“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

21 Φεβρουαρίου 2010

Πέντε μήνες Κυβέρνηση Πασοκ.

Γράφει η Κοραλία.Η ευθύνη της ΝΔ για την οικονομία είναι πλέον γνωστή και εισέπραξε το κόστος στις εκλογές.Μπορεί να γίνει απολογισμός του έργου του ΠΑΣΟΚ μετά 5 μήνες. * Καθυστέρησε στη λήψη μέτρων. Αποτέλεσμα: Το χρέος και το έλλειμμα αυτούς τους μήνες να μη μειώνεται. Εξαγγέλλει μέτρα, που όμως ακόμα δεν εφαρμόζονται, με συνέπεια τον πανικό στην αγορά. Δηλαδή ούτε αύξηση εσόδων-μείωση δαπανών από τα μέτρα, αλλά και μείωση εσόδων από το πάγωμα στην αγορά. Η ανάπτυξη το 2009 έκλεισε με -2%, το 2010 είναι πιθανόν να κλείσει με 2,5%, ίσως και περισσότερο όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο. Τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο οι οίκοι αξιολόγησης βλέποντας την δυστοκία και τα αντιφατικά μηνύματα της κυβέρνησης προέβησαν σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Μόνο η Moody's διατήρησε αξιολόγηση Ά, πρόσφατα όμως δήλωσε ότι θα επανακτιμήσει τη βαθμολογία της. Εξαρτώμεθα επομένως από την Moody's και δήλωση ΕΚΤ ότι θα δεχθεί κρατικά ομόλογα με ελαστικά κριτήρια και το 2011. Διαπραγμάτευση που δεν φαίνεται να έχει γίνει επαρκώς από την κυβέρνηση. * Έστρεψε τα φώτα δημοσιότητας στην Ελλάδα με καταστροφικές δηλώσεις περί διαφθοράς και επικείμενης χρεοκοπίας, με αποτέλεσμα όλα τα διεθνή ΜΜΕ να αναφέρονται καθημερινά. * Μόλις ανέλαβε έκανε απερίσκεπτα και ανεύθυνα επανεκτίμηση του ελλείμματος, μία σαφώς πολιτική εσωτερική κίνηση. Με πολλαπλές διεθνείς επιπτώσεις για την αξιοπιστία της χώρας, αλλά και της Eurostat. * Έμπλεξε από την αρχή το ΔΝΤ λέγοντας ότι συμβουλεύεται τον D.S. Kahn, ενώ ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει επίσημη εμπλοκή του ΔΝΤ σε επίπεδο τεχνογνωσίας. Το ΔΝΤ αποτελεί κόκκινη γραμμή για ΕΕ, το επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις των Γερμανών, αλλά και της Γαλλίδας υπουργού οικονομικών. Θεωρείται από τους ευρωπαίους θεσμός που ελέγχεται από ΗΠΑ, ποτέ δεν έχει ψηφίσει εναντίον συμφερόντων ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ προτείνεται από Βρετανικά & Αμερικάνικα ΜΜΕ, από αναλυτές της εκεί όχθης αλλά και πολιτικούς όπως ο Μπράουν. Ευτυχώς στελέχη του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να καταφύγουμε στο ΔΝΤ, αν και ο υπουργός οικονομικών σε μια βλακώδη κίνηση υποτιθέμενου εκβιασμού, δεν το αποκλείει.Από το 74 η χώρα έχει στρατηγικό σταθερό προσανατολισμό στην ΕΕ. Ο ΓΑΠ με τις δηλώσεις του, τις διεθνείς επαφές και προτεραιότητές του φαίνεται ότι τον αμφισβητεί και αυτό εισπράτεται από εταίρους στην ΟΝΕ, με αρνητικές συνέπειες στην στήριξη τους. Στην σχέση ΗΠΑ-Κίνας που στις μέρες μας δοκιμάζεται και αναπροσδιορίζεται, η ΕΕ θέλει να παίξει ρόλο και οι κινήσεις του ΓΑΠ εισπράτονται αρνητικά από τον πυρήνα της ΟΝΕ. Υπάρχουν προτάσεις στην ΕΕ η νομισματική ισοτιμία να μην κρίνεται μόνο ανάμεσα στο δολλάριο και το γουάν, αλλά και με συμμετοχή του Ευρώ. Είναι κατανοητή επομένως η σημασία που αποδίδεται σε κάθε κίνηση που αποδυναμώνει την ΟΝΕ.

6 σχόλια:

ανων. δημοσιος υπάλ. είπε...

Το 74 φωνάζαμε "΄φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" και στραφήκαμε στην ευρώπη. Τώρα θα φωνάζουμε εναντίον της ΕΕ και θα γίνουμε αστεράκι στη σημαία των ΗΠA? Σήκω Ανδρέα να μας δεις!

Ιωάσεφ είπε...

Ο Παπακωνσταντίνου πάντως επιμένει να μην αποκλείει το ΔΝΤ, παρόλο που γνωρίζει ότι οι Ευρωπαίοι βγάζουν σπυριά όταν το ακούνε.

Σήμερα γράφουν οι εφημερίδες για τα παιχνίδια με τη Κίνα και τη βεβαιότητα που είχε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι βρήκε τη λύση στη Κίνα!!

koralia είπε...

Η πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2010 είναι -2,5%, δηλ. δυστυχώς αρνητική.

ΣΑΜ είπε...

Ο/Η Ιωάσεφ είπε... Σήμερα γράφουν οι εφημερίδες για τα παιχνίδια με τη Κίνα και τη βεβαιότητα που είχε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι βρήκε τη λύση στη Κίνα!!
Δυστυχώς,η απειρία,ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός,η ανεπάρκεια και η απουσία στρατηγικής και σχεδίου επιβαρύνουν την κατάσταση της χώρας.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά τα επιχειρήματα δεν λέει και η ΝΔ;

ΣΑΜ είπε...

@Aνωνυμος.Η Ν.Δ> μπορεί να λέει οτι θέλει.Η αξιοπιστία της είναι μηδενική.Η κριτική μου στην Κυβέρνηση γίνεται απο την θέση ενός πολίτη που μόνον Πασοκ εχει ψηφίσει.Και μου είναι αδιάφορο αν λέει ιδια πραγματα και η Ν.Δ.Το θέμα ουσίας είναι μήπως οι κριτικές είναι απόλυτα σωστές και η χώρα συνεχίσει τον κατήφορο.Και αυτό μας αφορά όλους.