“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

9 Φεβρουαρίου 2011

Ο Άκης...


Γράφει ο revival.
Εμβληματική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ ο Άκης. Από το ΠΑΚ, στενός και πιστός συνεργάτης του Α. Παπανδρέου συνέβαλε στη διαμόρφωση του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της ιστορικής τρόικα με τον αείμνηστο Γεννηματά και τον Κ. Λαλιώτη.
Παροιμιώδες το ανέκδοτο όπου ο Αντρέας ρωτούσε τι ώρα είναι και ο Άκης απαντούσε ότι ώρα πεις εσύ πρόεδρε. Το περιστατικό δεν είχε βέβαια συμβεί, αλλά ήταν χαρακτηριστικό της σχέσης του Άκη με τον Αντρέα .
Μέλος όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο πρώτος γραμματέας του κόμματος με τη δημιουργία του θεσμού (πολλοί είχαν υποστηρίξει ότι η θέση δημιουργήθηκε για τον Άκη τη αιτήσει του).
Για την εκλογή του χρειάστηκε ο Αντρέας να απειλήσει με διάλυση του ΠΑΣΟΚ στην περίφημη σύνοδο της KE στο Πεντελικό.
Απόλυτος κυρίαρχος στη συνέχεια στον κομματικό μηχανισμό, ο Άκης διεκδίκησε με αξιώσεις την ηγεσία του κινήματος, έχασε μάλιστα στο συνέδριο της διαδοχής το 1996 μόλις για 350 ψήφους.
Ο Κ. Σημίτης του επεφύλαξε διακριτική και γαλαντόμο μεταχείριση. Τον έκανε υπουργό Άμυνας και στη συνέχεια υπουργό Ανάπτυξης.
Ο Άκης δεν ήταν τόσο ευγνώμων. Τηρώντας μόνο τα προσχήματα ηγήθηκε της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που στηλίτευε το Σημίτη ως δεξιό και πρόβαλε ως ο ηγέτης της αριστερής πτέρυγας στο ΠΑΣΟΚ.
Στα κομματικά συνέδρια ( μετά το 96), η ελεγχόμενη από τον Άκη νεολαία (όπου η καλπονοθεία ήταν καθεστώς), του επεφύλασσε αποθεωτική υποδοχή σαν να ήταν εκείνος ο αρχηγός του κόμματος.
Μετά το 2004 απασχόλησε τη δημοσιότητα κυρίως λόγω της γαμήλιας δεξίωσης στο Παρισινό Four Seasons, που σκανδάλισε ακόμα και τους υποστηρικτές του, ενώ στις εκλογές του 2007 δεν εξελέγη βουλευτής.
Και τώρα?
Τι απογοήτευση για όσους πίστεψαν κάποτε ότι ο Άκης ήταν η εγγύηση για να διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ την «αριστερή» φυσιογνωμία του.
Τι κρίμα για ένα κομμάτι της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ…






Δεν υπάρχουν σχόλια: