“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

28 Ιανουαρίου 2010

Παίζουμε τις αμάδες?


«Εντελώς γελοίες» χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τις συζητήσεις περί διάσωσης της Ελλάδας από την Κίνα.
Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος βρίσκεται στο Νταβός για τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, διέψευσε κατηγορηματικά την ύπαρξη συμφωνίας με την Κίνα για την πώληση σε αυτήν ομολόγων του ελληνικού δημοσίου σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «κοιτά» προς την Ευρώπη.
«Θα πάω στην Κίνα κάποια στιγμή. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία και κανένα αίτημα προς τις αρχές της Κίνας» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι κάθε χώρα που προσπαθεί να εκπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις διερευνά κάθε πιθανή λύση. Φάσκει και αντιφάσκει ο "τσάρος".Ναί μεν δεν υπάρχει συμφωνία και αίτημα πρός τη Κίνα,αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται συζητήσεις που κάποιοι φροντίζουν να διαρρέουν στα διάσελα με αποτέλεσμα να θεριεύουν τα spread.Κύριε Παπακωνσταντίνου σας λείπει η σοβαρότητα και η εχεμύθεια των χειρισμών και αυτό μας κοστίζει και σε αξιοπιστία και σε εκατομμύρια ευρώ.Έλεος και Σοβαρότης υπουργέ μου.Άμα δεν μπορείς πήγαινε να παίξεις τις αμάδες με τους φίλους σου.Ξέρεις εσύ, του κολλεγίου .

3 σχόλια:

κοραλία είπε...

Στα μέσα Οκτωβρίου εγκαταστάθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο στελέχη επενδυτικών τραπεζών πχ Goldman sachs κλπ οι οποίοι συμμετείχαν στην έκδοση του πρόσφατου κοιν.ομολογιακού δανείου με πολύ καλή προμήθεια. (Για την ιστορία οι ίδιοι οίκοι συναντούσαν ιδιώτες σε άλλα δωμάτια και ρύθμιζαν την έξοδο καταθέσεων στο εξωτερικό. Άλλη πληγή αυτή για την ρευστότητα των τραπεζών και τελικά της οικονομίας)Στελέχη υψηλόβαθμα της κυβέρνησης τους συναντούσαν και "διαφήμιζαν" ότι δεν έχουν ανάγκη την ΕΕ αφού μπορούν να απευθυνθούν σε ΗΠΑ και Ασία και επομένως δεν βιάζονται για την εξυγίανση των δημοσ. ελλειμ. Αγόραζαν δηλαδή χρόνο με τεράστιο κόστος για την οικ. Πως να ξεχάσουμε τις μάγκικες δηλώσεις του Παπουτσή, του Σκανδαλίδη αλλά και του ίδιου του πρωθ. το Δεκέμβριο.
Η goldman sachs θεωρείται η μεγαλύτερη επενδυτική τρ. των ΗΠΑ και νομίζω ότι δεν έχει πάρει οικ. βοήθεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενώ στο χαρτοφυλάκιό της είχε και έχει ελλ. ομόλογα (θυμόμαστε όλοι την επίθεση στην moody's για να μην υποβαθμίσει την ελλ. δύο βαθμούς και τελικά δεν έγινε.)
Οι άμυαλοι και όπως αποδεικνύεται αδαείς περί τις αγορές έσπευσαν να πουν για Κίνα. Αγνοώντας ότι θα εισπραχθεί ως αδυναμία δανεισμού, ότι η ΕΕ δεν θα δει με καλό μάτι να έχει ομόλογα η Κίνα σε ευρώ και βέβαια αποσιωπώντας τον συναλλαγματικό κίνδυνο.
Ο Γεώργιος σήμερα δήλωσε "λάβαμε ψήφο εμπιστοσύνης απο τις αγορές", με τι κόστος κύριε πρωθ? Η UBS εκτιμά ότι οι τόκοι θα απαιτόυν το 12,1% των δημόσιων εσόδων. Τα χρήματα αντί να πηγαίνουν για ανάπτυξη θα πηγαίνουν για αποπλήρωμή του χρέους.
Η UBS εκτιμά ακόμα ότι τα ομολογά μας είναι ακατάλληλα για συντηριτικούς επενδυτές και προτείνει βραχυπρόθεσμη επένδυση. Δηλαδή λέει όχι στους θεσμικούς επενδυτές με μακροχρόνιο ορίζοντα(πχ ασφαλιστικά ταμεία) . Επομένως τα ομολογά μας χαρακτηρίζονται σαπάκια, κατάλληλα για βραχυπρόθεσμες κινήσεις και επομένως κερδοσκοπικές. Πως να μη χαίρεσαι κύριε πρωθυπουργέ.

Casper είπε...

Ακριβώς έτσι είναι, δυστυχώς, αλλά όταν θα καταλάβουν οτι τους παίρνουν πιο πολλοί χαμπάρι κάθε μέρα, τότε θα αλλάξουν τροπάρι. Ξέρουν αυτοί.

citizen είπε...

@Κοραλία.Επιτρέπεις την ανάρτηση του σχόλιου σου ?