“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

2 Οκτωβρίου 2010

Υπάρχει λύση?

Γράφει η Κοραλία.
Δεδομένων των οικονομικών συνθηκών και των μέτρων λιτότητας, η κυβέρνηση στην επικοινωνιακή πολιτική παίρνει άριστα. Τα μέσα που χρησιμοποιεί αποτελεσματικά για να εδραιώσει την κυριαρχία της είναι:
-Ο φόβος, π.χ. "βουλιάζουμε", "τιτανικός". Αποτέλεσμα με μικρή σχετικά αντίσταση έχει υλοποιήσει μέτρα αντιλαϊκά, κοινωνικά άδικα και άνισα που στοχεύουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ ταυτόχρονα αποδιαρθρώνει τις εργασιακές σχέσεις και το κοινωνικό κράτος.
-Η συλλογική ενοχή κ ευθύνη. Το "όλοι τα φάγαμε", δεν είναι ένας τυχαίος και ειλικρινής λόγος. Έχει σημασία ποιός, πότε και γιατί το λέει. Στοχεύει στη συλλογική ενοχή και επομένως στην απομείωση οποιασδήποτε πολιτικής αντίστασης.
-Οι παραπομπές σε εξεταστικές ως λαικού πασατέμπου. Η δήθεν τομή για την κάθαρση του πολιτικού συστήματος έχει στόχο την συκοφάντιση, τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την ουσία της οικονομικής και πολιτικής ζωής.
-Το ψεύδος και η μισή αλήθεια. Π.χ. Δεν θα πάρουμε νέα μέτρα, τα μέτρα τα επιβάλει το μνημόνιο και οι κακοί της τρόικας, θα πετύχουμε τους στόχους μας, θα δωθούν πισω τα χαμένα εισοδήματα στο ορατό μέλλον....
-Τη στήριξη από τα συμφέροντα των ΜΜΕ που αναδεικνύουν την κυβερνητική ατζέντα με τρόπο που συμφέρει την κυβέρνηση, αποσιωπώντας προβλήματα και θέματα ή αναδεικνύοντας μόνο την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης.
-Τα ασπόνδυλα όντα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ που απαρνούνται αγόγγυστα ή κλαψουρίζοντας τον πολιτικό τους λόγο. Με αντάλλαγμα την παρούσα και πρόσκαιρη πολιτική τους ισχύ και παρουσία στο σύστημα του ΓΑΠ και σε κυβερνητικούς θώκους δε διστάζουν να στέλνουν ανάθεμα διαγράφοντας το παρελθόν τους στην κυβέρνηση Σημίτη.
Υπάρχει λύση; Ασφαλώς, αλλά δεν εγγυάται επιτυχή έκβαση. Τουλάχιστον όμως προστατεύει την αξιοπρέπεια, όσων ακόμα δίνουν σημασία στην παρωχημένη αυτή λέξη. Είναι ο αντιπολιτευτικός, ειλικρινής (χωρίς λαικισμό) πολιτικός λόγος. Φαντάζει γενικόλογο; Θεωρώ ότι υπάρχουν τα πολιτικά μυαλά που διαθέτουν απόψεις. Είναι εύκολο; Όχι βέβαια αλλά αξίζει τον κόπο.

4 σχόλια:

Alanis Alitampourakis είπε...

Κοραλία τόσα χρονια ο πολιτικός λόγος μας έφερε εδώ, αν έχεις κατι σε πράξεις έχει καλώς...

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_02/10/2010_1292760

κοραλία είπε...

@alanis η ανάρτηση έχει στόχο την επικοινωνιακή επιτυχία της κυβέρνησης και όχι να αρθρώσει μια διαφορετική ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση, κάτι που εξ άλλου δεν είναι δυνατόν να γίνει από μια ανάρτηση. Προσθέτω δε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ξεδιπλώσει ρητά την πολιτική της,μια και άλλα ισχυρίζεται ότι πιστεύει και άλλα πράττει.
Ο ισχυρισμός ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική είναι μια επί πλέον επικοινωνιακή επιτυχία του ΓΑΠ, σημειώνω ότι ακόμα και το ΔΝΤ πρόσφατα αμφισβητεί την επιτυχία της λιτότητας.
Ως προς την υπόνοιά σου περί σιωπής θα έλεγα ότι η σιωπή είναι χρήσιμη μόνο ως γέφυρα ανάμεσα σε ηχους. Στην περίπτωσή μας η έλλειψη αμφιβολίας, αμφισβήτησης κ προβληματισμού είναι προυπόθεση για το τέλμα στην κοινωνική κ πολιτική ζωή.
Τέλος ως εδώ μας έφερε όχι ο πολιτικός λόγος αλλά οι βερμπαλισμοί κ οι λαικισμοί.

Ανώνυμος είπε...

@κοραλια

Συμφωνω μαζι σου για μια ακομη φορα!
Δυστυχως η μερικη επιμηκυνση του χρονου αποπληρωμης του χρεους ειναι μπροστα μας.
Το ξερουν και το προτεινουν οι ιδιοι οι δανειστες μας !
Θα μας ανακοινωθει πιστευω μετα τις Δημοτικες εκλογες.
Χωρις αναπτυξη δεν μπορουμε να βγουμε απο αυτην την κριση.
Παντως τον στοχο τους κοντευουν να τον πετυχουν!

Alanis Alitampourakis είπε...

Κοραλία δεν υποννοώ τίποτα για σιωπή και τον ορισμό του πολιτικού λόγου τον δίνεις στο σχόλιό σου "μια και άλλα ισχυρίζεται ότι πιστεύει και άλλα πράττει."
Αν μπορουν οι πολιτικοι ας μιλαγαν μονο με ΝΑΙ και ΟΧΙ...