“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

17 Απριλίου 2010

Λεφτά υπάρχουν…….στο ΔΝΤ

Γράφει ο revival.
Η προσφυγή στο ΔΝΤ δεν είναι μια συνηθισμένη, καθημερινή απόφαση οικονομικής διαχείρισης.
Αποτελεί αλλαγή εποχής για την ελληνική κοινωνία και τα αποτελέσματά της θα καθορίζουν για πολλά χρόνια την οικονομία της χώρας.
Η κυβέρνηση δεν ευθύνεται προφανώς για την καταστροφική πορεία της οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Η ευθύνη ανήκει στις κυβερνήσεις του κ. Καραμανλή.
Η κυβέρνηση του κ .Παπανδρέου ευθύνεται γιατί δεν έπραξε ότι έπρεπε προκειμένου να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη.
Οι καθυστερήσεις, οι λαϊκισμοί, οι παλινωδίες, η ακατάσχετη πολυλογία, η ανάδειξη του ελληνικού προβλήματος σε διεθνές θέμα, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό περιβάλλον και η κυβέρνηση έχασε κάθε έλεγχο στις εξελίξεις.
Η πικρή αλήθεια είναι μπροστά μας. Το ΔΝΤ θα επιβάλλει όρους προκειμένου να μας δανειοδοτήσει, ανάλογους με αυτούς που εφαρμόζει στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία.
Η φιλότιμη προσπάθεια που έκαναν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, να μας πείσουν ότι το ΔΝΤ άλλαξε και θα μας επιφυλάξει ιδιαίτερη μεταχείριση, ήταν τόσο κοντά στην αλήθεια όσο και το περίφημο προεκλογικό «λεφτά υπάρχουν».
Η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγές στην οικονομία και το κράτος. Η μείωση του δημόσιου τομέα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, η αντιμετώπιση του κόστους των νοσοκομείων, οι αλλαγές στην εκπαίδευση και τη φορολογία είναι απαραίτητες για να σταθεί η οικονομία στα πόδια της.
Η αντίθεση στο ΔΝΤ δεν είναι αντίθεση στις αλλαγές. Είναι αντίθεση στη συνταγή του ΔΝΤ για τις αλλαγές, που προβλέπει την πλήρη ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους και εξοικονόμηση πόρων ανεξάρτητα από την υποβάθμιση στο επίπεδο διαβίωσης των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων.
Η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως εκσυγχρονισμό που ενισχύει την κοινωνική συνοχή και την αναδιανομή του πλούτου, όχι τις συνταγές του ΔΝΤ που θα οδηγήσουν στην ύφεση, τη φτώχεια και την καθυστέρηση για δεκαετίες.
Είτε με είτε χωρίς το ΔΝΤ η προσαρμογή της χώρας θα γίνει. Η διαφορά είναι ότι αν έχουμε εμείς την πρωτοβουλία η πορεία μπορεί να είναι σχετικά ελεγχόμενη χωρίς την ισοπέδωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ αν την έχει το ΔΝΤ η πορεία θα είναι η γνώριμη από την εφαρμογή της σε άλλες χώρες.
Δεν χρειαζόμαστε το ΔΝΤ για να καταργήσουμε τις εθελούσιες εξόδους στις ΔΕΚΟ, για να δώσουμε λύση στον ΟΣΕ ώστε να μη μπαίνει μέσα 2 εκατομμύρια. € τη μέρα, να μειώσουμε το κόστος των νοσοκομείων, να προχωρήσουμε στην κατάργηση οργανισμών του δημοσίου, στις υποχρεωτικές μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, σε ορθολογικό μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα ώστε ένας κλητήρας της ΔΕΗ να μην έχει περισσότερες απολαβές από τον Διευθυντή του ΕΣΥ.
Ας είμαστε λοιπόν ειλικρινείς.
Το δίλημμα σήμερα δεν είναι αλλαγές ή όχι. Το μοντέλο λειτουργίας της οικονομίας και του κράτους όπως το διαμορφώσαμε από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, έλαβε τέλος.
Το δίλημμα είναι αλλαγές με δική μας πρωτοβουλία, ή επέλαση του ΔΝΤ.
Η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ μας ρίχνει στη δεύτερη κατηγορία. Θέτει σε κίνδυνο τη θέση μας στην ΟΝΕ και υποβαθμίζει τη θέση της χώρας στους διεθνείς συσχετισμούς με άδηλες επί του παρόντος συνέπειες.

3 σχόλια:

κοραλια είπε...

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναρωτήθηκε τι παραπάνω θα κάνει ΔΝΤ κ ΕΕ απ' αυτό που πρέπει να κάνουμε μόνοι μας. Δηλαδή χρειαζόμαστε αφεντικό κατά την γνώμη του, για να αποφασίσουμε τα του οίκου μας. Θα βρέξει λοιπόν μέτρα, δεν πρέπει να βρέξει όμως προκρούστιες κλίνες. Η πολιτική ηγεσία αντί να αλαλάζει επιχειρώντας να χρυσώσει το χάπι του ΔΝΤ καλύτερα να πάρει την πολιτική ευθύνη επομένως και το πολιτικό κόστος του εκσυγχρονισμού και να θέσει τα πλαίσια της κοινωνικής κατεύθυνσης των αλλαγών. Συμφωνώ με ανάρτηση. Δεν είναι δυνατόν πχ οι εκπαιδευτικοί να αντιδρούν στην αξιολόγηση, ούτε όμως και το υπουργείο να κατεβάζει την βάση εισαγωγής για να ικανοποιεί τοπικά συμφέροντα, να παρκάρει τους νέους σε αμφίβολης ποιότητας ΤΕΙ ή να ανοιγει το παράθυρο για πολλαπλάσιες μεταγραφές στην Αθήνα.
Κάποιοι δημοσιογράφοι ωραιοποιούν το ΔΝΤ. Mόνο που δεν μας προτείνουν αλαμπρατσέτα και με αλεγρία να τραγουδήσουμε τζόγια μου, ως χάπατα το άσμα της ιδιαίτερης πατρίδας μου "Σ' ένα παπόρο μέσα...μας εμπαρκάρανε γαλέτες παξιμάδια μας" ετρατάρανε..."

trader είπε...

Για όσους αναρωτιόνται (μεταξύ άλλων) για ποιο λόγο το χώσιμο(πούλημα) πάει σύννεφο και στα Ελληνικά ομόλογα
Διαβάζουμε λοιπόν στην Ελληνική έκδοση της Deutsche Welle

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5473985,00.html

Σύμφωνα με τη Financial Times Deutschland, η Baader Bank, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα που ασχολείται με ελληνικά αξιόγραφα, με εγκύκλιο της προς τους σημαντικότερους πελάτες της ενημερώνει ότι «από την 1η Ιουλίου δεν θα είναι πλέον δυνατή η διαπραγμάτευση στη Γερμανία ελληνικών αξιογράφων» εξαιτίας κυρίως της νέας ρύθμισης της ελληνικής κυβέρνησης για φορολογία 10% επί των κερδών στις σχετικές συναλλαγές. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους Γερμανούς μικροεπενδυτές να πουλήσουν τις ελληνικές μετοχές τους, αναφέρει η εφημερίδα.

Εύγε στους φωστήρες της κυβέρνησης που βρήκαν τον τρόπο να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα!!

ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΣ είπε...

ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ Νο3

ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΣ!!!!!!!!
Σωστά έστειλες στους υπουργούς σου
sms με την εντολή να μην ασχολούνται με τα spreads!

Α! Δεν ξερω αν σου είπαν
σήμερα εχουμε νέο ρεκορ!
ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΑ 468
ΑΛΛΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΕΚΕΙ ΓΥΡΩ ΣΤΟ 500 ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.

Μoυ θυμιζεις αυτό που έλεγε ο Καραγκιόζης όταν τις έτρωγε
"τι θα κάνει, θα βαράει, θα βαράει, θα κουραστεί, θα ιδρώσει ,θα κρυώσει , θα αρρωστήσει και θα σταματήσει!!!
Α ρε GOGO ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ