“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

20 Μαΐου 2011

Μήπως...?

Μήνυμα εθνικής συστράτευσης σε κάθε δημιουργική δύναμη της χώρας απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Ναύπλιο.
"Είναι καθολική απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών να σώσουμε την χώρα και να αλλάξουμε την Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Απορία και ερώτημα μαζί. Υπήρχε περίπτωση να ήταν η απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων να μη σωθεί η χώρα, να πτωχεύσει και να βυθιστούμε στη φτώχεια και τη δυστυχία?
Καλά, τα ελληνικά του πρωθυπουργού δεν είναι το δυνατό του σήμειο, αλλά οι λογογράφοι του δεν σκαμπάζουν τίποτα από την ελληνική γλώσσα?
 Μήπως στις φράσεις αυτές εμφιλοχωρεί και αποτυπώνεται η αλαζονεία του  imprerium των Παπανδρέου, η πριγκιπική αίσθηση και αντίληψη των πραγμάτων? Μήπως? 

3 σχόλια:

GERONTAS είπε...

Οι ΗΓΕΤΕΣ της ΕΕ απέτυχαν ΔΥΣΤΥΧΩΣ να αξιολογήσουν την αποτυχία του μνημονίου κυρίως γιατί είχαν πειστεί ότι οι έλληνες πολιτικοί(δηλαδή ο ΓΑΠ με τους κηπουρούς του!) θα ήταν αποτελεσματικοί.
Η ΕΚΤ συνειδητοποιώντας ότι την υποχρέωσαν να φορτωθεί ελληνικό χρέος - τα χειρότερα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ είναι ελληνικό χρέος , αγόρασε 48 δις ευρώ – ακολουθεί μια σκληρή γραμμή και θέτει βέτο σε οποιαδήποτε σενάριο αναδιάταξης ή αναδιάρθρωσης χρέους.
Όλα αυτά συνέβησαν μέχρι σήμερα…
Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί αύριο;
Την νέα εβδομάδα θα ανακοινωθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το μεγάλο πακέτο αποκρατικοποιήσεων.
Οι προσδοκίες είναι πολλές.
Αλλά και πάλι θα είναι πλασματικά όλα αυτά.
Η επιμήκυνση του παλαιού χρέους θα είναι μια λύση καθώς θα δώσει χρόνο στην Ελλάδα αλλά θα οδηγήσει σε καθεστώς selective default δηλαδή ελεγχόμενης – ήπιας χρεοκοπίας με βάση τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Δηλαδή η Ελλάδα θα είναι με όρους αγοράς χρεοκοπημένη χώρα.
ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ και τα CDS το παράγωγο των ομολόγων αν όχι όλα ένα μέρος αυτών. Τα CDS δημιουργήθηκαν ώστε να προστατεύουν τον κάτοχο και δανειστή και όχι τον εκδότη των ομολόγων.
Το ερώτημα όμως πρέπει να τεθεί εκ νέου τι θα συμβεί;
Η Ελλάδα πλησιάζει το σημείο μηδέν.
Η επικρατούσα αίσθηση είναι ότι κάθε μέρα η κατάσταση επιδεινώνεται και δεν βελτιώνεται.
Όλοι ποντάρουν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Όμως η πλειοψηφία των πολιτών αρχίζει να πιστεύει μια νέα θεωρία.
Η Ελλάδα πλησιάζει το σημείο ΜΗΔΕΝ.
Όμως ουδείς μπορεί να προβλέψει ακόμη τι θα περιλαμβάνει αυτό το τέλος, θα έχει και χρεοκοπία και διάλυση της αγοράς και πληρωμή CDS και όλα τα δεινά μαζί;
Θα έχει κάτι άλλο;
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι οι κρισιμότερες στην ιστορία του τόπου!


*** Οι κερδοσκόποι έχουν επενδύσει και ποντάρει στην χρεοκοπία της Ελλάδος 6,5 δις δολλάρια και στοχεύουν να κερδίσουν 30 δις δολλαρια!

Alanis Alitampourakis είπε...

με τις πράξεις τους κάποιοι εντός και εκτός κυβέρνησης δείχνουν να μην το έχουν καταλάβει, εκτός αν και αυτοί περιμένουν να κερδίσουν από τα cds! Αλλίως πώς εξηγούνται οι δηλώσεις περί αναδιάρθωσης (=χρεωκοπία για τις αγορές) απο ΠΑΣΟΚΙΚΟΥΣ και μη;

Σοφά μιλάς Gerontas αλλά μου λες και που βρήκες τους αριθμούς για τα cds εναντίον της Ελλάδας;

GERONTAS είπε...

@ ALANIS

Μπορεί να φαίνεται πολυ "τραβηγμένο" αλλά ... δεν το αποκλείω.
Αν έχεις παρακολουθήσει απο την αρχή την ιστορία θα έχεις δει οτι ο ΓΑΠ και η ΜΕΡΚΕΛ έκανα παντα¨"κατι" για να ανεβάζουν συνεχώς τα spreads.
Είναι και αυτές οι επαναλαμβανόμενες συναντήσεις με SOROS και GOLDMAN SACHS.......
*** Το ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΟ που δεν ξέρουμε ειναι πόσα απο τα 6,2 δισ στα cds ειναι naked ( δηλαδή ο κατοχός τους δεν έχει και ελληνικά ομόλογα).Τα "νούμερα " είναι γραμμένα σε εφημερίδες, και σε διάφορα sites π.χ. capital.gr , bankingnews.gr