“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

20 Ιανουαρίου 2012

Κ. Σημίτης: Πρόχειρο το μνημόνιο.

Για τις αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση χρέους, αλλά και το Μνημόνιο που συντάχθηκε χωρίς την αναγκαία προετοιμασία και επιτείνει την ύφεση, θα μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέδριο στο Βερολίνο τη Δευτέρα.
Στην ομιλία του με τίτλο «Ελλάδα, quo vadis;» ο πρώην πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις ελληνικές παραμέτρους της κρίσης τοποθετώντας τες μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και θα αναλύσει τα μείζονα πολιτικά ζητήματα που ανέκυψαν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας με την εφαρμογή της ΟΝΕ. Θα αναφερθεί ιδιαίτερα στις αιτίες της κρίσης, στο ελληνικό Μνημόνιο, στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 11ης Οκτωβρίου 2011, καθώς και στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η ομιλία εντοπίζει τη βαθύτερη πολιτική και οικονομική φιλοσοφία που επικράτησε στη σχέση των πιο ανεπτυγμένων με τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ: «Η αλληλεγγύη είναι ένας όρος που δεν είναι αρεστός σε ορισμένες χώρες της Ένωσης. Θεωρούν ότι υποδηλώνει μια υποχρέωση συμπαράστασης προς άλλους που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Συνεπάγεται μια μονόπλευρη δέσμευση. Όμως τα πράγματα επιβάλλουν την αμοιβαία σύμπραξη και συμπαράσταση. Κατά την κυρίαρχη άποψη στην πρακτική της ΟΝΕ η επίλυση του προβλήματος των διαφορών επιπέδου ανταγωνιστικότητας Βορρά και Νότου απαιτεί κυρίως προώθηση αλλαγών στις αγορές εργασίας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτά δεν αρκούν. Χρειάζεται και στήριξη των οικονομιών του Νότου με επενδύσεις και διεύρυνση των εξαγωγών τους προς το Βορρά. Επιπρόσθετα είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συνολική οικονομική πολιτική αντίληψη για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Μια οικονομική διακυβέρνηση, που δεν θα περιορίζεται όπως σήμερα μόνο σε τρέχοντα προβλήματα αλλά θα φροντίζει για την ισόρροπη κατανομή των ωφελειών της στην ΟΝΕ, είναι σε θέση να διαχειριστεί πολύ καλύτερα το ευρύτερο θέμα της ανάπτυξης».
Επισημαίνει ότι «Η ΟΝΕ δεν είναι όμως μια παρέα προηγμένων χωρών που έχουν κοινά συμφέροντα αντίθετα προς εκείνα των χωρών που υστερούν. Είναι ένα εξελικτικό στάδιο της Ένωσης, ώστε να διευκολυνθεί η οικονομική συνεργασία των μελών της, να δημιουργηθούν σχέσεις οι οποίες θα ενδυναμώνουν την κοινή προσπάθεια ανάπτυξης, να επιτευχθεί βαθμιαία σύγκλιση των οικονομιών και καλύτερη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχουν η κατάργηση των συνόρων και οι κοινές επιδιώξεις. Είναι κοινό σχέδιο προόδου. Οφείλει να εντάσσει λοιπόν στο σχεδιασμό τόσο τους πιο ισχυρούς με τις δυνατότητές τους όσο και τους πιο αδύνατους με τις αδυναμίες τους. Να λαμβάνει υπόψη του τις ανισότητες και να αποτιμά το γεγονός ότι οι αναπτυγμένες χώρες δεν επιβαρύνονται μόνο αλλά αποκομίζουν και σημαντικά κέρδη χάρη στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες τους και τις εξαγωγές τους».
Αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης o κ. Σημίτης υπογραμμίζει ότι «η συμφωνία μεταξύ της ΟΝΕ και της Ελλάδας για την πολιτική, που οφείλει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ώστε να της χορηγηθεί το σύνολο των δόσεων του συμφωνηθέντος δανείου, γνωστή ως Μνημόνιο, συντάχτηκε χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση. Οι συντάκτες του Μνημονίου παρέλειψαν να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις. Ήταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος. Η παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί το αρχικό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας παρά την ύφεση που επήλθε και να επιτείνει κατά πολύ την ύφεση».
Ο Κ. Σημίτης υποστηρίζει ότι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην ΕΕ, «χρειάζεται η διαμόρφωση ενός νέου τρόπου αντιμετώπισης των ανισοτήτων μεταξύ του ανεπτυγμένου κεντρικού πυρήνα της ευρωζώνης και της λιγότερο ανεπτυγμένης περιφέρειάς της» και προβλέπει ότι «αν αυτό δεν συμβεί τότε θα υπάρξουν και στο μέλλον επαναλαμβανόμενες κρίσεις».
Τέλος, η πρότασή του είναι ότι η «έξοδος από την κρίση επιβάλλει "την φυγή προς τα εμπρός" δηλαδή στην κατεύθυνση μιας οικονομικής διακυβέρνησης και μιας πολιτικής ενοποίησης. Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει με σοβαρότητα και επιμονή να επιδιώξουμε. Το ελληνικό πρόβλημα δεν ήταν μία ατυχία στην πορεία της Ένωσης, η παρεκτροπή που ανέτρεψε ένα καλά σχεδιασμένο εγχείρημα. Ήταν ο καταλύτης που ανέδειξε τις αδυναμίες της μέχρι τώρα οικονομικής διακυβέρνησης, την ανάγκη ενός νέου προσδιορισμού της».
Το συνέδριο με τίτλο «Η Ελλάδα σε κρίση. Προοπτικές στον ευρωπαϊκό δρόμο» διοργανώνεται από το Ίδρυμα Heinrich Böll και το Freïe Universität του Βερολίνου. Συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού θα είναι ο Daniel Cohn Bendit, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

9 σχόλια:

σκώληξ ο χαμερπής είπε...

τι λες τώρα ?? πρόχειρο το μνημόνιο απεφάνθη ο αρχιτέκτων της καταστροφής της χώρας ?? φοβερό τουλάχιστον ...

και τι μαθαίνω επίσης ? στήνονται πάλι τα σκηνικά για ειδικό δικαστήριο ΓΑΠ , με αφορμή τα πασοκομαγειρέματα στην ΕΛΣΤΑΤ , και λοιπών σφογγοκωλάριων των διεθνών νταβατζήδων τύπου Κοζανίτικης νυφίτσας Παπακωνσταντίνου ??
φοβερό δις...

εμ , τα'χα πει μικρά μου ... καιρός φέρνει τα λάχανα ...

Helen Roth είπε...

Ο πλέον σοβαρός και υπεύθυνος πολιτικός που γνώρισε η μεταπολιτευτική Ελλάδα. Αποτέλεσε τον Καποδίστρια της περιόδου.Η χώρα τέτοιους ηγέτες χρειάζεται και οχι αθύρματα του δεξιού και αριστερού φασισμού, κολαούζους του Σταλινοχιτλερισμού που στο όνομα-δήθεν- του λαού ασέλγησαν και ασελγούνστις πιο όμορφες ιδέες και ιδανικά. Είναι η εποχή του σταλινοφασισμού του γάμου του μητροπολίτη Πειραιά με την Παπαρήγα. Και ο πολιτικός απατεώνας Τσίπρας, ο ηγέτης της ευρωδραχμης ακόμα να φερει το πετρέλαιο απο τον Τσάβες. Μικροί, κοντόθωροι,τιποτένιοι, πορεύονται με την πληθώρα των ραγιάδων που εκτοξεύουν εγκεφαλικά απορρίματα, δείγματα της μορφωτικής, κοινωνικής και ψυχολογικής καθυστέρησης και ερημίασ.

Ανώνυμος είπε...

@Helen Roth

"...Μικροί, κοντόθωροι,τιποτένιοι, πορεύονται με την πληθώρα των ραγιάδων που εκτοξεύουν εγκεφαλικά απορρίματα, δείγματα της μορφωτικής, κοινωνικής και ψυχολογικής καθυστέρησης και ερημίας..."

..Ευχαριστώ τους Αμερικάνους!

(για τα υπόλοιπα , αν έχεις νεφρά , άλλη ώρα .. έχουμε και δουλειές στο μεταξύ..)

Helen Roth είπε...

@Ανώνυμος. Χαίρομαι που έχεις δουλειές. Φαντάζομαι οτι σχετίζονται με την μεταφορά πετρελαίου απο την Βενεζουέλα.
Οι τελευταίες εξετάσεις μου έδειξαν ότι έχω δύο νεφρά σε αρίστη λειτουργία. Εσύ εγκεφαλογράφημα έκανες?

Φίλιππος είπε...

Ανώνυμε,
Έχεις δίκιο.
Έπρεπε να πει: στα παλιά μου τα παπούτσια σας έχω γραμμένους εσάς τους Αμερικάνους, που δεν θέλατε να γίνει πόλεμος με την Τουρκία.
Άρξατε πυρ!
Και μάλιστα με Υπουργό Άμυνας τον Αρσένη, ΑΓΕΕΘΑ τον Λυμπέρη, την κυβέρνηση να μην έχει πάρει καν ψήφο εμπιστοσύνης και την ελληνική οικονομία να έχει μόλις μπει σ' έναν κάποιο δρόμο προς το ευρώ.
Πολύ σοφό! Τι ανόητος, βρε παιδί μου, ο Σημίτης που δεν σε άκουσε...

σκώληξ ο χαμερπής είπε...

δεν θα μιλήσω για τις ποικίλες εθνικές εποποιίες της αλήστου μνήμης εποχής Σημίτη.(Ιμια , Οτσαλάν , ΟΝΕ, Χρηματιστήριο , Ολυμπιακές ρεμούλες , Ζίμενς , Τσουκάτοι , Πανταγιάδες , Μαντέληδες κ.λπ. εκσυγχρονιστές ..)

θα σας παραπέμψω μόνο σε έναν σύνδεσμο που ίσως σας φρεσκάρει την ενδοπασοκική μνήμη, καθώς σε πολλά από τα κείμενα που φιλοξενεί , είναι οι ίδιοι οι πασοκοσύντροφοί του που τον αδειάζουν ...όπως καληώρα αυτός τώρα το παιντί που δεν μπόρεσε εκ των πραγμάτων να αντέξει το δακτυλίδι της πασοκοδιαδοχής ..

γενικώς στο πασόκ είναι κυριάρχη η παροιμιώδης έκφραση
" δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται "

Εγώ θα περιοριστώ μόνο να πω το εξής: Ένας πρωην πρωθυπουργός που χαρακτηρίζεται από κάποιους (τρομάρα μας) ως νέος Καποδίστριας θα πρέπει να λειτουργεί ως Προμηθεύς κι όχι ως Επιμηθεύς ..
Αλήθεια , που ήταν ο Σημίτης όταν υπογράφονταν με πραξικοπηματικές διαδικασίες τα πρόχειρα μνημόνια , όπως τα χαρακτηρίζει τώρα κατόπιν εορτής κι αφού πλέον κι η κουτσή Μαρία κατάλαβε πια τι σημαίνουν ??
Γιατί είχε καταπιεί τη γλώσσα του ?? Γιατί δεν έβγαινε φόρα παρτίδα να προειδοποιήσει το λαό για τα όσα του εμέλλετο να πάθει..

Μα τι λέω ?? Πρόκειται για τον ίδιο κύριο που μαζί με τον ανεκδιήγητο υπουργό των οικονομικών του , τον Παπαντωνίου , έβγαιναν μερικές βδομάδες πριν σπάσει η φούσκα του Χρηματιστηρίου στις τηλεοράσεις και παρότρυναν τον ελληνικό λαό να επενδύσει σε ένα αξιόπιστο εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας , το ελληνικό χρηματιστήριο....

σκώληξ ο χαμερπής είπε...

ιδού και το λινκ

και αφήστε στην άκρη τις χοντράδες, δείτε απλώς τι λένε οι πασόκοι για το νέο Καποδίστρια ..

http://cretanpatriot.wordpress.com/category/%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82/

firiki2010 είπε...

Από τους τρεις ΠΑΣΟΚους πρωθυπουργούς που ζήσαμε ο Σημίτης ήταν με διαφορά ο καλύτερος. Εχει κανεί την εντύπωση ότι αν ήταν στη θέση του "Γιώργου" θα υπήρχε το "Λεφτά υπάρχουν" ή θα είχαμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση;

Μαρκ είπε...

Ο Σημίτης είναι οτι καλύτερο για τον τόπο. Έλεος πιά με την αριστερή μπουρδολογία και τους λοβοτομημένους αριστεροδεξιότατους.