“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

27 Οκτωβρίου 2010

Άνθιμος vs Μπουτάρη

Γράφει ο Σκευοφύλαξ.
Στη δοξολογία της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης για τον πολιούχο της πόλης Αγ. Δημήτριο, ο περιβόητος μητροπολίτης Άνθιμος απείλησε τον υποψήφιο δήμαρχο Γ. Μπουτάρη ότι όσο ζει αυτός, εκείνος δεν πρόκειται να γίνει δήμαρχος της πόλης. Όπως δε του είπε, του κάνει τη χάρη να μην τον αποκαλεί δημοσίως Βούλγαρο. Δυστυχώς αυτό το επεισόδιο με τον ακροδεξιό ιεράρχη δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε ξεκομμένο.
Είναι ένα ακόμη σε μία σειρά πολλών άλλων, τα οποία δείχνουν ότι η Θεσσαλονίκη, ιστορικά επιβαρυμένη από την ακροδεξιά, ιδιαίτερα τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια διαφεντεύεται από ένα τόξο που ξεκινά από την ακροδεξιά, προχωρά σε φασίζοντες λαϊκιστές και καταλήγει σε ικανό αριθμό ντόπιων επιχειρηματιών. Κοινή επιδίωξη όλων αυτών είναι η κήρυξη της πόλης σε οιονεί κατάσταση πολιορκίας για να αποκρούσει τους «εισβολείς, ευρωπαϊστές, κοσμοπολίτες, αντεθνικώς σκεπτόμενους, άθρησκους και όλους όσους, τέλος πάντων, επιβουλεύονται (;) τη γλυκιά μας Μακεδονία». Βέβαια στην πραγματικότητα με όχημα αυτό το ζοφερό εθνικολαϊκό κουκούλι κτίζονται πολιτικές καρριέρες και δημιουργούνται περιουσίες.
Λογικά, θα ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις από τους προοδευτικούς πολίτες και τους πολιτικούς φορείς της πόλης. Δυστυχώς, με εξαίρεση μερικούς θύλακες προοδευτικών ακτιβιστών (ο Γ. Μπουτάρης είναι ένας από αυτούς) βασιλεύει άκρα του τάφου σιωπή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Σιωπούν ένοχα όταν μερικοί από αυτούς δεν συνεργάζονται με αυτές τις αντιδραστικές δυνάμεις. Θα ήταν ενδιαφέρον και καθήκον τους να αντιδράσουν δημοσίως στην ανοίκεια συμπεριφορά του Άνθιμου. Όμως δεν θα αντιδράσουν, όπως δεν αντέδρασαν όταν κύκλοι της εκκλησίας και ακροδεξιοί το 1997 έκαψαν δημοσίως βιβλίο του Μ. Ανδρουλάκη (με εξαίρεση, πρέπει να το πούμε, τον Α. Τσοχατζόπουλο), όταν την ίδια χρονιά είκοσι ακροδεξιά φρικιά εισέβαλαν στον χώρο διεθνούς συνεδρίου για τη Μακεδονική Δυναστεία και το διέλυσαν επειδή δεν ενέκριναν κάποιες από τις επιστημονικές ανακοινώσεις ή όταν δεν επετράπη στον Αλβανό Τσενάϊ να είναι σημαιοφόρος στην παρέλαση.
Τι κάνει η Πολιτεία μέσω της κυβερνήσεως ; Η κρατική ΕΡΤ κάθε Κυριακή δίνει πανελλαδικό βήμα στα μισαλλόδοξα από άμβωνες κηρύγματα του Άνθιμου.
Το επεισόδιο Άνθιμου – Μπουτάρη συνέπεσε με τον εξαναγκασμό σε παραίτηση της ειδ. Γραμματέως του Υπ. Παιδείας Θ. Δραγώνα. Τα δύο γεγονότα φαίνονται να είναι άσχετα μεταξύ τους. Όμως δεν είναι. Αν και ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει τις απόψεις του για τις επιστημονικές προσεγγίσεις της κας Δραγώνα, γεγονός εν τούτοις είναι ότι από την πρώτη στιγμή της αναλήψεως των καθηκόντων της έγινε στόχος βίαιων σχολίων και απειλών από ακροδεξιούς και κρυφοακροδεξιούς κύκλους. Έτσι ο Καρατζαφέρης επαίρεται ότι το ΛΑΟΣ κατάφερε να τη διώξει (δηλώσεις 26.10.2010).
Βλέπουμε λοιπόν ότι ένας ευάριθμος κύκλος ακροδεξιών, παρακρατικών, αριστεροεθνικιστών και εκκλησιαστικών κύκλων έχουν καταλάβει θύλακες του κράτους και καταγάγουν νίκες αξιοσημείωτες. Δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: