“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

9 Νοεμβρίου 2011

Ενδιαφέροντες καιροί.

Γράφει ο Στέφανος Μανίκας.
Η κυβέρνηση που τελικά θα προκύψει είναι πλέον σαφές οτι θα είναι περιορισμένης ευθύνης και  ειδικού σκοπού. Ανεξαρτήτως των προσώπων, το πολιτικό βάρος της νέας κυβέρνησης έχει ελαχιστοποιηθεί κάτω απο τις συνθήκες συγκρότησης της , όπως τις καθόρισαν οι πρίγκηπες της χώρας κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς.
Η εξυπηρέτηση της δανειακής σύμβασης της 26ης Οκτωβρίου θα συμβάλλει στο μοναδικό στοίχημα που μπορεί κερδίσει η παραπαίουσα Ελλάδα. Ο στόχος είναι η  παραμονή μας στην Ευρωζώνη και ο στόχος αυτός πρέπει υπηρετηθεί. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να αποφύγουμε έναν εθνικό ακρωτηριασμό και την πλήρη αδυναμία τους κράτους να ανταποκρίνεται στις βασικές του λειτουργίες. Η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής είναι υπαρκτη και η απρόσκοπτη εξέλιξη της συνιστά  ουσιαστική εθνική απειλή.
 Η χώρα, έτσι κι αλλοιώς, έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Η προεκλογική περίοδος ας είναι κατά το δυνατόν συντομώτερη. Δεν ωφελεί τον τόπο η μακρόχρονη παραμονή μιας κυβέρνησης που ουδείς πραγματικά θα στηρίζει και και θα βρίσκεται υπο  την κρίση λαϊκιστών, σαν τον  Αργείο κ. Μανώλη και την "αδέκαστη" πολιτική ματιά του κ. Πετσάλνικου.
Οι εντεταλμένοι των πριγκήπων στρώνουν τα χαλιά της επανόδου τους. Η κρίση του πολιτικού συστήματος, ο εκφυλισμός του και η απαξίωση του δεν συγκινούν τους κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά. Τους απασχολεί μόνο όταν δεν εξυπηρετούνται οι προσωπικοί τους στόχοι.
 Συνάμα η μεταβατική περίοδος θα δοκιμάσει τις δυνατότητες και τις προοπτικές της εκ βάθρων αναγέννησης και ριζικής ανανέωσης των κομμάτων, του συνόλου του πολιτικού συστήματος. Θα δοκιμάσει τις εικαζόμενες δυνατότητες των εν υπνώσει δημιουργικών δυνάμεων του τόπου να χαράξουν νέους, παραγωγικούς πολιτικούς δρόμους. Έχει άλλωστε λεχθεί οτι σε περιόδους κρίσεων , οι καιροί είναι ενδιαφέροντες. Αρκεί να δράσουμε με το βλέμμα στραμένο στο μέλλον.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άραγε η νέα συγκυβέρνηση Παπανδρέου-Σαμαράς θα λέγεται ΠΑΠ-ΑΡΑΣ???

Απόλυτη φαντασίωση: Ο ΓΑΠ παραδίδει εξουσία στον Σημίτη, και ο Σαμαράς ζητά επιστροφή..Μητσοτάκη.

delinquents είπε...

Η αδυναμία του συστήματος να αποδεχτεί τέτοιες συνεργασίες είναι δεδομένη, για αυτό κιόλας δεν τελεσφόρησαν αντίστοιχες προσπάθειες του παρελθόντος. Επίσης οι συνεργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί την χώρα μας έχουν στοχοποιηθεί στα μάτια των πολιτών ('89, κτλ).

Ωστόσο το γεγονός ότι πλέον στα μάτια όλων είναι πως μία τέτοια συνεργασία είναι επιβεβλημένη είναι ένα κέρδος γιατί διαμορφώνει μία διαφορετική άποψη και πορεία στην κοινωνία.

Ας ελπίσουμε πως οι διχαστικές απόψεις για κρίσιμα ζητήματα (όπως είναι η διάσωση της χώρας) θα περάσουν σιγά σιγά στην λήθη του παρελθόντος. Τώρα σκυλάκια που γαβγίζουν, τύπου Μανώλη, σιγά ή γρήγορα θα απομονωθούν από τους ίδιους πολίτες.

Lantousi είπε...

φίλε delinquents

"ειρήνη υμίν εν Χριστώ αδελφοί.Αμήν"
παρέλειψες να μας αυτές τις ώρες.

Η νηφαλιότητα,δε λέω, βοηθάει σε τέτοιες καταστάσεις όχι όμως και η ουδετερότητα.
Μάλλον η δεύτερη δεν σου επέτρεψε να προσέξεις και τόσο τα ουσιαστικά ζητήματα που έθιξε το σημείωμα του Στ.Μανίκα.

Πως γίνεται π.χ να προσπερνάς αβασάνιστα το γεγονός ότι οι γόνοι-ρυθμιστές των κρισιμων σημερινών εξελίξεων,ούτε τώρα ακόμα δεν μπορουν να βάλλουν σε δεύτερη μοίρα τις εξουσιαστικές τους ανάγκες

Only Left είπε...

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τον Μανίκα. Χρειάζεται όμως ένα βήμα παραπάνω.Χρειάζεται η πολιτική κίνηση.Δεν μπορεί να ζητάμε απο τους άλλους δράση και εμείς να παρακολουθούμε ,να αναλύουμε ωραίοι και καναπεδάτοι. Στη τελική κάντε οτι και Παναγιωτακόπυλος. Μια φράξια με ονοματεπώνυμο.

delinquents είπε...

Φίλε Lantousi,
"ο καιρός γαρ εγγύς" αυτούς (γόνους-ρυθμιστές) πιστεύω πως θα τους πάνε σπίτι τους αρχικά οι εσωκομματικές διαδικασίες και στη συνέχεια το εκλογικό σώμα. Με την προϋπόθεση βέβαια οι διαφορετικές φωνές να συνεχίσουν να ακούγονται.

Καλύτερα πιστεύω με τον Πετσάλνικο γιατί θα συσπειρώσει ενταντίον του ακόμα μεγαλύτερο ρεύμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Ανώνυμος είπε...

Να τα μαζεύουμε, να φεύγουμε, ν ααλλάξουμε χώρα.

Λεωνίδας. είπε...

Το δράμα πρέπει να ολοκληρωθεί για να έλθει η λύτρωση. Τώρα χρειάζεται δράση, κάποιοι να βγουνε μπροστα. Να τσακίσουμε το σάπιο πολιτικό σύστημα.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως σας το είπα. Ο GPAP είναι πάντα ευρηματικός.

Ντάριο είπε...

Οι φιλλιπινέζες τι κάνουν? Συνωθούνται στο προθάλαμο του Πετσάλνικου?

Ανώνυμος είπε...

Οταν εχει ριζωθεί στο μυαλο του κάθε επικεφαλής του κόματος μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για αυτό,οταν έχουν αποχωρήσει στελέχη πρώτης γραμής απο απαγοήτευση ή απο τη λογική της ματαιότητας της μάχης,ενέργειες σαν τις σημερινές θα πείθουν όλο και πιό πολλούς απο αυτους τους μή σκεπτόμενους ή παρατρεχάμενους της εξουσίας οτι γίνονται για το καλό της πατρίδας και του κόματος βεβαιως -βεβαίως.........

arkas είπε...

(Έχει άλλωστε λεχθεί οτι σε περιόδους κρίσεων , οι καιροί είναι ενδιαφέροντες. Αρκεί να δράσουμε με το βλέμμα στραμένο στο μέλλον.)

θα είταν χρήσιμο όσοι έχουν προτάσεις να γίνονται ποιό συγκεκριμένοι,νομίζω πλέον το παιχνίδι πρέπει να παιχτεί με ανοιχτά χαρτιά, τα παθήματα ελπίζω νάχουν γίνει μαθήματα.

Helen Roth είπε...

Κύριε Μανίκα να πάρετε πρωτοβουλίες.Το Πασοκ έχει τελειώσει και αδυνατεί να προσφέρει. Αξίζει τα παλιά στελέχη να δημιουργήσουν ένα νέο φορέα που να ανταποκριθεί στα αιτήματα των καιρών.