“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

12 Φεβρουαρίου 2010

Να γίνουμε σοφότεροι.


Η Ελλάδα είναι μία χώρα υπο επιτροπεία.Το αναμέναμε άλλωστε.Κάποιοι το είχαμε προβλέψει.Να συμφωνήσουμε ότι δεν πρόκειται για μία ευχάριστη κατάσταση και ουδείς μπορεί να αισθάνεται ευτυχής και να επιχαίρει.Να συμφωνήσουμε επίσης οτι το κυβερνητικό πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης πέραν αστοχιών που επιδέχονται διόρθωσης θα το στηρίξουμε όλοι και θα επιδιώξουμε να εκτελεσθεί αποτελεσματικά,με δικαιοσύνη και με διαφάνεια.Τίποτα από αυτά δεν είναι αρκετό για να ερμηνεύσει την σκληρή πράγματι επίθεση του κ. Παπανδρέου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την διάρκεια του σημερινού (12/02) υπουργικού συμβουλίου.Είμαστε βέβαιοι οτι στις συναντήσεις του με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί είχε φορέσει το γλυκό του χαμόγελο και είχε επιστρατεύσει τα πλέον ισχυρά επιχειρήματα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.Και ορθώς έπραξε.Οι εντός συνόρων μαγκιές και τσαμπουκάδες δείχνουν μία νοοτροπία φτηνού πολιτικαντισμού και αμέτρου έπαρσης.Δεν είναι οι Έλληνες ιθαγενείς χαχόλοι που τους θαμπώνουν λόγια μεγαλόσχημα.Και αν τα επικοινωνιακά επιτελεία του πρωθυπουργού αυτό πιστεύουν για τον ελληνικό λαό.Ακόμα και αν έτσι είναι,θα ήταν προτιμότερο τούτες τις κρίσιμες ώρες ,η πολιτική μας ηγεσία να μας παρασύρει σε ουσιαστικές,δημιουργικές και αποτελεσματικές πολιτικές ατραπούς.Απο αυτή την κρίση το βέβαιον είναι οτι οι έλληνες θα βγούν φτωχότεροι.Το χρήσιμο είναι να γίνουν και σοφότεροι. Σοφότεροι ναι,έστω και τσαλακωμένοι.Και αυτό αφορά και τον κ. Παπανδρέου.

29 σχόλια:

νικ είπε...

Απο αυτή την κρίση το βέβαιον είναι οτι οι έλληνες θα βγούν φτωχότεροι.Το χρήσιμο είναι να γίνουν και σοφότεροι. Σοφότεροι ναι,έστω και τσαλακωμένοι.Και αυτό αφορά και τον κ. Παπανδρέου.

Δυστυχώς, εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης, ο ΓΑΠ φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για το επικοινωνιακό προφίλ του (όπως ενδιαφερόταν και για την πάση θυσία εκλογή του, πχ, 'τα λεφτά υπάρχουν'). Αν και υπάρχει ο αντίλογος, πως η ρητορική αυτή χρειάζεται για να μην ξεσηκωθούν τελείως κάποιες μάζες... Τέλος πάντων, θα δούμε πως θα εξελιχθεί όλο αυτό... Ακόμη είμαστε στην αρχή...

Βικτωριανός είπε...

Ποιος διαφωνεί με την άποψη της citizen, κανείς, το ανησυχητικό είναι ότι ο Ιπτάμενος ΓΑΠ δεν το έχει καταλάβει ότι οι Έλληνες δεν ψαρώνουν με τέτοια επικοινωνιακά τερτίπια ο Ελληνικός λαός λίγο ενδιαφέρεται για τα πολλά ταξίδια του πρωθυπουργού, πολλά από τα οποία δεν καταλαβαίνει γιατί γίνονται τι παραχωρεί και πόσο κοστίζουν.

κοραλια είπε...

Ο Γαπ είπε πολλά για ΕΕ. Γιατί η επίθεση?
Πολιτικαντισμός και εσωτ. λαικισμός? Γιατί αναφέρει ότι ΕΕ έκανε "άτολμη μάχη εναντίον των αγορών"? Ο Γιούνκερ σήμερα δήλωσε ότι θα υπάρξει "μηχανισμός στήριξης των οικ. όλων των χωρών που ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πρβλ.", υπονοώντας χρηματοοικονομικά εργαλεία.
Χθες ο Γαπ είπε ότι δεν θέλει οικ. στήριξη.Εκτός αν υιοθετεί το σχόλιο της Gardian που επιρρίπτει ευθύνες στη Γερμ. για μη οικ. σχέδιο διάσωσης "οι Γερμ. δεν ανέμισαν τις επιταγές" λέει χαρακτηριστικά.
Ίσως μια εξήγηση βρίσκεται σε συνέντευξη στο Spiegel του Stark στελέχους της ΕΚΤ, όπου απορρίπτει κατηγορηματικά το σενάριο χρεοκοπίας άλλων χωρών της ευρωζώνης(Ισπανία, Πορτογ...)λέγοντας ότι ΗΠΑ & Βρετανία έχουν παρόμοια ελλείμματα με Ελλαδα. Ο δημοσιογρ. ρωτά αν πίσω από επίθεση σε ΕΕ κρύβονται αγγλοαμερικάνικα μέσα ενημέρωσης και ο Stark απαντά ότι είναι σαν να θέλουν να τραβήξουν την προσοχή τους από την δική τους αυλή.
Δικη μου ερώτηση αλλού τρώει, αλλού πίνει αλλού το δίνει ο Γαπ?

μικρη άρκτος είπε...

το σύνθημα είναι ένα: ΣΗΚΩ ΑΝΔΡΕΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ

koralia είπε...

O Παπανδρέου ελπίζει να διασωθεί δημιουργώντας ευρωσκεπτικισμό και επιτιθέμενος στον σκληρό πυρήνα της ΟΝΕ; Όλοι μας ακούν πρόεδρε, όπως σε άκουσαν όταν είχες πει ότι η χώρα είναι στα προθυρα της χρεοκοπίας

babis o flou είπε...

Γιατί δεν πάει στον φίλο του τον Μπράουν, παρέα με τον Στίγκλιτς να καταγγείλουν όλοι μαζί το ευρώ?

july είπε...

Μετά τον σημερινό πόλεμο που κήρυξε ο ΓΑΠ στην ευρωζώνη, η πολιτιστική μου πρόταση για το τριήμερο περιλαμβάνει την ταινία "το ποντίκι που βρυχαται"; Συνιστώ στους παλαιότερους να την ξαναδούν και στους νεότερους να την αναζητήσουν για να την δούν

Μουργκάνα είπε...

july ξέρεις και πως λέγετε η ταινία στα αγγλικά για να την πάρουμε από τον θείο ??

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ είπε...

Η χώρα έχει πρόβλημα ανεπάρκειας στην πολιτική διαχείριση της κρίσης.Οι ευρωπαίοι ηγέτες το έχουν αντιληφθεί,όπως και την διπλή γλώσσα του ΓΑΠ.Γι΄αυτό και οι απαιτήσεις τους για μέτρα θα είναι υπερ του δέοντος.

Μουργκάνα είπε...

Αλήθεια τι εξυπηρετεί η σημερινή τοποθέτηση Παπανδρέου;

Δεν μπορώ να την αποκωδικοποιήσω, εσείς τι πιστεύετε; Προφανώς εξυπηρετούσε κάποιο σκοπό αλλά ποιον;

July είπε...

προφανώς και την σημερινή τοποθέτηση την έκανε ο ΓΑΠ για δύο λόγους. αφ΄ ενός μεν για να χρεώσει απο τώρα στούς άλλους, τα σκληρότερα μέτρα που θα έρθουν, και αφ΄ ετέρου για να ρήξει στο προσωπό του και λίγη σοσιαλιστική πούδρα, την έχει ανάγκη

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ είπε...

@Μουργκάνα.Η τοποθέτηση είχε στόχο το εσωτερικό-εθνικό ακροατήριο.Πρόκειται για τακτική κίνηση κάλυψης από τα αριστερά.Ισορροπία πρός τον Παναγιωτακόπουλο η το Πασοκ που βρίσκεται σε πολιτική υστέρηση.Ο ΓΑΠ δεν πιστεύει στην πολιτική που ανακοινώνει.Υποχρεώνεται προς τούτο.Είναι εμφανής η απουσία ισχυρής βούλησης της κυβέρνησης και του ΓΑΠ για την εφαρμογή της πολιτικής του.Το χειρότερο είναι οτι οι Ευρωπαίοι τα μαθαίνουν όλα και εντείνεται έτι περαιτέρω η αναξιοπιστία μας.Και το ακόμα χειρότερο είναι οτι απουσιάζει η προοπτική εναλλακτικής λυσης.Δύστυχη και άμοιρη πατρίδα.

Μουργκάνα είπε...

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σίγουρα υπάρχει λογική σε αυτά που λέτε.

Για να αποδώσουμε όμως και τα του Καίσαρος τω Καίσαρι (αν γράφετε έτσι ...) τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση (μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) είναι πολύ σκληρά. Απ' όλα έχει ο μπαξές, σύγκρουση με συνδικάτα, με βολεμένους δημόσιους υπαλλήλους, μιλάμε για μείωση μισθού πραγματικού και όχι μέσω του πληθωρισμού. Πρωτόγνωρα πράγματα για την Ελλάδα (τουλάχιστον για μας που είμαστε μετά το 80).

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως σαφώς και θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη εκ των αριστερών, ειδικότερα στο δικό μας πολιτικό σύστημα όπου για μικροπολιτικούς λόγους η αριστερά θα έχει ανεύθυνη στάση. Το ζήτημα όμως είναι εάν αυτή η κάλυψη θα μπορούσε να γίνει πιο κομψά και όχι έτσι που αν μη τι άλλω χτύπησε κάπως άσχημα.

Ήτοι, το επικοινωνιακό επιτελείο του ΓΑΠ θέλει ακόμα δουλειά. QED

Poletti είπε...

Τελικά φαίνεται ότι δεν το είχαμε καταλάβει καλά.Ο ακριβός δανεισμός μας και η άνοδος των περίφημων spreads, δεν προέκυψε από την άθλια κατάσταση της οικονομίας μας και τα τρομερά μας ελλείμματα.

Η χώρα μας έγινε "πειραματόζωο" στη μάχη των αγορών με την ευρωζώνη, όπως είπε ο ΓΑΠ.

Κάτι δηλαδή σαν τα βατράχια της λίμνης όταν τσακώνονται τα βουβάλια.

Ευρηματική εκδοχή και πολύ "πατριωτική". Τι να κάνουμε κι εμείς ανάμεσα στο ευρώ και την παγκόσμια κερδοσκοπία...

Διγλωσσία, ευρωσκεπτικισμός, λαϊκισμός την ώρα που η χώρα έχει ανάγκη κυβερνήτες μακράς πνοής και εθνικής στόχευσης.

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ είπε...

@Μουργκάνα.Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ο Δημόσιος τομέας και όχι ο Δημόσιος υπάλληλος.Υπάρχει διαφορά.Συμφωνώ στις παρατηρήσεις σου.Το θέμα δεν είναι επικοινωνιακό.Η χώρα είναι στην εντατική.Χρειάζονται άμεσες επεμβάσεις.Και εδώ κρίνονται όλα.Οι αποφάσεις θα είναι δίκαιες,αποτελεσματικές,διαφανείς?Νομίζω οτι έχουμε έλλειμα πολιτικού θάρρους,ηγεσαίας,γενναιότητας.Δύστυχη και άμοιρη πατρίδα.

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ είπε...

Ο/Η Poletti.Διγλωσσία, ευρωσκεπτικισμός, λαϊκισμός την ώρα που η χώρα έχει ανάγκη κυβερνήτες μακράς πνοής και εθνικής στόχευσης.ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙΣ.ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΝΑΤΟ ΒΡΕΙΣ. ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

Μουργκάνα είπε...

@ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ
ναι το δημόσιο γενικά, όχι οι υπάλληλοι, η πλειοψηφία τους τουλάχιστον.

July είπε...

Μην μπαίνετε στο τρυπάκι.Θα πορούσα, όπως και εσείς φαντάζομε, να αναφέρω πλειστα όσα παραδείγματα λαμπρού και μη παρασιτικού,δημόσιου τομέα. Αλλού είναι το πρόβλημα:η παντελής απουσία παραγωγικότητας είναι το πρόβλημα, και εδώ δυστυχώς, το πρόγραμμα σταθερότητας δεν προβλέπει τίποτα. Στον τομέα παραγωγικότητα έχει πέσει "Αρσενικό"

babis o flou είπε...

Λεφτεριά στον αγωνιστή ΓΑΠ.
Απελευθερώστε τον από το ευρώ και τους κερδοσκόπους.

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ είπε...

Ο ΓΑΠ είναι προς το παρόν αντικειμεική ανάγκη και κυρίαρχος.Ποιός άλλος υπάρχει?Ο Βενιζέλος η η Διαμαντοπούλου?

July είπε...

Το γνωστό "μάθανε πως γ.......ε και πλακώσανε και οι γύφτοι" το ξέρετε. Ακούστε λοιπόν και το ωραίο: Η Λιθουανία, υπό ένταξη χώρα στην ευρωζώνη, ζήτησε να βρεθούν οι διαδικασίες εκείνες που θα επιτρέψουν σε λίγα χρόνια την έξοδο της Ελλάδας απο την ευρωζώνη!!! Καλοοοοο έ.

Μουργκάνα είπε...

july την παραγωγικότητα άστη ... Εγώ το έχω πάρει απόφαση πως σε καμιά διετία θα αρχίσουμε να μιλάμε για παραγωγικότητα, ανάπτυξη και τα λοιπά.

Το ΕΣΠΑ καρκινοβατεί, οι διαχειριστικές αρχές στις περιφέρειες δεν ξέρουν τι να κάνουν. Θέλουν να τα τρέξουν και δεν έχουν κατευθύνσεις.

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ είπε...

Γαμώ την Λιθουανία μου.......

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ είπε...

@ Μουργκάνα.«Έχουμε πάρει την κυβέρνηση, αλλά το κράτος δεν λειτουργεί. Ζητάμε αποτελέσματα χωρίς να έχουμε στελεχώσει τη δημόσια διοίκηση»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ. Βγάλε τα συμπεράσματα σου.

Poletti είπε...

Οι πολιτικοί που έχουν εθνικό ακροατήριο πρέπει να μιλήσουν τώρα, όχι να κρύβονται για να "ωριμασουν οι συνθήκες".
Οι ηγεσίες αναδεικνύονται στα δύσκολα με το θάρρος της γνώμης τους και δεν δοξάζονται κρυπτόμενοι.

ΣΑΜ είπε...

Για σταθείτε. Ποιοί είναι οι πολιτικοί εθνικής εμβέλειας?Αν υποψιασθώ οτι είναι ο Φλωρίδης Θα τρελαθώ.Πάμε παρακάτω.

Ανώνυμος είπε...

Να σας πω.Δεν αντέχω άλλο σεξ.Να φύγετε,να πάτε αλλού.

kritikos είπε...

Η χώρα έχει ανάγκη πολιτικής πρότασης για έξοδο απο τη κρίση. Στα δύσκολα αναδεικνύονται οι ηγετικές φυσιογνωμίες. Όσον αφορά εσένα αγαπητέ ανώνυμε που προτρέπεις όσους έχουν διαφορετική άποψη απ΄ τη δική σου να εγκαταλείψουν τη χώρα μου θυμίζεις αντιλήψεις ΛΑΔΑ.

Μουργκάνα είπε...

Όποιος κουνηθεί τώρα τον καθάρισε ο Γιώργος, ως προδότη στην εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Αυτό είναι de facto ... Άρα σε ανώτατο στελεχιακό επίπεδο δεν είναι εύκολο αυτή τη περίοδο να διατυπωθεί κάποια άλλη άποψη. Την ευθύνη τώρα την έχει η κοινοβουλευτική ομάδα με τις επιτροπές να σηκώσει το βάρος.

Ξέρω πως φαίνεται οξύμωρο αυτό που λέω αλλά θεωρώ πως είναι η καταλληλότερη λύση. Ενέχει όμως και το ενδεχόμενο στον κόσμο να περάσει πως όσοι υπουργοποιήθηκαν έχουν αράξει και βολευτεί και δεν κάνουν τίποτε.