“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

13 Φεβρουαρίου 2010

Η Αριστερά ανακαλύπτει τον «καθυστερημένο» καπιταλισμό

Γράφει ο Δημήτρης Μπατζελής, πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ. Oύτε ο Mαρξ ούτε οι επίγονοί του ενθουσιάστηκαν ποτέ με της χαμηλής προστιθέμενης αξίας μεταποιητικές μονάδες, ούτε με την οικογενειακού χαρακτήρα αγροτική παραγωγή. Aντίθετα βλέπουμε την παραδοσιακή αριστερά να δρα αποκλειστικά αμυντικά και να έχει υιοθετήσει τις πιο μικροαστικές εκφάνσεις της ελληνικής κοινωνίας, οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξή της. Έτσι, αντί να αποτελεί προωθητική δύναμη, όπως είναι ο ιστορικός της ρόλος, έχει μεταβληθεί σε ανασχετικό συντηρητικό παράγοντα. H εξέλιξη αυτή, όμως, δεν είναι μόνο αρνητική για την ίδια αλλά συνολικά για την ελληνική κοινωνία.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=25555170

2 σχόλια:

ΣΑΜ είπε...

Η αριστερά είναι και αμήχανη και καθυστερημένη.Η Σοσιαλδημοκρατία έχει υποταγεί πλήρως στις νεοφιλελεύθερες επιλογές.Η μόνη διέξοδος ένας νέος πολιτικός σχηματισμός κεντροαριστερού προσανατολισμού.Θα προκύψει βεβαίως,αλλά αυτό θα συμβεί μετά το ξεπέρασμα της σημερινής κρίσης.

Μουργκάνα είπε...

Δεν το βλέπω πιθανό να προκύψει νέος σχηματισμός όταν ξεπεραστεί η κρίση.

Η αριστερά δυστυχώς επισκιάζεται από την κεντροαριστερά σε πολλά θέματα και έτσι χάνει τον προσανατολισμό της.