρες= 1.825 ευρώ
3. Βενζίνη: 50 ευρώ Χ 52 εβδομάδες= 2.600 ευρώ
4. Πώληση αυτοκινήτου: 4.000 ευρώ
5. Clubing: 50 ευρώ Χ 52 εβδομάδες= 2.600 ευρώ
6. Σύνδεση κινητού: 40 ευρώ Χ 12 μήνες= 480 ευρώ
7. Φίλοι: 52 καφέδες Χ 4 ευρώ= 208 ευρώ
8. Ρούχα: 500 ευρώ
9. Δώρα: 500 ευρώ
10. Γκόμενα - Χωρισμός: Αξία ανεκτίμητη

Αποτέλεσμα...:

Δεκατέσσερις χιλιάδες εννιακόσια τρία ευρώ...(14.903)!!!!

Για να μην αναφέρω και... ότι γλίτωσα από:

1. Καρκίνο πνευμόνων
2. Διαιτολόγο
3. Τροχαία
4. Εφορία
5. Αλκοτέστ
6. Φλυαρία
7. Παρεξηγήσεις
8. Κινέζικες απομιμήσεις
9. Υποχρεώσεις
10. Προφυλακτικά και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη

Είμαι πολύ πλούσιος;;

Μετά τιμής (για το market-talk.net),

Μιλτιάδης Π. Χαραλάμπους

νικ είπε...

Στους σημερινούς Financial Times, σε άρθρο με τον τίτλο "Humiliation as Papandreou accepts IMF terms", αναφέρεται πως "Mr Papandreou is anxious to keep a distance from economic policymaking". Λέει το άρθρο πως προσεγγίστηκε ο Λουκάς Παπαδήμος να αναλάβει ρόλο συντονιστή, αλλά αρνήθηκε.

Αυτά είναι πρωτοφανή. Είναι δυνατόν αυτή την περίοδο η Ελλάδα να έχει Πρωθυπουργό κάποιον που δεν είναι διατεθειμένος να έχει άμεση ανάπτυξη στην οικονομική πολιτική; Παραιτήσου κύριε Παπανδρέου αν δεν θες ή δεν μπορείς να το κάνεις.

νικ είπε...

errata:

συντονιστή --> συντονιστή επί των οικονομικών

ανάπτυξη --> ανάμιξη