“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

21 Νοεμβρίου 2010

Ενα μέτωπο ευθύνης με συναίνεση

ΑΡΘΡΟ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΝΑΣΟΥ ΑΛΕΥΡΑ, ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΤΑΛΗ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΙΔΗ


Το 2011 ενδεχομένως να αποδειχθεί ο δυσκολότερος χρόνος της μεγαλύτερης δημοσιονομικής, οικονομικής και παραγωγικής αναδιάρθρωσης που συντελείται μεταπολεμικά στη χώρα. Την ίδια στιγμή, όπως καταγράφηκε και εκλογικά, το πολιτικό μας σύστημα παρουσιάζει αυξανόμενη φθορά και σημαδεύεται από έντονα στοιχεία κρίσης αντιπροσώπευσης.
Το πολιτικό και οικονομικό έλλειμμα καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ένταση της προσπάθειας για τη διάσωση της χώρας. Το εγχείρημα δεν είναι απλά πολιτικό και κομματικό, αλλά εθνικό και κοινωνικό. Είμαστε υποχρεωμένοι να το οδηγήσουμε σε αίσιο τέλος, μέσα από τη συνολική προσπάθεια και συμμετοχή.
Η πολιτική οφείλει να στρατευτεί στην εθνική ανάγκη αλλά και στην κοινωνική απαίτηση. Να μετασχηματίσει ριζικά τον εαυτό της και τη συνολική εικόνα της. Ο οδικός χάρτης είναι αυτοκριτική, ειλικρίνεια, θαρραλέες αποφάσεις, που δεν επηρεάζονται από τον εκλογικό κύκλο, και αποτελεσματικές πράξεις.
Το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας πρόσφατα, παρά τις αντιρρήσεις και ενστάσεις, δήλωσε αλληλέγγυο στην πολιτική σταθερότητα και στην πολιτική συνέχεια του προγράμματος διάσωσης και ανόρθωσης της χώρας. Εχουμε την πεποίθηση ότι μια ευρύτερη πλειοψηφία, πέραν των κομματικών συσχετισμών, θέλει τις μεγάλες αλλαγές μετάβασης από τον παρασιτισμό και την κλεπτοκρατία στη δημιουργική Ελλάδα. Από τη χρεοκοπία των δανεικών και του υπερκαταναλωτισμού σε μια νέα παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, που επιλέγει να ζήσει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της.
Είναι απολύτως φυσικό όλοι οι Ελληνες να μη θέλουμε την επιτήρηση και τον εξωτερικό έλεγχο, όμως όλοι γνωρίζουμε τις δικές μας σοβαρές, αν και διαφοροποιημένες στις επιμέρους κυβερνητικές περιόδους ευθύνες, άρα και την αναγκαιότητα των συμβιβασμών για να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Το μνημόνιο δεν είναι η βασική αιτία των δεινών μας, αλλά το δραματικό αποτέλεσμα των λαθών μας. Δεν μπορούμε να το παρακάμψουμε, αλλά μόνο να το υπερβούμε, κάνοντας τη δουλειά μας, θεραπεύοντας τις κακοδαιμονίες μας και ξεπληρώνοντας τα χρέη μας. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι το πολιτικό μας πρόγραμμα είναι ευρύτερο του μνημονίου.
Παράλληλα με την υποστήριξη, η κοινωνία επιζητεί διορθώσεις σε σημαντικές πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτές σχετίζονται και με την προστασία των δημόσιων αγαθών αλλά και, κυρίως, με την ανακούφιση των ιδιαίτερα πιεσμένων συμπολιτών μας.
Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλονται ταχύτεροι ρυθμοί, καλύτερα αποτελέσματα, περισσότερη δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών, καθαρότερη προοπτική. Στον τρόπο δουλειάς μας, πρέπει να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα, τον συντονισμό, τη σύνθεση και να μειώσουμε τις ασύνδετες εξατομικευμένες πρακτικές. Αμφιταλαντεύσεις, ολιγωρίες, φλυαρίες και υπεκφυγές προκαλούν σύγχυση στην κοινωνία, ενώ η κρισιμότητα της κατάστασης καθιστά περισσότερο από αυτονόητη την απόδοση ευθυνών σε όλους όσοι δεν ανταποκρίνονται στον τομέα ευθύνης τους.
Η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να επανεξετάσει τη στάση της: Η αντιμνημονιακή πολιτική φθοράς απέναντι στην κυβέρνηση, χωρίς ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση, αναπαράγει σταθερά το δημαγωγικό πρότυπο αντιπολίτευσης. Επιτείνει την κρίση χωρίς πολιτικό προσανατολισμό και διέξοδο.
Η παραδοσιακή αριστερά, εμμένοντας σε μια καταγγελτική στάση χωρίς ευθύνη και διάθεση συμμετοχής, αναπαράγει σταθερά το λαϊκιστικό πρότυπο της συντεχνιακής και άγονης αντιπολίτευσης.
Τέλος, η κοινωνία απαιτεί τη διαρκή διατύπωση της αλήθειας για τα δημόσια οικονομικά και την αποφυγή της επανάληψης μιας ρητορικής που ωραιοποιεί την πραγματικότητα και δημιουργεί λάθος εντυπώσεις και απατηλές προσδοκίες.
Πιστεύουμε λοιπόν, ότι οι υψηλές απαιτήσεις του εθνικού εγχειρήματος αλλά και οι αυξανόμενες αδυναμίες του πολιτικού συστήματος κάνουν επιτακτική όχι απλά τη διατήρηση του μετώπου ευθύνης και αλλαγών, αλλά την άμεση βελτίωση και διεύρυνσή του σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Ο αντίπαλος αυτού του μετώπου είναι οι αντιλήψεις και πρακτικές του παλαιοκομματικού ανταγωνισμού, της δημαγωγίας και του λαϊκισμού.
Η κυβέρνηση υφίσταται κριτική για το γεγονός ότι προεκλογικά δεν προετοίμασε τους πολίτες για το μέγεθος της οικονομικής διόρθωσης και προσπάθειας που απαιτείται.
Ομως αυτό δεν μπορεί να γίνει το άλλοθι της αδράνειας και της άρνησης της συμμετοχής σε μια προσπάθεια με εθνικά χαρακτηριστικά.
Η διεύρυνση του μετώπου ευθύνης και αλλαγών απαιτεί τη συναίνεση ή έστω την ελάχιστη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Η ανάδειξη και επικράτηση της συναινετικής τάσης δεν καταργεί την πολιτική αυτονομία και την αντιπαράθεση ιδεών, αλλά στηρίζεται στη συνειδητοποίηση της κρίσιμης συγκυρίας.
Πρέπει, δε, να εκφραστεί στο πολιτικό κλίμα, στο ήθος, στη συμπεριφορά και στις σχέσεις των κομμάτων, αλλά και στο περιεχόμενο των πολιτικών, που σημαίνει κριτική με λύσεις και κριτική με ευθύνες. Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με μια απλή πολιτική ή κυβερνητική συνεργασία κομμάτων. Μπορεί να την περιλαμβάνει, μπορεί και όχι.
Σημαίνει κατάκτηση πολιτικής κουλτούρας ευθύνης και συνεννόησης, ώστε αυτή ν' αποτελέσει το πολιτικό συγκριτικό πλεονέκτημα στη μακρά και δύσκολη πορεία της ανόρθωσης.
Οσοι στον χώρο της πολιτικής, της διανόησης, της παραγωγής και βεβαίως της κοινωνίας συνειδητοποιούν αυτές τις αξίες, πρέπει να τις υπερασπιστούν εμπράκτως, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές προσεγγίσεις.
Το ελλειμματικό πολιτικό μας σύστημα έχει ίσως την τελευταία του ευκαιρία να ανταποκριθεί στην ανάγκη ευθύνης και συνεννόησης που θέτει η κοινωνία.

5 σχόλια:

nik είπε...

Μάλιστα. Καλό σαν ευχολόγιο, καμία διαφωνία. Και μετά;

κοραλία είπε...

Όταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποφασίσουν να μιλήσουν ανοιχτά, να πουν ακριβώς τι εννοούν χωρίς τις εύηχες και γενικόλογες λεξούλες που μπορεί να υποκρίπτουν πολλά αλλά και τίποτα, τότε ας μας πουν τι ακριβώς προτείνουν τα παλλικάρια. Τώρα ας μην απορήσουν αν οι πολίτες δεν αισθανθούν ανατριχίλα απο το κείμενό τους.
Αν πάλι το κείμενό τους στοχεύει στο εσωκομματικό play, δικό τους θέμα. Εμένα προσωπικά αχ και δε με νοιάζει!
Θέλω να πω ότι δε μπορείς να χρησιμοποιείς παλιούς τρόπους και παλιές ορολογιες παρέμβασης σε εντελώς νέες και διαφορετικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες

iuly είπε...

το κάτι καινούργιο, το κάτι διαφορετικό, δεν υπάρχει στο κείμενο αλλά στο γεγονός πως τρείς βουλευτές, αξιόλογα στελέχη με θετική διαδρομή, σοβαρά και διαχρονικά αντιλαϊκιστές,σταθεροί στην γραμμή του εκσυχρονισμού της χώρας, σήμερα που όλα τα σκιάζει η φοβέρα και τα πλακώνει η σκλαβιά, "βρέθηκαν" συζήτησαν, προβληματίστηκαν, έσπασαν την σιωπή και τον "κύκλο με τον φόβο", βγήκαν στο φώς και αποφάσισαν να συνυπογράψουν ένα κείμενο. πράξη η οποία πάνω απ΄ όλα λέει πως "εμείς μπορούμε και να βρισκόμαστε αλλά και το κυριότερο να δημοσιοποιούμε αυτήν την συνάντηση μας και την όποια συναντήληψη έχουμε για τα πράγματα". Εγώ με τη σειρά μου εύχομαι το συχνότερα και δυνατότερα και να είστε σίγουροι σύντροφοι πως οι τρείς θα γίνουν δεκατείς και χίλιοιδεκατρείς.

nik είπε...

@iuly

Και πρέπει να τους αποδώσουμε εύσημα γι αυτό; Όχι δα, αυτό είναι το ελάχιστο και θα έπρεπε να είναι εκ των ων ουκ άνευ.

κοραλία είπε...

Δεν υποτιμώ ότι "βγήκαν στο φως" με κείμενο @juli, έχω όμως ενδοιασμούς για το περιεχόμενο γιατί:-Περιορίζεται σε κριτική για την λειτουργία της διακυβέρνησης από τον ΓΑΠ "αμφιταλαντεύσεις, φλυαρίες...ρητορική που ωραιοποιεί...εξατομικευμένες πρακτικές", δηλ. αν αυτά δεν υπήρχαν η χώρα θα διέφευγε τον κίνδυνο;
-Επικεντρώνεται σε ηθικές παραινέσεις,"ο οδικός χάρτης είναι αυτοκριτική, ειλικρίνεια,θαρραλέες αποφάσεις..." δεν αναφέρει ομως την κατεύθυνση της ειλικρίνειας και του θάρρους. Προς τα που να πάμε θαρραλέα, με τι στόχους, με ποια ιδεολογία; Χωρίς αυτά η επίκληση της ηθικότητας καταντά ηθικοπλαστική και μεταφυσική.
-Δεν αναφέρει τίποτα για το μνημόνιο. Συμφωνεί με τους όρους του; Θεωρεί ότι είναι η λύση; Κουβέντα για την ύφεση, τον πληθωρισμό, την ανυπαρξία ανάπτυξης, τους έμμεσους φόρους, τις εργασιακές σχέσεις αυτά όλα είναι αποτέλεσμα του μνημόνιου. Τι προτείνουν; Την πίνουμε αγόγγυστα; Τα πιο πάνω είναι κοινωνικά ουδέτερα ή διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες;Αν δεν απαντήσουν σ' αυτά πως θα δημιουργήσουν κοινωνικές συμμαχίες και μετά πολιτικές συμμαχίες; Γιατί αν δεν κάνω λάθος οι πολιτικές συμμαχίες "συναίνεση, συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων", δεν γίνεται μόνο στην κορφή με την συναλλαγή κάποιων αρχηγών, αυτός ο τρόπος αντίθετα αναπαράγει "τον παλαιοκομμματισμό", την "δημαγωγία" &το "ελλειμματικό πολιτικό σύστημα" που καταγγέλουν (δεν αντέχω να μη σημειώσω το βαρύγδουπο των εκφράσεων που όμως υποκρύπτουν έλλειμμα πολιτικής γιατί δεν έχουν καμιά κοινωνική αναφορά).
Περί "ανόρθωσης" &"διάσωσης" της πατρίδας έχω ακούσει κατά καιρούς από εντελώς διαφορετικούς πολιτικούς χώρους από την ακροδεξιά ως... Αυτοί οι γενικόλογοι όροι υποκρύπτουν ένδοια ιδεολογίας και στρατηγικής ή προσπάθεια συγκάλυψης μιας κοινωνικά άδικης πολιτικής.
Τέλος ξεκάθαρα και όχι έμμεσα ας απαντήσουν το μνημόνιο είναι σωτηρία ή διεθνής έλεγχος της χώρας; Θα μας σώσει ή θα υποστούμε μακρόχρονη λιτότητα αλλά και αναδιάρθρωση και μακρόχρονη επιτήρηση;