“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

15 Νοεμβρίου 2010

Το λευκό είναι πολιτική στάση

Γράφει η Κοραλία.
Το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, ομού με τους καλοθελητές διερμηνείς και τους στοιχιμένους σε συγκεκριμένα συμφέροντα δημοσιογράφους, ερμηνεύουν το εκλογικό αποτέλεσμα ως μήνυμα αποδοχής ή έστω ανοχής της κυβέρνησης. Προκλητικά μειώνουν και αποσιωπούν τη σημασία της τεράστιας και πρωτόγνωρης αποχής που ειδικά στην περιφέρεια Αττικής ξεπερνά το 60%. Ισχυρίζονται πως αφού το εκλογικό σύστημα επιτρέπει την εκλογή αρχόντων ακόμα και με ελάχιστη συμμετοχή των εκλογέων, δεν έχει σημασία ο αριθμός των πολιτών που αισθάνεται αλληλέγγυος με τα δύο κόμματα που εκαλείτο να επιλέξει. Επιπλέον καταδικάζουν και καταγγέλουν την πλειοψηφία των πολιτών στο σύνολο του εκλογικού σώματος που αποφάσισε να απόσχει ή πήγε στις κάλπες και δήλωσε την αντίθεσή του με λευκό και άκυρο ως αδιάφορους, παραλίες και καφενόβιους. Επομένως συμπεραίνουν πως μπορούν, ως μοναδικοί υπεύθυνοι, να κυβερνούν, να ερμηνεύουν και να αναλύουν τα πολιτικά δρώμενα αγνοώντας την αποχή.
Κατά τη γνώμη μου, σε μια κρίσιμη στιγμή που κρίνεται η θέση της χώρας στη διεθνή σκηνή, η επιβίωση των λαικών στρωμάτων και η οικονομική επιβίωση της χώρας, δε μπορεί η αποχή να ερμηνεύεται με την εύκολη φράση "μα έτσι συμβαίνει και σε κάποιες χώρες της δύσης" ή ο ελληνικός λαός μέσα σε ένα χρόνο έγινε αδιάφορος για την πολιτική.
Χθες ένα μέρος αυτών που απείχαν απάντησε "όχι δε θα πάρω", γιατί έπρεπε να επιλέξει, με το μαχαίρι στο λαιμό, ανάμεσα στην φιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ και το κόμμα της δεξιάς που ενεδύθη λαικιστικά το μανδύα του αντιμνημονίου. Ισχυρίζομαι δηλαδή ότι η αποχή γι αυτούς ήταν μια βασανιστική και βαθειά πολιτική στάση και γι αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται ή να παραβλέπεται. Κάποιοι απαιτούσαν από ψηφοφόρους του χώρου του ΠΑΣΟΚ ή της αριστεράς, εφόσον δε συμφωνούν με το μνημόνιο και την ασκούμενη πολιτική, να ψηφίσουν ΝΔ και βέβαια αυτοί διάλεξαν αποχή.
Ίσως είναι φυσιολογικό, για το κόμμα του ΓΑΠ να συνεργάζεται με αμφίβολες προσωπικότητες στην Πελοπόννησο που υποστηρίζονται από το ακροδεξιό κόμμα του ΛΑΟΣ και στην περιφέρεια της Αττικής να δέχεται στο δεύτερο γύρο την υποστήριξη του ΛΑΟΣ (τι σημαίνει αυτό άραγε στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν?), δεν είναι όμως για ορισμένους από τους μέχρι πρόσφατα ψηφοφόρους του που δε συνερίζονται τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του. Τέλος θα ήθελα να θυμήσω ότι στην Ελληνική πολιτική ιστορία η μεγάλη αποχή στο παρελθόν παρήγαγε πολιτικά αποτελέσματα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η αποχή και το λευκό μπορεί να είναι πολιτική στάση, μπορεί και όχι. Μπορεί να είναι αποφυγή ευθυνών που συνεπάγεται η ψήφος, αδιαφορία, άγνοια ή χιλια δυο άλλα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση την θεωρώ μια στάση αναποτελεσματική που κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από εκεί που βρίσκεται η λύση. Στην ενημέρωση του πολίτη, στη συμμετοχή και όχι στην ιδιώτευσαη του, στην ενεργοποίηση του "λογικου" και όχι του "θυμικού".
Αρκετά περισσότερα στο "Η αποχή (κι αυτοί που ακόμα συμμετέχουν)" στις 11/11 και στο αρκετά παλιότερο "Η πολιτική...αφ΄ ..υψηλού" στις 6/9 στο firiki2010