“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

11 Μαΐου 2010

Πολιτικός αυτισμός

Η χθεσινή υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνάντηση των κ. Γιώργου Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργου Καρατζαφέρη -παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου- δεν κατέληξε σε συγκεκριμένα μέτρα. Οι τρείς αρχηγοί περιορίστηκαν σε «επί της αρχής» συμφωνία, μεταξύ άλλων, για αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και στον τρόπο ελέγχου του «πόθεν έσχες» των βουλευτών.
Γιά μία ακόμα φορά,γινόμαστε μάρτυρες μιας σύσκεψης καλών προθέσεων που αδυνατεί να αναπτύξει δυναμική εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Ο εγγενής λαϊκισμός που χαρακτηρίζει το πολιτικό μας σύστημα είναι η κύρια τροχοπέδη για ενα σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό.
Η κυβέρνηση του Πασοκ, δια του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου ζήτησε
συναίνεση «για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται πια ο τόπος»,αλλά δεν κρίνει απαραίτητο να διαλέγεται συστηματικά με την αξιωματική αντιπολίτευση,εκμεταλλευόμενη την προφανή μετεκλογική πολιτική της σύγχυση και αναξιοπιστία.
Ο κ. Σαμαράς και η σπαρασσόμενη Ν.Δ. με ευτελή τεχνάσματα,στα όρια της πολιτικής γελοιότητας,υιοθετεί την λογική "και στον κλέφτη ψωμί και στο χωροφύλακα χαμπέρι".
Ο ΛΑ.Ο.Σ του κ. Καρατζαφέρη κινείται με την άνεση του ανεύθυνου που επιθυμεί να δείξει υπεύθυνος.
Η κομμουνιστική αριστερά και στις δύο τις εκφράσεις (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ) δεν διστάζει να θέτει εαυτόν εκτός πολιτικού κάδρου εμπνεόμενη απο την πολιτική στρατηγική της επένδυσης στη φτώχεια.
Κοντολογής οι υπάρχοντες κομματικοί σχηματισμοί χαρακτηρίζονται απο πολιτικό αυτισμό,παρ΄ότι στο εσωτερικό τους υπάρχουν σοβαρές δυνάμεις που αντιτίθενται τον αριστεροδεξιό λαϊκισμό και οι οποίες αποτελέσουν ενδεχομένως την θρυαλλίδα της αναγέννησης τους.

17 σχόλια:

ρεπορτερ είπε...

Συμφωνώ. Και τώρα τι κάνουμε?

citizen είπε...

Δίνουμε την μάχη ενάντια στο λαϊκισμό και υπερ του εκσυγχρονισμού της πολιτικής ζωής.Οι συνθήκες σήμερα είναι δύσκολες γιατί ο λαϊκισμός διαπερνά την ελληνική κοινωνία και τα κόμματα έχουν αυταρχικές ηγεσίες.Αλλά οι μάχες πρέπει να δοθούν.Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και οι συνθήκες γρήγορα θα αλλάξουν.

νικ είπε...

Και η ανάρτηση, και το σχόλιο citizen πιό πάνω με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Από τη στιγμή που καμφθεί ο λαϊκισμός θα αναδειχθούν και οι δυνάμεις και τα πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν το καινούργιο...

Μία ερώτηση προς citizen για την αρχική ανάρτηση σε σχέση με το επόμενο. Ισχύει άραγε και για ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ;

"...στο εσωτερικό τους υπάρχουν σοβαρές δυνάμεις που αντιτίθενται τον αριστεροδεξιό λαϊκισμό..."

Βικτωριανός είπε...

Ευρωπαικός Πολιτικός Αυτισμός :

Το κρίσιμο λογικό ερώτημα που θέλει απάντηση από τον ΓΑΠ και την κυβέρνηση είναι γιατί ο Πανευρωπαικός μηχανισμός στήριξης μπήκε και με την συμβολή της Ελλάδας μπροστά αφού η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που πήγε πρώτα στα δεσμά του ΔΝΤ ;

νικ είπε...

Μην κοροϊδευόμαστε. Αυτό που έγινε είναι αυτό που ήθελαν εξ αρχής οι Ευρωπαίοι και δη οι Γερμανοί... Ο ΓΑΠ το μόνο που πετύχαινε με τις κενολογίες είναι να δίνει τις αφορμές και να πουλάει μούρη στους ιθαγενείς...

νικ είπε...

Παρεμπιπτόντως, αναρωτιέμαι αν κάποια στιγμή η αγαπητή μας Aγκελα προχωρήσει σε δηλώσεις που θα αφήνουν ανοικτά υπαινιγμούς για το ελληνικό πολιτικό σύστημα...

πολιτευτάκιας είπε...

Τι κακή Άτζελα και τα παρόμοια; Μια επίσκεψη στο blog "το μεγαλύτερο μπλοκ...", αριστερά στην κεντρική σελίδα του citizen, η ανάρτηση περί Σαχινίδη θα δώσει απάντηση στους ισχυρισμούς όσων αθωώνουν τον ΓΑΠ

Ιωάσεφ είπε...

Τα είπε όλα ο Σαχινίδης. Ο ΓΑΠ και η παρέα του είχαν αποφασίσει για το ΔΝΤ από την επομένη των εκλογών.
Γι αυτό και οι επαφές με τον Στρός-Καν και τους άλλους ΔΝΤούδες πολύ πριν τα spreads χτυπήσουν κόκκινο.

ρεπορτερ είπε...

Αυτόν τον αριστεροδεξιό λαικισμό δεν τον καταλαβαίνω. Άσε που μου φέρνει στην μνήμη εκείνο το σύνθημα "ίδια είναι τα αφεντικά δεξιά και αριστερά". Ένας είναι ο λαικισμός και πολύ τον γουστάρω να απολογείται κάθε μέρα τρομοκρατημένος στα κανάλια, κάτι Παπουτσίδες κλπ δυνάμεις, ισχυριζόμενος ότι άμα δεν επιβιώσουν αυτοί θα καταστραφεί το πολιτικό σύστημα. Ρε τι λένε οι μάγκες; Λέω αύριο να διαδηλώσω να συνεχίσουν να τα κάνουν πάνω τους.

νικ είπε...

Σιγά μην αποφάσιζε ο ΓΑΠ... Οι Ευρωπαίοι είχαν ήδη προαποφασίσει για την Ελλάδα και έψαχναν την αφορμή... Θυμηθείτε τι έλεγε ο Σημίτης στη Βουλή το Δεκέμβρη 2008 (όταν όλοι τον κορόιδευαν και τον αγνοούσαν)... Δεν μπορεί να ήταν τυχαίο... Κάτι ήξερε, κάτι είχε ακούσει, κάτι είχε αντιληφθεί... Το μόνο στο οποίο έπεσε έξω (και η ειρωνεία ταυτόχρονα) είναι πως την ταπεινωτική αυτή εξέλιξη δεν θα την φορτωνόταν η ΝΔ, αλλά εκείνοι που τον πολέμησαν μέσα στο ΠΑΣΟΚ...

Αποτελεί κοινό μυστικό στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα δεν προσαρμόζεται στις επιταγές της ΟΝΕ και ότι επίσης οι όποιες νουθεσίες και επιτηρήσεις δεν αρκούν. Θεωρούν ότι η τωρινή πολιτική ηγεσία της χώρας, που στηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλες τις σημαντικές επιδιώξεις της, την απογραφή, την αναθεώρηση του ΑΕΠ, την γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας της επιτήρησης, εκμεταλλεύτηκε αυτή τη συμπαράσταση για να χειροτερεύσει κατά πολύ τα πράγματα και να μην τηρήσει δεσμεύσεις. Απλά, τους κορόιδεψε. Η Ελλάδα, πιστεύουν, καλό θα ήταν να αναγκαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) για να εξασφαλίσει τον απαραίτητο δανεισμό, ώστε η παρακολούθηση της Ελληνικής οικονομίας να είναι αρμοδιότητά του και όχι φροντίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αφορμές για μια τέτοια κίνηση μπορούν, να βρεθούν, αν συνεχιστεί η σημερινή πορεία. Η Ελλάδα σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που συζητάμε θα πρέπει να δανειστεί το 2009 τουλάχιστον 40 δις. αλλά πιθανότατα ένα ποσό 50 δις. Τα χρήματα στις διεθνείς χρηματαγορές θα είναι δύσκολο να βρεθούν την περίοδο που θα επιδιώξει τον δανεισμό η Ελλάδα. Γιατί και άλλες χώρες και προπαντός ξένες τράπεζες θα επιθυμούν να δανειστούν και θα προσφέρουν ικανοποιητικότερο επιτόκιο ή περισσότερη φερεγγυότητα. Στην περίπτωση που παρουσιαστούν δυσκολίες δανεισμού του ελληνικού κράτους θα έχει δοθεί η αφορμή να διατυπωθεί η υπόδειξη, ότι η λύση του προβλήματος θα πρέπει να επιζητηθεί μάλλον με προσφυγή στο Δ.Ν.Τ. Θα είναι μια ταπεινωτική για την Ελλάδα εξέλιξη, η πιο καταστροφική κατάληξη της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

νικ είπε...

@ρεπόρτερ

Πολύ γουστάρω κι εγώ να βλέπω φορείς λαϊκισμού να κλαίγονται πως χωρίς αυτούς δεν θα επιβιώσει το πολιτικό σύστημα...

νικ είπε...

Δεδομένων των όσων είχε πει ο Σημίτης το 2008, η ερώτηση που πρέπει να τεθεί είναι αν και με ποιές προϋποθέσεις υπήρχε η δυνατότητα να αποφύγει η Ελλάδα το ΔΝΤ.

Δεν είμαι σίγουρος πως ακόμη και αν μία σαφέστατα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση έπαιρνε συγκεκριμένα στοχευμένα μέτρα περιορισμού των δαπανών στις 5 Οκτωβρίου, ίσως (ξαναλέω ίσως) οι εξελίξεις θα είχαν αποφευχθεί...

Από τη στιγμή που υπήρχε επίθεση στο ευρώ και η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος, και αφού ΕΚΤ και Γερμανοί δεν ήταν διατεθειμένοι να ρίξουν το βαρύ πυροβολικό στη μάχη πριν υποκύψει η Ελλάδα, ίσως να μην είχαν αλλάξει πολλά ανεξαρτήτως κυβέρνησης...

νικ είπε...

Και η ερώτηση μπόνους για δυνατούς λύτες είναι κατά πόσο η παρουσία ΓΑΠ έκανε τις εξελίξεις ακόμη πιό δύσκολες για την Ελλάδα... (ως λέγεται, τα πρόσφατα μέτρα ήταν επιταγή των Ευρωπαίων - διάβασε Γερμανών - γιατί άραγε;)

πολιτευτάκιας είπε...

Κάτω τα κρυπτογαπάκια και τα σκέτα γαπάκια. Δεν πιστεύω να νομίζουν κάποιοι ότι ο ΓΑΠ θα καλέσει την κλάση τους?

citizen είπε...

@νικ.Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύω ότι υπάρχουν δυάμεις ενάντια στον Λαϊκισμό.Για το ΚΚΕ δεν το ισχυρίζομαι.

citizen είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
frank είπε...

Να λάβουμε σοβαρα υπόψιν μας οτι η διαχείρηση της καθημερινότητας του κόσμου και ας μην συμπεράνουμε εύκολα το εδω καραβια καίγονται ,βαρκούλες αρμενιζουνε,δημιουργεί ανεξέλεγκτες τάσεις.Η αργοπορεία των κυβερνώντων να βαδίσουν στον εξορθολογισμό ,ανευ σιέλου, οπως απαιτείται ,τους οδηγεί πολλές φορές και σε παιδαριώδη καιτραγικότατα λάθη μη ανατάξιμα, για την ψυχολογία των πολιτών λχ νοσοκομειακα σκευάσματα-χορηγηση τους,πλημμελής στελέχωση βασικών οργανισμων κλπ .που βαδίζουμε κύριοι???