“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

7 Μαρτίου 2010

Τα μέτρα και οι ευθύνες

Γράφει ο revival.
Η πηγή των σημερινών πολιτικών προβλημάτων της κυβέρνησης βρίσκεται στην περίοδο πριν τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε πεισματικά κάθε νύξη για δυσάρεστες πολιτικές που επιβάλλει η κατάσταση της χώρας και λοιδόρησε όσους επεσήμαναν πως θα βρει μπροστά του τις απλόχερες εξαγγελίες του.
Ανέδειξε ως πολιτικά ορθή την άκρως παλαιοκομματική λογική, να πάρουμε τις εκλογές και βλέπουμε..
Η συνέχεια ήταν εξ ίσου καταστροφική. Με μοναδικό γνώμονα να δικαιολογηθεί το παροιμιώδες προεκλογικό «λεφτά υπάρχουν», που ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία, καθυστέρησε δραματικά να πάρει αποφάσεις.
Σήμερα όλοι ομολογούν ότι αν τα μέτρα λαμβάνονταν αμέσως μετά τις εκλογές, θα ήταν ηπιότερα και πιο αποτελεσματικά.
Για να δικαιολογηθεί η καθυστέρηση, εφευρέθηκε το επιχείρημα της κοινωνικής συναίνεσης. Έπρεπε να προετοιμαστεί η κοινωνία.
Το επιχείρημα θυμίζει το γνωστό ανέκδοτο με αυτόν που σκότωσε τους γονείς του και στο δικαστήριο εκλιπαρούσε να τον λυπηθούν γιατί είναι ορφανός.
Τώρα που τα μέτρα ανακοινώθηκαν αποδεικνύεται ότι ουδείς ήταν έτοιμος. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε φυσικά η κοινωνία.
Κάποιος χαιρέκακος, θα μπορούσε χαμογελώντας να ευχηθεί στον πρωθυπουργό και τους συν αυτώ «καλά ξεμπερδέματα».
Το κυβερνητικό επιτελείο δείχνει να έχει « χάσει τη μπάλα». Ανέχεται τους λαϊκισμούς Παπουτσή, τις ανοιχτές διαφωνίες μεταξύ υπουργών, ενώ ελάχιστοι από τους υπουργούς στηρίζουν ανοιχτά τις επιλογές του πρωθυπουργού τους. Αυτά συμβαίνουν ενώ η κυβέρνηση έχει θητεία μόλις 5 μηνών.
Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα μέτρα είναι, φευ, μονόδρομος. Αν η εφαρμογή τους δεν αποδώσει, έρχονται και άλλα ακόμα πιο επώδυνα.
Το παρόν κυβερνητικό επιτελείο όμως δεν δείχνει την απαραίτητη πολιτική και διαχειριστική επάρκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: