“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

16 Σεπτεμβρίου 2010

Πιάνεται ο Υδράργυρος?

Γράφει ο Καραφέσκος.
Ο κ.Μ. Χρυσοχοΐδης στην πρεμιέρα του ως υπουργός Ανάπτυξης και θέλοντας να δείξει ότι έχει αρπάξει τον ταύρο (της αγοράς) από τα κέρατα, το έριξε στο “τσιφτετέλι”. Επέβαλε πλαφόν πώλησης βενζίνης στα πρατήρια σε όλη τη χώρα για μία εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Μέχρι τώρα στις λίγες φορές που επιβλήθηκε πλαφόν πώλησης προϊόντων καυσίμων στα πρατήρια δεν περιελάμβανε τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Ο λόγος είναι ότι σε αυτούς τους Νομούς, λόγω της πληθώρας των πρατηρίων λειτουργεί ο ανταγωνισμός και γι’ αυτό παρέλκει η επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης.
Όμως ο φιλόδοξος Μιχάλης στην πρεμούρα του να δείξει αποτελέσματα, φαίνεται να αντιμετωπίζει την αγορά με ένα διοικητικό “μπατσίστικο” τρόπο (φαίνεται ότι είναι οι κακές συνήθειες που απέκτησε από τη μακρά του θητεία στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης).
Ας δούμε όμως την ουσία του πράγματος. Γιατί επέβαλε το περιώνυμο πλαφόν ; Γιατί, το Σαββατοκύριακο 11-12 Σεπτεμβρίου λόγω της φημολογούμενης απεργίας των βυτιοφόρων ο κόσμος έσπευσε να προμηθευτεί βενζίνη με αποτέλεσμα να ανέβει η τιμή της πέρα από την τρέχουσα και έτσι να παρατηρηθούν φαινόμενα «αισχροκέρδειας». Εδώ ας σημειωθεί ότι η τελευταία δεν υπάρχει ούτε ορίζεται σε κανένα νόμο που διέπει σήμερα τη λειτουργία της αγοράς.
Αν και την επόμενη ημέρα οι βυτιοφορείς δεν απήργησαν και έτσι ομαλοποιήθηκε η κατάσταση, ο αγαπητός Μιχάλης μαζί με τον επιπόλαιο υφυπουργό του Ν. Ρόβλια επέβαλαν το πλαφόν. Ανώτατη τιμή πώλησης 1,47 ευρώ το λίτρο στην αμόλυβδη. Όταν τα ΕΛ.ΠΕ. πουλάνε στις εταιρείες εμπορίας 1,40 ευρώ το λίτρο (συμπεριλαμβανομένων των φόρων) και οι εταιρείες με τη σειρά τους πουλάνε στα πρατήρια 1,58 ευρώ το λίτρο προ έκπτωσης (η οποία μπορεί να φθάνει τα 10 λεπτά το λίτρο) ποιο θα είναι το κέρδος του πρατηριούχου όταν αναγκάζεται να πουλά προς 1,47 ευρώ ; Τελικά, χθες, άρον – άρον ήρε το πλαφόν.
Έκανε άνω – κάτω την αγορά χωρίς κανένα σοβαρό λόγο. Όλα χάριν της επικοινωνίας. Η οποία βέβαια δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα και πολύ περισσότερο σύνθετα ζητήματα της αγοράς. Εντάξει, καταλαβαίνουμε τον εκνευρισμό του κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τυπικά είναι υπουργός Ανάπτυξης. Με τις αρμοδιότητες που τελικά έχει στην ουσία είναι υπουργός Εμπορίου με βασική αρμοδιότητα τον έλεγχο των τιμών. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ηττηθεί. Ας προσπαθήσει τουλάχιστον να μην γελοιοποιηθεί.

4 σχόλια:

delinquents είπε...

Καλά δεν έγινε και τίποτα. Αυτό που με θλίβει είναι πως η κοινωνία με μία απεργία των βυτιοφόρων παθαίνει αμόκ, αντί απλά να πάει ο καθένας στην δουλειά του με την συγκοινωνία και να τους γράψει όλους στα παλιά τους τα παπούτσια. Σιγά τα αυγά

SAM είπε...

Φίλε μου,για ορισμένους-όχι και λίγους- το αυτοκίνητο είναι εργαλείο της δουλειάς τους.Το χρειάζονται.Για άλλους α πόσταση σπίτι-δουλειά δεν καλύπτεται απο ικανοποιητικές συγκοινωνίες η οι αποστάσεις είναι απαγορευτικές.Οπότε ναι,σιγά τα αυγά.

delinquents είπε...

Όχι ΣΑΜ δεν είναι έτσι, απλά κανένας δεν θέλει να χαλάσει τη ζαχαρένια του.

Αυτό είναι σημάδι του λήθαργου που έχει μπει η ελληνική κοινωνία. Γιατί εάν όλοι οι υπόλοιποι που δεν έχουν το αυτοκίνητο ως εργαλείο δουλειάς συμπεριφερόταν με τον τρόπο που όλοι οι υπόλοιποι που το έχουν όντως ανάγκη δεν θα είχαν πρόβλημα.

κοραλία είπε...

Ας υποδεχθούμε χειροκροτώντας τον νέο πρωθυπουργό της χώρας Ραγκούση, διορισθέντα ελέω αυτοκράτορα στην κυβέρνηση της αυθαιρεσίας του Γεωργίου. Εξ άλλου τελευταία όλα μοιάζουν φυσιολογικά αφού σκυμμένοι και άπραγοι όλα τα δεχόμαστε αγόγγυστα.
Για τα άλλα, τα οικονομικά βαδίζουμε στο γκρεμό χαριεντιζόμενοι και πειθόμενοι από τα διαψευδόμενα ψεύδη του πρωθυπουργού κ του Παπακωνσταντίνου. Που και που οι εκθέσεις του ΔΝΤ μας χαλάνε την ησυχία, αλλά δεν βαριέσαι έχουμε ακόμα καμιά δεκαριά χρονάκια με επιτήρηση. Δόξα τον Γεώργιο, τον προηγούμενο Κων/νο και τον μελλοντικό Αντώνιο.