“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

7 Δεκεμβρίου 2009

Τρέχει κάτι?


Η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας απαιτεί δύσκολες αποφάσεις. Οι κυβερνητικοί ρυθμοί είναι μάλλον αργοί καί ράθυμοι. Ο κ.Παπανδρέου δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να "τσαλακώσει" το φιλολαϊκό προφίλ του,ενώ το οικονομικό επιτελείο δεν διαθέτει το απαραίτητο κύρος γιά την πλατιά αποδοχή ενός οικονομικού σχεδίου(μακάρι να υπήρχε) εξόδου από την κρίση.Το ενδεχόμενο μιάς κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής εμφανίζεται ως η αναγκαία αποτελεσματικής διέξοδος.Ποιά είναι η βασιμότητα ενός τέτοιου σεναρίου?Ο κ.Παπανδρέου θα το επιδιώξει η θα το εξοβελίσει?Ο νεοεκλεγής Πρόεδρος της Ν.Δ. κ.Σαμαράς θα προστρέξει η θα καταγγείλει μιά τέτοια εξέλιξη?Πολλά τα ερωτήματα,πολλές καί οι σκέψεις που μάλιστα ενισχύονται από την συνέντευξη του κ.Ανδρουλάκη (στην Realnews) καί ένα άρθρο του πρώην(?) πρωθυπουργικού συμβούλου κ.Κοτζιά. http://polep.blogspot.com/2009/12/blog-post_07.htmlΜας προετοιμάζουν γιά κάτι?

21 σχόλια:

July είπε...

εδω αξίζει να να βάλουμε όλοι μας στη σκέψη τον μύθο "της σκύλλας και της χάρυβδης" που έχει μετεξελιχθεί και σε οικονομική θεωρία.Τα επώδυνα αντιλαϊκά μέτρα ή τα εφαρμόζεις κατόπιν επιβολής απο το Δ.Ν.Τ. οπότε γίνεσαι πολιτικά ρόμπα, ή πετυχαίνεις τον σχηματισμό κυβέρνησης ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ η οποία εφαρμόζει τα ίδια μέτρα , με τη διαφορά πως τότε γίνεσαι εθνικός σωτήρας.Κατά την γνώμη μου αυτό το σενάριο υπάρχει και κάποιοι "αριστεροί" ανέλαβαν να "γραδάρουν πολιτικά" τον Σαμαρά και την κοινή γνώμη

νικ είπε...

Δε νομίζω πως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας παίζει. Ούτε νομίζω πως θα έβγαιναν ΓΑΠ και Σαμαράς οφελημένοι από αυτό. Ούτε θεωρώ πως ο ΓΑΠ έχει αντιληφθεί την έκταση του προβλήματος.

citizen είπε...

Μεγάλε July πες τα καί γράψε τα σε ένα κείμενο.

μικρή άρκτος είπε...

Συμφωνώ με την ανάλυση July.
Διαυγέστατη και νηφάλια. Μήπως βοηθούν και οι καφέδες;

Poletti είπε...

Μάθανε ότι αναλύουμε πλακώσανε και οι..άρκτοι

kalamas είπε...

" Με τα πολλά στη φυλακή και με τα λίγα μέσα".
Η γαργάρα ειναι δεδομένη για τον ΓΑΠ αφού δυο μήνες τώρα ασχολείται με τις περικοκλάδες του εποικοδομήματος αποφεύγοντας έντρομος τα αγγούρια της βάσης

citizen είπε...

Πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά.Ο ΓΑΠ είναι λαοπρόβλητος,συστηματικός καί επίμονος στους στόχους που βάζει.Μπορεί να τα καταφέρει καί μόνος του.Τι τον εμποδίζει να πάρει τα αναγκαία μέτρα?Έχει καί την υποστήριξη ισχυρών διεθνών παραγόντων.Καί η εσωτερική αντίσταση αμελητέα.Ας μην είμαστε προπαίτες.

kalamas είπε...

Μη βαράς ρολογά μου.Μια εκτίμηση για τις μέλλουσες εξελίξεις τόλμησα και έκανα. Από πότε η πρόβλεψη γεγονότων η εξελίξεων βαφτίζεται προπαίτεια. Ώρα να μας βγεις χωροφύλακας του ΓΑΠ .Όμως για τη σίγουρη "γαργάρα" θα επιμείνω

citizen είπε...

Ο ΓΑΠ όπως καί κάθε ηγέτης δεν έχει ανάγκη χωροφύλακες.Ανάγκη πολιτικών υποστηρικτών έχει.Καί όσοι τόσο νωρίς απαιτούν την αποκαθήλωση του, τους λέω ότι στην ουσία είναι πολιτικοί αμύντορες του ΓΑΠ-ισμού.Καί πούσαι ΚΑΛΑΜΑ μήπως θέλεις να γνωρισθούμε?

νικ είπε...

@citizen

Θεωρώ πως υπερτιμάς το τι διαθέτει ο ΓΑΠ. Όσο για την εσωτερική αντίσταση, λίγο θέλει για να ξεσπάσει. Δεν είναι τυχαίο πως για δυό μήνες τα πάντα αφορούν το περιτύλιγμα και μόνο.

citizen είπε...

@νικ. Απλά δεν θέλω να υποτιμώ κανέναν,ιδία τον ΓΑΠ, που την "παντοοδυναμία " του,πρίν ένα χρόνο ούτε που την φανταζόμαστε.Γιά να μην την πατήσουμε πάλι τα λέω .Οποιος έχει καεί στο χυλό,φυσάει καί το γιαούρτι.

νικ είπε...

H "παντοδυναμία" ΓΑΠ είναι συγκυριακή και δεν θεωρώ πως θα διαρκέσει για πολύ. Και δεν υποτιμώ κάτι. Απλά η κοινωνία δεν έχει ανοχές. Ο ΓΑΠ φυσικά το γνωρίζει και γι αυτό εδώ και δύο μήνες ασχολείται με το περιτύλιγμα. Για πόσο όμως; (α ναι, πού ταξιδεύει αυτές τις μέρες; δεν τον ακούω...)

Κοραλία είπε...

Το "σενάριο" της οικουμενικής κυβέρνησης για την οικονομία δεν είναι νέο. Τίθεται, αποσύρεται και ξαναβγαίνει στον αέρα.
Ο Ανδρουλάκης έχω την εντύπωση, ίσως σφάλλω, ότι δεν είναι πια στην αυλή του Γεωργίου.
Ο Κοτζιάς δεν ξέρω τι βιολί παίζει, ίσως να μην ξέρει ούτε ο ίδιος. Υπάρχουν άνθρωποι που συνεχώς έχουν ανάγκη να αποδεικνύουν την χρησιμότητά τους. Μπορεί να έχεις έγκυρες πληροφοριες που δεν διαθέτω το μέλλον θα δείξει.
Θέλω όμως να θέσω ορισμένα στοιχεία, ίσως άξια προβληματισμού:
Ο Γεώργιος δεν είναι διατεθειμένος να τσαλακωθεί. Ποιός πρίγκιπας είναι?
Επιθυμούσε "τον κακό" να τον παίξει η ΕΕ, και το επιχείρησε. Φαίνεται να μην του βγαίνει. Οι "κουτοί" ευρωπαίοι το μυρίστηκαν. Αυτό δεν σημαίνει ότι όποτε τον πάιρνει δεν θα κάνει τον "μάγκα".
Η οικονομία είναι σε άθλια κατάσταση, χρειάζονται μέτρα κλπ να μην λέμε συνέχεια τα ίδια. Η χώρα πάντως αδυνατεί να παίξει το ρόλο που θέλει στην περιοχή όσο βρήσκεται σ' αυτή τη κατάσταση η οικον. της. Αντίθετα η Τουρκία συνεχώς αναβαθμίζεται,(οικ. ανάπτυξη, μεγάλος πληθυσμός, σχέσεις στη μέση ανατολή). Σημείωσε εδώ ότι ακόμα και η μελλοντική παντοκρατορία των ΗΠΑ, αμφισβητείται από αναλυτές εξ αιτίας του δημόσιου χρέους της και των ελλειμμάτων της.
Ο Σαμαράς δεν καταλαβαίνω γιατί να κάνει δώρο στον Γεώργιο, εκτός αν καταφύγουμε στη θεωρία των ξένων κέντρων και στα πρακτοριλίκια. Βλέπεις κάτι άλλο?
Απ΄την αρχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, (βλέποντας τον λαικισμό τους, την αναβλητικότητά τους, την ανειλικρίνιά τους, την μπάλα στην εξέδρα), με το μικρό μου μυαλό και τις ανύπαρκτες πληροφορίες μου έχω το εξής σενάριο : Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποτυχαίνει να βελτιώσει τα οικονομικά στοιχεία, ενώ τα όποια σκληρά μέτρα που αναγκάζεται να πάρει δημιουργούν λαικές αντιδράσεις. Αποχωρεί και αναλαμβάνει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με επικεφαλής μια αδιαμφισβήτητη προσωπικότητα και θέμα της την οικονομία. Κάτι σαν αυτό που έγινε με την μικρασιατική καταστροφή και την επιστροφή του Βενιζέλου.

νικ είπε...

Κοραλία, γενικά συμφωνώ με την ανάλυση. Όμως το επόμενο δεν το βλέπω εύκολο. Θα πρέπει να υπάρξει πρώτα καταστροφή τεραστίου μεγέθους. Δεν θεωρώ πως ο ΓΑΠ θα δώσει έτσι απλά τη θέση του σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

"Αποχωρεί και αναλαμβάνει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με επικεφαλής μια αδιαμφισβήτητη προσωπικότητα και θέμα της την οικονομία. Κάτι σαν αυτό που έγινε με την μικρασιατική καταστροφή και την επιστροφή του Βενιζέλου."

κοραλία είπε...

H ζωή έχει γυρίσματα και η πολιτική όπως καλύτερα ξέρεις από μενα δεν είναι δυο και δυό. Τα απίθανα γίνονται πιθανά και τα δυνατά αδύνατα. that's life. αυτό για τον Πανάρετο να μην νομίζει ότι είμαστε αγράμματοι.

νικ είπε...

Ω ναι, έτσι ακριβώς! Και προς επίρρωση περνά από το μυαλό μου το σκηνικό όπου τύποι του 1968 μεταφέρονται στην Αθήνα του 2008, ακούν για ενωμένη Ευρώπη, σλάβικα να μιλιώνται τριγύρω τους, και εκεί που νομίζουν πως η Ευρώπη είναι πιά κάτω από την ηγεμονία της Σοβιετικής Ένωσης, τους λένε πως Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει...

Απλά, αυτή τη στιγμή, το περιορισμένο μυαλουδάκι μου, αναρωτιέται αν η μετεξέλιξη σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας μπορεί να γίνει δίχως εθνική καταστροφή (όπως έγινε το 1974 ή όπως ανατράπηκε το σκηνικό με την επανάσταση του 1922)...

Ανώνυμος είπε...

Ποιοι λένε ΟΧΙ στον Γιάννη Ραγκούση τον Μασόνο;

Θύελλα αντιδράσεων προκλήθηκε στην νότια Εύβοια ύστερα από την εξαγγελία των προγραμματικών δηλώσεων του Υπουργού Εσωτερικών – Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης...

νικ είπε...

"that's life. αυτό για τον Πανάρετο να μην νομίζει ότι είμαστε αγράμματοι."

μικρή σημασία έχει τι νομίζει και τι δε νομίζει... μην κοιτάς που βρέθηκε εκεί που βρέθηκε ελέω σύστηματος ΓΑΠ...

Ανώνυμος είπε...

Ο ΓΑΠ είναι εδώ για να πληρώσει το μάρμαρο της μεταπολίτευσης και το πλάνο ήταν να το πληρώσει ολόκληρο. Ο Σαμαράς είναι ο εναλλακτικός για παν ενδεχόμενο.
Έτσι θα τον λουστράρουν και θα τον έχουν στο ράφι μην τυχών προκύψουν τίποτα εκλογές.
Σε Κανονικές Συνθήκες Μόλις το μάρμαρο πληρωθεί θα βγει να ζητήσει εκλογές

Κοραλία είπε...

Φίλε Νικ τη ροχάλα δεν την εξέλαβα ως σταγόνα, μόλις μπόρεσα να διαβάσω το σχόλιο σου και σε ευχαριστώ για τις ιστορικές γνώσεις που μου παρέχεις.
Εγώ προτιμώ να σιωπήσω παρακολουθώντας την καταιγίδα. Παράκληση διάβασε προσεκτικά σήμερα τις οιν. εφημερίδες και τον διασυρμό της χώρας με ευθύνη και της τωρινής κυβέρνησης (παραδέχομαι σαφώς μικρότερη ευθύνη απο την προηγούμενη αλλά τι σημασία έχει το μέγεθος της ευθύνης? Ίσως μόνο για τα κομματικά στελέχη κάθε κόμματος και τους σκηλοκαυγάδες της τηλεόρασης)
Πρόσθετη παράκληση σε παρακαλώ μη φορτώσεις τις αρνητικές αξιολογήσεις της χώρας σε κερδοσκόπους και ανθέληνες.

νικ είπε...

Koραλία, δεν ξέρω σε τι σε στενοχώρησα... Μήπως παρεξήγησες το μήνυμά μου;

Όσο για τα περί εθνικής καταστροφής, το οικονομικό μπορεί να είναι. Αλλά με ποιόν τρόπο; Αδυναμία να δανειστεί η Ελλάδα; Δύσκολο... Δεν είμαστε στην εποχή του Τρικούπη, είμαστε στο ευρώ (ευτυχώς δηλαδή...)