“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

22 Δεκεμβρίου 2009

Ερωτήματα.


Τα ερωτήματα είναι μεγάλα και τα διλήμματα πάρα πολλά. Θα εγκαταλείψουμε τον παρασιτισμό προς όφελος της παραγωγής; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα. Θα σταματήσουμε να ζούμε με δανεικά; Αυτό είναι το δεύτερο ερώτημα. Θα αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά την κλεπτοκρατία; Θα πληρώνουμε τους φόρους και τις εισφορές μας; Θα υπάρξει επιτέλους επιχειρηματική υπευθυνότητα; Θα υπάρξει σοβαρότητα, επαγγελματισμός και ευαισθησία του κράτους; Θα σταθεί -γιατί αυτό είναι το πιο κρίσιμο ερώτημα- η πολιτική στο ύψος των περιστάσεων και των απαιτήσεων των καιρών; Από την ομιλία του κ.Γ.Φλωρίδη,βουλευτή του Πασοκ στην συζήτηση γιά τον Προϋπολογισμό.http://www.floridis.gr/node/334

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

swstos!

νικ είπε...

και απόσπασμα από την ομιλία Ανδρουλάκη που ακολούθησε τον Φλωρίδη (το τελευταίο το έπαιξαν τα κανάλια)

---

Κύριοι συνάδελφοι, ξεχνούμε κάτι, ότι από τα 180 χρόνια, που έλεγε πριν ο κ. Φλωρίδης, της ελληνικής ανεξαρτησίας, τα 51 χρόνια από αυτά είχαμε οικονομική χρεοκοπία της Ελλάδας, ανοικτή ή υπό διαπραγμάτευση χώρων χρέος σε καθεστώς χρεοκοπίας. Προσθέστε και μερικές δεκαετίες, όταν είχαμε ντε φάκτο πτώχευση, ημιπτώχευση μέσω υπερπληθωρισμού που έτρωγε το χρέος.
Πριν ένας συνάδελφός μου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., νεαρός επαρχιώτης Βουλευτής, αλλά ωραίος είπε κάτι. Είπε: «Εμάς δε μας ψήφισε η αγορά. Εμάς μας ψήφισε ο ελληνικός λαός». Μου άρεσε αυτό, αλλά του φώναξα από κάτω και του είπα: «Ναι, αλλά πρέπει να προσθέσεις ότι και τον μισθό σου για να τον πληρώσουν, πρέπει να βγούμε στη γύρα στις αγορές για δανεικά».
Δυστυχώς, κύριοι συνάδελφοι. Αγορές δεν είναι μόνο αυτός που σε δανείζει. Αγορές είσαι και εσύ που πας για δανεικά. Είναι προσφορά και ζήτηση. Τι είναι οι αγορές; Αγορές είμαστε εμείς.
Λείπει η κυρία Κανέλλη. Ήθελα να της πω ότι άμα γουστάρουμε, δεν πληρώνουμε, άμα γουστάρουμε δεν πάμε στις αγορές.
Όταν βγήκαν οι μπολσεβίκοι είπαν «δεν πληρώνουμε τα χρέη της τσαρικής αυτοκρατορίας», αλλά όταν η Σοβιετική Ένωση ξαναβγήκε για να δανειστεί υποχρεώθηκε να τα πληρώσει όλα από την αρχή.
Παλιά, όταν δεν πλήρωνες τους δανειστές σου, σου έστελναν τις κανιοφόρους. Οι Αμερικάνοι πήγανε στη Βενεζουέλα. Θα ξέρετε ότι οι Βρετανοί κατέλαβαν την Αίγυπτο και την Κωνσταντινούπολη. Σήμερα δεν στέλνουν κανιοφόρους. Βεβαίως θα έλθει η Μoodys.
Αγορές είμαστε και εμείς, κύριοι συνάδελφοι, διότι έχουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης με ατμομηχανή, μια εσωτερική κατανάλωση και μια εσωτερική ζήτηση που έχει καύσιμό της τα δανεικά, δανεικά, δανεικά, εισαγωγές, εισαγωγές, εισαγωγές. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.
Και ήθελα να πω πάλι στους συναδέλφους και συντρόφους της άλλης Αριστεράς ότι ο Έβο Μοράλες, ένας επαναστάτης ηγέτης και ο Λούλα της Βραζιλίας είναι αυτή τη στιγμή πρότυπα δημοσιονομικής τάξης και γι’ αυτό κέρδισαν την εμπιστοσύνη των πάντων και έχουν θεαματικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Κύριοι συνάδελφοι, το 2009 ο άνθρωπος της χρονιάς ήταν ένας πιλότος στην ηλικία του Πρωθυπουργού, ο οποίος κατέβασε απαλά το αεροπλάνο με σβηστές τις μηχανές στον ποταμό Χάτσον.
Αγαπητέ σύντροφε Σαχινίδη, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή σας πρέπει να αποδείξουν τις ίδιες ικανότητες με τον πιλότο, να προσγειώσουν την ελληνική οικονομία και να την απογειώσουν με σβησμένες μηχανές.
Αν αποτύχετε, αν αποτύχει αυτή η Κυβέρνηση, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, μη χαίρεστε. Η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι καν ελληνική, έστω και αν κάθονται εκεί Έλληνες Υπουργοί. Θα είναι κάποιος διεθνής επόπτης διαχειριστής.

Ενεργός πολίτης είπε...

Μπράβο στον Γ. Φλωρίδη!!!
Μία από τις λίγες οάσεις της πολιτικής ζωής!!!

kalamas είπε...

Ο Φλωρίδης είναι γνωστή και αποδεδειγμένη σταθερή πολιτική αξία.
Όμως και ο Μίμης για μια ακόμη φορά αληθινός και συναρπαστικός μέσα στην "ιερή του τρέλλα"

Βικτωριανός είπε...

Καλά τα λένε οι Φλωρίδης και Ανδρουλάκης αλλά τελικά ποιος φταίει να τα λέμε με το όνομα τους :
Κωνσταντίνος Καραμανλής
Ανδρέας Παπανδρέου
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
Κώστας Σιμίτης
Κώστας Καραμανλής
και ενδεχόμενα ο τελευταίος που προσπαθεί Γιώργος Παπανδρέου. Τελικά ουτέ ηγέτες είχαμε ούτε Εθνάρχες , είχαμε μόνο πολιτικούς αναλυτές όπως ο Ανδρουλάκης που απλά μας ζάλιζαν κ.λ.π.

babis o flou είπε...

Γιατί τέτοιος ενθουσιασμός;
Εκσυγχρονιστική η προσέγγιση Φλωρίδη, αλλά άτολμη.
Στο δια ταύτα;
Ποιοί θα πληρώσουν και πως, αυτό είναι σήμερα το ερώτημα.
Ποιές αλλαγές θα γίνουν, με ποιά κοινωνικά στρώματα θα συγκρουστεί η κυβέρνηση;
Προτείνει, επι του πρακτέου, κάτι διαφορετικό ο Φλωρίδης απο όσα έχει πεί ο ΓΑΠ;
Αν ναί πότε θα το πεί, μετά τον ανασχηματισμό;

Kilkisiakos είπε...

Ase Floridis.. mas ta eipan ki alloi.
Olo ladi-ladi kai tiganita tipota

babis o flou είπε...

O Ανδρουλάκης, τον οποίον ουδόλως συμπαθώ, λόγω βρώμικου 89, έκανε την πιο ολοκληρωμένη τοποθέτηση. Τολμηρή και με άποψη, όχι γύρω γύρω.

νικ είπε...

@babis o flou

Ναι, έτσι ακριβώς. Και εμένα δεν μ αρέσουν πολλά στον Ανδρουλάκη, αλλά η τοποθέτησή του ήταν μεστή. Τα αυτονόητα φυσικά είπε, αλλά, δυστυχώς, καταλήγουμε το 2009 να αναζητούμε τα αυτονόητα...