“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

25 Οκτωβρίου 2010

Oχι σε Δημαρά - Μητρόπουλο

Από τον Νίκο Μπίστη, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Αιφνιδιάζονται κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ από το γεγονός ότι οι εκλογές του Νοέμβρη δεν θα είναι ο υγιεινός περίπατος που νόμιζαν. Κακώς. Εδώ ο Σημίτης έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ και παραλίγο να χάσει τις εκλογές το 2000 και επί πέντε χρόνια, με την ψήφο του λαού, η Ελλάδα βυθιζόταν στο καραμανλικό τέλμα. Επειδή, λοιπόν, ένα τμήμα του λαού και του ΠΑΣΟΚ έχει ασθενή μνήμη και μια προτίμηση στους δημαγωγούς, καλό είναι να πούμε τους λόγους για τους οποίους οι ψηφοφόροι της παράταξης -και πρώτοι από όλους όσοι με περηφάνια αποδέχονται τον χαρακτηρισμό του εκσυγχρονιστή- πρέπει να αρνηθούν ψήφο στους Δημαρά και Μητρόπουλο.
Πρώτον γιατί δεν ψηφίζουμε καλά ή κακά παιδιά αλλά καλές ή κακές πολιτικές πρώτα για την αυτοδιοίκηση και μετά για τον τόπο.
Δεύτερο γιατί ούτε ο Δημαράς ούτε ο Μητρόπουλος έχουν σχέση με την αυτοδιοίκηση, ενώ και οι απόψεις τους για τη γενική πολιτική είναι κάκιστες.
Τρίτο γιατί πρέπει, επιτέλους, στο ΠΑΣΟΚ να σταματήσουν να επιβραβεύουν τον οπορτουνισμό και να τραγουδάνε «σου ‘χω έτοιμη συγνώμη, γύρισε ξανά». Πήγαν στο ΔΗΚΚΙ του «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα», κατήγγελλαν επί χρόνια την «ανάλγητη πολιτική Σημίτη» παίζοντας το παιχνίδι της ΝΔ και της παραδοσιακής Αριστεράς, γύρισαν στο ΠΑΣΟΚ, για να ξαναφύγουν παραμονές εκλογών. Θέλω να πιστεύω ότι καμιά σκοπιμότητα -ούτε αυτή του δεύτερου γύρου- δεν θα οδηγήσει σε νέο συγχωροχάρτι. Με την ευκαιρία, καλό είναι ο Γ. Παπανδρέου να ψάξει πόσοι από τους πριν από τρία χρόνια φανατικούς υποστηρικτές του φιγουράρουν επικεφαλής, μέσα ή πίσω από «αντιμνημονιακά» ψηφοδέλτια. Με πρώτο εκείνο τον πολύ -μα πάρα πολύ- αριστερό πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ κ. Παπασπύρο, που δεν καταδέχθηκε να παρευρεθεί στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Και φτάνουμε στον τέταρτο και πιο σοβαρό λόγο. Οποιαδήποτε ενίσχυση των ψηφοδελτίων αυτών - δουρείων ίππων της ΝΔ- θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο την προσπάθεια εξόδου από την κρίση και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Γιατί, όπως προειδοποίησε ο Κώστας Σημίτης, «το μνημόνιο δεν είναι πανάκεια, αλλά η αντικατάστασή του με μια «μη πολιτική» στιγμιαίων εμπνεύσεων και εθνικιστικής πολυλογίας θα επιδεινώσει τα προβλήματα». Αν το μήνυμα της κάλπης επιβραβεύσει τους φορείς της «μη πολιτικής» τύπου Σαμαρά και παρατρεχάμενων αντιμνημονιακών, θα ενισχυθούν μέσα στο ΠΑΣΟΚ φωνές που δεν είναι απλώς κριτικές προς το μνημόνιο (κριτικοί προς πλευρές του επιβάλλεται να είμαστε), αλλά επί της ουσίας αντίθετες προς τις απαραίτητες και ανεξαρτήτως μνημονίου μεταρρυθμίσεις. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η καταστροφή της χώρας.
Γι’ αυτόν τον λόγο, εμείς που παλέψαμε για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας και υπερασπίσαμε το έργο της περιόδου 1996-2004 όταν διάφοροι προσπαθούσαν να το απαξιώσουν, θα ρίξουμε το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Σγουρού. Παρά το γεγονός ότι υπερασπίζεται ενοχικά την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τα λάθη στη συγκρότησή του λόγω παρεμβάσεων του κομματικού μηχανισμού (αποκλεισμός Φασούλα, συμμετοχή αντιμνημονιακών της ΑΔΕΔΥ) παραμένει αντικειμενικά το εγγύτερο στις απόψεις μας. Ο κόσμος που στήριξε τον εκσυγχρονισμό ξέρει να ξεπερνάει πικρίες και αποκλεισμούς. Είναι για τα δύσκολα και είναι ανθεκτικός. Τώρα που η πολιτική μας δικαιώνεται θα είμαστε μεγαλόψυχοι.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11374&subid=2&pubid=39928950

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα, ότι ψήφος σε Δημαρά ή Μητρόπουλο, σημαίνει οπισθοδρόμηση και δικαίωση των πιο αντιδραστικών πολιτικών απόψεων.
Αυτά όμως δεν τα βλέπουν οι πάλαι ποτέ (και πρόσφατοι) υποστηρικτές τους;
Ο αποκλεισμός του προοδευτικού εκσυγχρονιστικού ρεύματος στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται μετά μανίας και φανατισμού.
Η κοινωνία δεν δέχεται το "σφάξε με αγά μου ν΄ αγιάσω".
Ο λαός ας αντιδράσει.
Όχι όμως αναγορεύοντας τους περιφερόμενους τσοβολικούς μαιντανούς ως ελπίδα!

Ανώνυμος είπε...

Μπίστη εσύ δεν ήσουν το 73 το Νοέμβρη από το σύλλογο των πατρινών που μας έστελνες να διώξουμε τους προβοκάτορες από το πολυτεχνείο, γιατί θέλατε τον εκδημοκρατισμό του Μαρκεζίνη;;;;;.
Άντε παράτα μας .
Δ. Κόλλιας

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου, αντί να θυμάσαι ως παλαιοημερολογίτης γεγονότα πριν από 37 χρόνια, πες μας σήμερα, τι λες;
Μήπως πρέπει να επανέλθουμε στη λογική "τσοβόλα δωστα όλα";
Η αντίδραση αντεπιτίθεται!!
Μήπως γι΄ αυτό το ΄07 με τόσο φανατισμό στηρίζατε τον ΓΑΠ, ώστε αργότερα να διαλύσετε το ΠΑΣΟΚ, ορίζοντας ο "αριστερός" Δημαράς δύο (2) αντιπεριφεριάρχες (κέντρο Αθήνας και Δυτικής Αττικής) πρώην στελέχη της ΟΝΝΕΔ και τώρα λαμπεροί αστέρες του νέου κόμματος της ΝΤΟΡΑΣ;
Ποιός ο ρόλος του σήμερα;
Απάντησε "αριστερέ" ανώνυμε!!!!!!!

Δημοκράτης είπε...

Οι μαιντανοί της πολιτικής σε σχηματισμό αντεπίθεσης!!!!
Μπράβο Νίκο!

κοραλία είπε...

Τι προτείνει η ανάρτηση; Να ψηφίσουμε τον "λεφτά υπάρχουν", τον ψοφοδεή αυτοκράτορα που προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός είπε ψέμματα και τώρα για να παραμείνει στο κουβέρνο θέτει εκβιαστικά διλήμματα;
Η χώρα δε μπορεί να προχωρήσει με διλήμματα τύπου "Καραμανλής ή τανκκς", αλλά με πολιτικές προτάσεις κι απ' αυτές δε διαθέτει ο ΓΑΠ που μας έβαλε στο μνημόνιο και που προωθεί πολιτικές ισοπέδωσης των κοινωνικών κατακτήσεων. Τι απαντά ο κ. Μπίστης στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων;
Είναι εκσυγχρονιστική πολιτική;
Τι γνώμη έχει για τις αλλοπρόσαλες και αλληλοαναιρούμενες πολιτικές, όπως πχ στην οικοδομή;
Για τις επικοινωνιακές φανφάρες των μεγάλων επενδύσεων;
Για τις "περίεργες" διαδικασίες του fast track;
Για την καθυστέρηση να συγκρουστεί με τον πελατειακό συντεχνιασμό σε ΔΕΚΟ;
Θα μπορούσα να παραθέσω κι άλλα ερωτήματα.
Περισσότερο όμως διαφωνώ με τη λογική ότι ο εκσυγχρονισμός της χώρας θα γίνει από κηδεμόνες (τρόικα), δηλαδή από αυτούς που ενδιαφέρονται απλά να πάρουν τα λεφτά τους πίσω ως δανειστές μας.
Εγώ προσωπικά, ευχαριστώ δε θα πάρω ούτε Σγουρό, ούτε Δημαρά, ούτε Μητρόπουλο.

ΣΑΜ είπε...

Στην πολιτική η μεγαλοψυχία μπορεί να είναι ενίοτε χάρισμα και ενίοτε επιλογή απολίτικου συμβιβασμού η έκφραση θέσης αδυναμίας.Βεβαίως όχι στους Δημαρά-Μητρόπουλο.Αυτό το οχι δεν σημαίνει ναι στο Σγουρό.Ας μη βαφτίζουμε μεγαλοψυχία τον προσωπικό οπουρτουνισμό.

Εκσυγχρονιστής είπε...

Ποιοί ακριβώς είστε εσείς κ. Μπίστη;
Είναι προσωπικές οι απόψεις σας ή μιλάτε και εκ μέρους άλλων;
Αν κατάλαβα καλά, για να μην λαϊκίσουμε μας καλείτε να υπερψηφίσουμε τα απολειφάδια του Άκη και τους εκλεκτούς του Παναγιωτακόπουλου που θα είναι οι αντιπερειάρχες αν εκλεγεί ο Σγουρός.
Έχετε τρικυμία εν κρανίω ή ετοιμαζεστε για υπουργός;
Είστε στη γραμμή του ΓΑΠ, συγχαρητήρια.
Ντροπή!!

kalamas είπε...

Νίκο πας φιρί-φιρί να μας τρελλάνεις?

Ίσως τέτοιες απόψεις θα έμπαιναν σε κουβέντα πριν λίγες μέρες. Ίσως...

Σήμερα όμως που έρχεσαι να τις διατυπώσεις, όλοι ξέρουν, πως ο χαρακτήρας αυτών των εκλογών έχει αλλάξει με την ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ του πρωθυπουργού και επομένως οι τρείς πρώτοι λόγοι που επικαλείσαι για να ψηφίσουμε Σγουρό δεν υφίστανται καν.
Άρα ?

Απομένει ο τέταρτος λόγος για την βασιμότητα και ορθότητα του οποίου επικαλείσαι και το τελευταίο άρθρο του Σημίτη.
Όμως από που προκύπτει πως ο Σημίτης στηρίζει Σγουρό?
Από που προκύπτει πως η καταδίκη του Σγουρού και του Κικίλια ,εκλεκτών του Γ.Παπανδρέου και Α.Σαμαρά,σημαίνει και εκτροπή από το δρόμο της εξόδου από την οικονομική κρίση.
Πολιτικά ούτε ο Δημαράς ,ούτε ο Σγουρός εκφράζουν ως πρόσωπα κάτι,που στη συνείδηση της κοινωνίας να συνδέεται με τις τύχες της χώρας.
Αντίθετα μάλιστα αποτελούν για το λαό το μέσον για εκφράσει την οργή και την απόρριψη προς εκείνους που τον οδήγησαν ως εδώ.
Η σοβαρή και υπεύθυνη τοποθέτηση του Σημίτη για τη σημερινή κατάσταση καθόλου δεν σημαίνει και έγκριση της πολιτικής που άσκησε ως σήμερα ο Γ.Παπανρέου διαχειριζόμενος την κρίση.Απεναντίας έρχεται να υποδείξει το πως θάπρεπε να κινηθεί μια σοβαρή και ικανή πολιτική ηγεσία σήμερα προκειμένου να μη χρεωκοπήσει η χώρα.

Αγαπητέ Νικο δεν περιμένει ο λαός από το Δημαρά ,Σγουρό και Κικίλια να τον βγάλουν από την κρίση.
Φαίνεται όμως πως εξανεμίστηκαν οι ελπίδες του και από τον κ.Παπανδρέου.

Αυτό όμως δεν είναι κατ'ανάγκη κακό,όπως με αγωνία πασχίζεις να μας πείσεις.

Ανώνυμος είπε...

δΠρώτα πρώτα δεν είμαι ανώνυμος , δεν είμαι παλαιοημερολογίτης , είμαι με τον Πάνα, είμαι Κλειτόριος , και δεν είμαι τενεκές ξεγάνωτος όπως είσαι εσύ που μας έλεγες να διώξουμε τους προβοκάτορες την πέμπτη το βράδυ από το πολυτεχνείο. Άντε χάσου μυρμηγκάκι!!!!!!! Εμείς 40 χρόνια ΠΑΣΟΚ, έχουμε γνωρίσει συντρόφους Δ. Ροκο ,
Σ.Πανταζη Δαλαβαγκα, Γρινιατσο και τόσους άλλους. Άντε με την Δαμανάκη και τους άλλους.
Δ. Κολλιας-Κλειτορια-Καλαβρυτα

Ανώνυμος είπε...

ΝΙΚΟ ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΜΑΡΞΙΣΤΗ ΣΕ ΡΩΤΩ:
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΩΡΑ;
>ΝΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ή
>ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ" ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ;

AEKA-ρας είπε...

Κύριε Μπίστη είσαι out.Και αυτό το "εμείς που παλέψαμε για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας" δεν χρειάζεται,διγραψέ το.Δεν έχεις καμία εξουσιοδότηση για να παριστάνεις τον εκπρόσωπο των εκσυγχρονιστών.Το Σγουρό να το ψηφίσεις εσύ και ο φίλος σου ο Χλωμούδης.Μετα θα σου δώσουν και σ΄ένα θεσούλα στα τρόλλεϋ.