“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

19 Ιουνίου 2011

Νέα Μεταπολίτευση

Η εβδομάδα που πέρασε σφραγίστηκε απο την αποτυχία των ηγεσιών των δύο μεγάλων κομμάτων να προωθήσουν ένα ελάχιστο σχέδιο για τη σωτηρία της χώρας. Αναμφίβολα την κύρια ευθύνη φέρει ο κ. Παπανδρέου. Η ασάφεια των λόγων του και οι παλινωδίες των πολιτικών του επιλογών δεν προσφέρονται για την διαμόρφωση κοινών τόπων.
Ο κ. Σαμαράς δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Εγκλωβισμένος στα δίκτυα του συμβούλου του κ. Λαζαρίδη και φοβούμενος την ανάληψη ευθυνών στα δύσκλα, είναι προφανές ότι δεν πολιτεύεται, απλά συνδικαλίζεται.
Οι εκφράσεις της κοινοβουλευτικής αριστεράς είναι στην κυριολεξία εκτός τόπου και χρόνου. Εντυπωσιακά λαϊκίστικες και σταθερά αμήχανες αδυνατούν παράξουν πολιτικές συμβατές με το παρόν και το μέλλον. Αναμασούν κουραστικά και ανυπόφορα τις συνταγές του παρελθόντος. Εξαίρεση αποτελεί  η χαμηλών τόνων και "ντροπαλή" προσπάθεια του κ. Φώτη Κουβέλη και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, να διατυπώσουν μια σύγχρονη πολιτική πρόταση για την κεντροαριστερά.
Μοιραία το επικοινωνιακό παιχνίδι κερδίζει ο κ. Παπανδρέου με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του. Κυρίως με την επιλογή του κ. Βενιζέλου σε ρόλο συγκυβερνήτη. Η "παράδοση" της κυβερνητικής προοπτικής του Πασοκ στον χαρισματικό Καθηγητή είναι εικονική και κίνηση πολιτικής τακτικής Αρκαδικής έμπνευσης. Ενδεχόμενη επιτυχία του κ. Βενιζέλου θα την πιστωθεί η κυβέρνηση και βεβαίως ο πρωθυπουργός, την αποτυχία θα την λουσθεί αποκλειστικά και μόνον ο νέος υπουργός Οικονομικών. Ελπίζουμε ότι ο ευφυής κ. Βενιζέλος να έχει συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις των επιλογών του και να έχει φροντίσει, έστω να εφάπτονται, με την προοπτική του σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Η σωτηρία της πατρίδας είναι το πρώτο καθήκον του και με βάσει τα αποτελέσματα του θα κριθεί το πολιτικό του μέλλον. Ωστόσω η προοπτική του πρώτου ρόλου θα κριθεί απο την δυνατότητα του να εκφράσει μια πολιτική που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των νέων και των ικανών, των δημιουργικών και παραγωγικών κοινωνικών δυνάμεων. Ήδη, οι παραιτήσεις των κ.κ. Φλωρίδη και Νασιώκα, υπόγεια και βουβά, παράγουν τους  "μύθους και τους υψηλούς συμβολισμούς" μιάς νέας μεταπολίτευσης.

1 σχόλιο:

Ήρεμη Δύναμη είπε...

ΚΑΙ ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΑΡΜΕΝΟΙ; Μετανάστες από γειτονικές χώρες, με λίγους μόνο μήνες ασφάλισης στην Ελλάδα και οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τα όρια ηλικίας, μπορούν να πάρουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ ύψους 716 ευρώ, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

…Βουλγάρα 60 ετών η οποία έχει δουλέψει μόνο έναν χρόνο στην Ελλάδα, κατοικεί στη χώρα και παίρνει από το ΙΚΑ σύνταξη του ΕΚΑΣ 716 ευρώ. Όχι, δεν είναι το τελευταίο σύντομο ρατσιστικό ανέκδοτο, αλλά η νέα ασφαλιστική καταιγίδα που θα μεγαλώσει αναπόφευκτα τη «μαύρη τρύπα» του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας μας.
Ο αριθμός αιτήσεων για συνταξιοδότηση Βουλγάρων εργαζομένων τριπλασιάστηκε απότομα τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας την εύλογη απορία της αρμόδιας διεύθυνσης του ΙΚΑ. Το μυστήριο βεβαίως λύθηκε όταν οι υπάλληλοι ανέτρεξαν στους κοινοτικούς κανονισμούς απονομής συντάξεων. Οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι, ως ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης διέλευσης στην χώρα μας από την 1η Ιανουαρίου του 2009 και απολαμβάνουν τα ίδια εργασιακά και συνταξιοδοτικά προνόμια με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες. Έτσι, ακόμα και με λίγους μήνες ασφάλισης στην Ελλάδα, ένας Βούλγαρος, ένας Ρουμάνος ή ένας Πολωνός που έχει δουλέψει 14-15 χρόνια στην πατρίδα του, μπορεί (στα 65 ο άντρας, στα 60 η γυναίκα) να πάρει την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, ύψους 486 ευρώ, όπως επίσης να κάνει και αίτηση για χορήγηση του ΕΚΑΣ, ύψους 230 ευρώ. Το ποσό θεωρείται αστρονομικό για τη Βουλγαρία, η οποία καταβάλλει συντάξεις-ψίχουλα, της τάξεως των 40 έως 130 ευρώ.