“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

23 Ιανουαρίου 2010

Γράφει ο Γιάννης Νικολάου,πρώην διοικητής ΟΑΕΔ
Tην ώρα που η χώρα περνά βαθύτατη διαρθρωτική οικονομική κρίση, η κυβέρνηση επιλέγει να ανοίξει το θέμα της διοικητικής αναδιάρθρωσης. Πρόκειται για μια περιπέτεια. Aκούγεται ευχάριστα και δημοκρατικά, αλλά μπορεί να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και να αναδείξει νέα πελατειακά μεγέθη στο πολιτικό σύστημα.http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=24385155

10 σχόλια:

kalamas είπε...

Οι απόψεις που διατυπώνει ο κ.Νικολάου είναι σημαντικές,υπεύθυνες και θαρραλέες για ένα κρίσιμο ζήτημα της κυβερνητικής πολιτικής,όπως ο "Καλλικράτης".

Είναι προβληματισμοί και απόψεις άκρως ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ,απαλλαγμένες από αυτοδιοικητικούς συντεχνιασμούς,μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τρέχουσες "δημοκρατικές ευαισθησίες".

Και το σημαντικότερο οι απόψεις αυτές βλέπουν το θέμα "Καλλικράτης" σε σχέση με το κρίσιμο προβλημα, που αντιμετωπίζει η χώρα μας την περίοδο αυτή και τη λογική της αντιμετώπισής του.

Οι βουλευτές του Πασοκ και τα μέλη του εθνικού συμβουλίου του θα είναι χρήσιμο να λάβουν υπόψη τους τέτοιες απόψεις πριν τις τελικές αποφάσεις που αφορούν αυτή τη θεσμική αλλαγή

July είπε...

εδώ η κυβέρνηση μασάει τα λόγια της, ιδαίτερα σε ένα κρίσιμο θέμα, αυτό της διαχείρησης των ΠΕΠ του ΕΣΠΑ.Υπάρχουν τομείς για τους οποίους το Σύνταγμα ευθέως προβλέπει πως η πολιτική ασκείται απο το κράτος και όχι απο την τοπική αυτοδιοίκηση. τέτοιοι τομείς είναι το περιβάλλον, η πολιτιστική κληρονομιά, η παιδεία κ.λ.π. Η κυβέρνηση, προκειμένου να μην υπάρξουν άκυρωτέες διοικητικές πράξεις είναιυποχρεωμένη να μεταφέρει την αρμοδιότητα της διαχείρησης των σχετικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ στις προβλεπόμενες Γενικές Διοικήσεις. Αυτό το γμωρίζουν οι βουλευτές και οι δήμαρχοι;

kourasibas είπε...

Την ώρα που οι αγρότες ήταν στα μπλόκα, την ώρα που το spreed είχε φθάσει στα 318, την ώρα που τα διεθνή μέσα μας ξέσκιζαν χωρίς αντίλογο, ο ΓΑΠ μάζεψε 8 υπουργούς( Πάγκαλος, Κατσέλη. Παπακωνσταντίνου, Ρεππας, Μπατζελή, Διαμαντοπούλου, Γερουλάνος, Μπαμπούκης) και τους μίλησε για τη μεσογειακή διατροφή, ζητώντας τους ο καθένας να τοποθετηθεί για το πως μέσα απο το Υπουργείο του μπορεί να προωθήσει την μεσογειακή διατροφή!!Αυτό πως λέγετε; πολιτική σχιζοφρένεια, ανικανότητα, άγνοια ή νέα αρχή σαν αυτή που ζήτησε απο τους αγρότες;

νικ είπε...

Δεν άντεξα να διαβάσω όλο το σχέδιο στο opengov. Θυμάμαι όμως πως ο ΓΑΠ δήλωσε στους Ευρωπαίους πως θα μειωθούν τα επίπεδα λήψης αποφάσεων από 5 σε 3. Στο μεταξύ, ο Δήμαρχος Βελβενδού κατέθεσε στοιχεία στο opengov πως η Ελλάδα έχει ήδη πολυπληθείς δήμους (κλικ εδώ), άρα προς τι η συνένωση;

Όσο για το αν υπάρχει συναίσθηση της κρισιμότητας... πολύ αμφιβάλλω...

Ανώνυμος είπε...

Η δύσκολη περίοδος για την χώρα απαιτεί ανιαία και συνεκτική στόχευση.Η άποψη του ΓΑΠ είναι μια ιδιότυπη κοινωνίστικη άποψη που αποθεώνει την αποκεντρωμένη θεσμολαγνεία και αποστρέφεται τις ένοιες παραγωγή, εργασία,οικονομικό αποτελεσμα.Η χώρα θα καταρρεύσει χάριν του Καλλικράτη.

Μουργκάνα είπε...

Σιγά τις βλακείες που είπε ο κ. Νικολάου. Τέτοιες μπορώ να πω και γω αλλά δεν μου το επιτρέπω γιατί ξέρω και άλλους δήμους πέρα από τον δήμο Αγ. Παρασκευής και Αμαρουσίου. Όποιος δεν έχει βγει λίγο πιο έξω σε τετριμμένες βλακείες καταλήγει.

Φυσικά χρειάζονται μεγαλύτεροι δήμοι, τόσο μεγάλοι όσο οι κάτοικοι να μπορούν με τις εισφορές τους να τους συντηρούν. Φυσικά στοχευμένες δράσεις σε επίπεδο περιφέρειας προσφέρουν μεγαλύτερη ανάπτυξη σε μία περιοχή. Η μεταρρύθμιση για να αυξηθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ. Όποιος υποστηρίζει το υπάρχον σύστημα είτε δεν έχει πάει ποτέ στην περιφέρεια είτε εθελοτυφλεί.

Δεν έχουμε καταλάβει ακόμα πως η μορφή συγκεντρωτισμού στο ελληνικό κράτος έχει στερήσει σε ανάπτυξη. Ας μιλήσουμε δλδ συγκεκριμένα, το link του νικ λέει για το δήμαρχο Βελβεντού που λέει για τις δομές και τα μεγέθη των δήμων. Και τα λέει λες και απευθύνεται σε ηλιθίους, στο εξωτερικό οι δήμοι είναι έτσι γιατί έχει υπάρξει αυτό το βήμα που προσπαθεί να κάνει η ελλάδα. Στο εξωτερικό (στις χώρες που έχει χρειαστεί να κάνω διοικητικές εργασίες) κανένα ζήτημα δεν σου ζητά να υλοποιήσεις κάτι στην πρωτεύουσα. Στην Ελλάδα αν θες να αναγνωρίσεις το πτυχίο σου στο ΔΙΚΑΤΣΑ μαντέψτε που πρέπει να πας ... και σκεφτείτε τώρα να μένεις στην Αλεξανδρούπολη.

Υπάρχουν πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα αλλά το ζητούμενο είναι η εκχώρηση ελέγχου και εξουσιών στις τοπικές κοινωνίες. Για μένα το καλύτερο θα ήταν η πλήρης ανεξαρτητοποίηση των περιφερειών το κράτος να διαχειρίζεται απλά πράγματα την οικονομία, την εφορία και κάποιες γενικές πολιτικές, ούτε νοσοκομεία, ούτε τίποτε αυτά να είναι αρμοδιότητες της κάθε περιφέρειας.

@kourasibas το συγκεκριμένο ποστ είναι για την διοικητική μεταρρύθμιση αν εσύ έχεις κόμπλεξ με το γιώργο άνοιξε ένα θέμα και γράψτα εκεί, αν δεν έχεις κάτι να πεις για την μεταρρύθμιση κράτα τα σχόλιά σου για τον εαυτό σου και άσε εμάς που έχουμε άποψη να συζητήσουμε.

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ είπε...

@Μουργκάνα.Διακρίνω ελλειψη μέτρου και λανθάνοντα "επαρχιώτικο" βερμπαλισμό.Δεν είσαι μόνο εσύ απο χωριό,ούτε η καταγωγή συνιστά ειδικό πλεονέκτημα.

νικ είπε...

Ας μιλήσουμε δλδ συγκεκριμένα, το link του νικ λέει για το δήμαρχο Βελβεντού που λέει για τις δομές και τα μεγέθη των δήμων. Και τα λέει λες και απευθύνεται σε ηλιθίους, στο εξωτερικό οι δήμοι είναι έτσι γιατί έχει υπάρξει αυτό το βήμα που προσπαθεί να κάνει η ελλάδα.

Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Αν λέει κάτι ο δήμαρχος Βελβεντού είναι πως ήδη έχουμε δήμους με μεγαλύτερο πληθυσμό από τον αντίστοιχο μέσο όρο. Άρα, γιατί πρέπει να δημιουργήσουμε ακόμη μεγαλύτερους δήμους;

Μουργκάνα είπε...

@ Νέα Πορεία
Στο συγκεκριμένο ζήτημα το όλο θέμα είναι η σύγκλιση της περιφέρειας με το κέντρο εξού και ο βερμπαλισμός της επαρχίας ... Επίσης δεν νομίζω ότι υπάρχει έλλειψη μέτρου

@νικ

Για να το καταλάβεις να σου πω ένα παράδειγμα, έστω ότι έχουμε δύο σύνολα δεδομένων το Α = {1, 1, 2, 1, 21, 1, 1} και το Β = {2, 5, 6, 2, 3, 5}, όπως παρατηρείς τα δύο σύνολα αυτά είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους όμως και τα δύο έχουν μέσο όρο 4.

νικ είπε...

@Moυργκάνα,

Υπαινίσσεσαι πως η απόκλιση είναι διαφορετική μεταξύ Ελλάδας και λοιπών ευρωπαϊκών κρατών. Δεν ξέρω, φαντάζομαι πως υπάρχουν τα στοιχεία. Το ζητούμενο είναι πως στο μέσο όρο είμαστε ήδη ψηλά και θέλουν να μας πάνε ακόμη ψηλότερα. Γιατί; Δεν πρέπει να το απαντήσει αυτό κάποιος;

Αντιγράφω και από τα στοιχεία του Δήμαρχου Βελβεντού. Όπως φαίνεται, η απόκλιση σε άλλες χώρες ποικίλει:
Γαλλία: Το 95% των Δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Γερμανία: Το 75% των Δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Ισπανία: Το 85% των Δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Ιταλία: Το 71% των Δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Φινλανδία: Το 50% των Δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.