“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

18 Νοεμβρίου 2010

Τι υπογράψατε λεβέντες ?

Γράφει ο revival.

Από το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου (συμφωνήθηκε με την τρόικα το καλοκαίρι) :
«Η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ουσιαστικές νομοθετικές αλλαγές εισήχθησαν τον Ιούλιο και οι οποίες αλλάζουν τη νομοθεσία προστασίας της απασχόλησης και το καθεστώς που διέπει τις απολύσεις, οδηγούν στην αλλαγή του πλαισίου εφαρμογής των κατώτατων μισθών, τη μείωση της αποζημίωσης των υπερωριών και επιτρέπουν στις συμφωνίες σε επίπεδο επιχειρήσεων να υπερέχουν των άλλων επιπέδων».
Αυτά αναγράφονται στο μνημόνιο ρητά και κατηγορηματικά. Σε αυτά έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με την υπογραφή της.
Τώρα η κ. Κατσέλη «μάχεται» για να αλλάξει τη συμφωνία, ενώ η τρόικα επιμένει, ορθώς από την πλευρά της, στην πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων.
Για όσους δεν κατάλαβαν, η ρύθμιση αυτή επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ανατρέπουν, προς το χειρότερο, τα συμφωνηθέντα στην εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίες και τις κλαδικές συμβάσεις. Να τις υποκαθιστούν δηλαδή με συμφωνίες μέσα στην επιχείρηση, όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν τη δύναμη να διαπραγματευθούν.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν έκανε την παραμικρή διαπραγμάτευση όταν υπέγραψε το μνημόνιο. Είπε ναι σε όλα.
Οι κραυγές «εθνικής ανεξαρτησίας» είναι εκ των υστέρων, εκ του ασφαλούς και άρα εκ του πονηρού.
Γιατί ο πρωθυπουργός, λαλίστατος κατά τα άλλα στα διεθνή media και πρόθυμος να ανοίγει μέτωπα στην ΕΕ, δεν κατέθεσε το διεθνές κύρος και τις διασυνδέσεις του για να αποτρέψει τέτοιες ρυθμίσεις?

2 σχόλια:

nik είπε...

"Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν έκανε την παραμικρή διαπραγμάτευση όταν υπέγραψε το μνημόνιο. Είπε ναι σε όλα."

Ναι, διότι η εναλλακτική για την κυβέρνηση (περιορισμός του Δημοσίου) θα ήταν καταστροφική για τον αυτοκράτορα και την παρέα του...

Ανώνυμος είπε...

Η ελάφρυνση στο ιδιωτικό τομέα και η μη δέσμευση του εργοδότη για την εθνική συλλογική σύμβαση πως βοηθούν να μειωθούν τα ελλείμματα;

Έμμεσα μέσω επενδύσεων;