“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

20 Μαΐου 2010

Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκούσε πολιτική ραγδαίας πιστωτικής επέκτασης στις χώρες της γεωγραφικής περιφέρειας της ευρωζώνης και μηδενικής επέκτασης στη Γερμανία, προκαλώντας ασύμμετρους οικονομικούς κύκλους εντός τη ζώνης και φούσκες που οδήγησαν στην παρούσα κρίση, είπε, μιλώντας στο naftemporiki.gr ο καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικής στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και διευθύνων σύμβουλος της Providence Asset Management Ρίτσαρντ Βέρνερ.
Μάλιστα ο καθηγητής τονίζει ότι οι αρχιτέκτονες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που σύμφωνα με τον ίδιο επιθυμούσαν τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, γνώριζαν ότι το σύστημα του ευρώ δεν θα λειτουργούσε χωρίς την ύπαρξη ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, η δημιουργία του οποίου θα απαιτούσε να υπάρξει μία κρίση.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1817863

6 σχόλια:

νικ είπε...

Νομίζω ότι βαίνουμε ταχέως προς τα εκεί... Η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή αλλά η επιλογή για την Ευρώπη είναι ξεκάθαρη... Πολιτική ενοποίηση ή διάλυση... Και όπου μπαίνει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, δεν χωρούν διλήμματα, όσο και αν τα μηνύματα είναι ενίοτε αντιφατικά... [αυτό δεν σημαίνει πως οι κοινωνίες δεν κάνουν επιλογές ενίοτε που οδηγούν στην αυτοκαταστροφή τους, αλλά θεωρώ πως η Ευρώπη δεν θα φτάσει εκεί...]

ΣΑΜ είπε...

Εύχομαι μια τέτοια εξέλιξη.Η πολιτική ενοποίηση και ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης θα μας ζορίσουν αλλά το όφελος σε βάθος χρόνου είναι μεγάλης αξίας.

νικ είπε...

Η ερώτηση είναι αν σε βάθος χρόνου η Ελλάδα θα είναι με την Ευρώπη ή με την Τουρκία, τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, και τη Μέση Ανατολή...

ΣΑΜ είπε...

Έστω και με εξαιρετικές δυσκολίες θα είμαστε στην Ευρώπη.Ο νεοέλληνας ραγιάς την τελευταία στιγμή θα επιλέξει να γίνει γκαρσόνι της Ευρώπης παρά αφέντης στη τουρκιά.

νικ είπε...

Αμ έλα που ούτε προσόντα για αφέντες στην Τουρκιά δεν έχουμε. Είμαι απαισιόδοξος. Θεωρώ πως η κρίση θα οδηγήσει ό,τι καλύτερο έχει η χώρα εκτός Ελλάδας. Εντός θα παραμείνει στα ηνία το χειρότερο κομμάτι, σε μία επαρχία καταχρεωμένη και χωρίς αναπτυξιακές προοπτικές, κάτι σαν Νότια Ιταλία ή Ανδαλουσία... Πάντως, ίσως μέσα από τη φτώχεια που έρχεται να ξαναβρούμε τη χαμένη ανθρωπιά μας, η οποία διατηρείται ακόμη σε Νότια Ισπανία/Ιταλία...

SAM είπε...

@νικ.Αντιλαμβάνομαι τι λές.Η κρίση θα διώξει μεγάλο μέρος των καλών μυαλών της χώρας.Σκέψου όμως ότι αυτοί που θα μείνουν θα δώσουν αγώνα επιβίωσης πιθανά σε ένα νέο πολιτικό περιβάλον που θα έχει κανόνες ,όρους, προϋποθέσεις, προδιαγραφές.Ίσως.Κανεί δεν ξέρει.