“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

8 Νοεμβρίου 2010

Εκλογές; Oχι ευχαριστώ

Από τον Νίκο Μπίστη. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

Εσείς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές είστε σε πλεονεκτική θέση: γνωρίζετε τα αποτελέσματα και τις μετεκλογικές αντιδράσεις κομμάτων και κυβέρνησης. Εγώ όχι, γιατί γράφω αυτό το κείμενο την Παρασκευή. Αισθάνομαι, όμως, την υποχρέωση να τοποθετηθώ σε ένα θέμα που ενέσκηψε τις τελευταίες μέρες. Το αποτέλεσμα των εκλογών για Δήμους και Περιφέρειες μπορεί να οδηγήσει σε εθνικές εκλογές; Απαντώ κατηγορηματικά, όχι. Η αντίδραση στην αβελτηρία και στον τυχοδιωκτισμό της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να είναι η ελαφρότητα της κυβέρνησης.
Επειδή δεν ξέρω τα αποτελέσματα, ας πάρω σαν υπόθεση εργασίας τα δυσμενέστερα για το ΠΑΣΟΚ. Ας δεχτώ ότι η οργή και απελπισία πολλών συμπολιτών μας αθροίζεται στην κάλπη με την κουτοπονηριά των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε αυτή την απευκταία περίπτωση ο Ξανθόπουλος της πολιτικής Γιάννης Δημαράς θα περάσει στον β’ γύρο και το αντιμνημονιακό συνονθύλευμα μπορεί να τον εκλέξει περιφερειάρχη, η Αθήνα θα συνεχίσει να βρωμάει και να υποβαθμίζεται με τον κ. Κακλαμάνη και η Κεντρική Μακεδονία θα συνεχίσει να απολαμβάνει τον κ. Ψωμιάδη. Δεν γίνονται εθνικές εκλογές για αυτούς τους λόγους. Δεν λέω ότι είναι αδιάφορο ένα τέτοιο αποτέλεσμα, αλλά δεν έχει λογική η μεγαλοποίησή του. Αυτή είναι μια συνηθισμένη αντίδραση του εκλογικού σώματος στις ενδιάμεσες εκλογές, ο ορθός λόγος συχνά υποχωρεί μπροστά σε μια παρδαλή ψήφο διαμαρτυρίας. Κάπως έτσι ο Ομπάμα έχασε την πλειοψηφία στο Κογκρέσο. Η αντίδραση σε αυτή την ενδιάμεση ψήφο διαμαρτυρίας είναι επίσης συνηθισμένη και δεν βλέπω γιατί να αλλάξει: «Λάβαμε το μήνυμα και προχωράμε».
Η κυβέρνηση διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ανετότερη δεν θα αποκτήσει με νέες εκλογές, ενώ κανένας δεν αμφισβητεί το δικαίωμά της να εξακολουθήσει να κυβερνά ένα μόλις χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές. Τα περί άλλου μείγματος πολιτικής του κ. Σαμαρά είναι αέρας κοπανιστός, ενώ η αριστερή αντιπολίτευση (πλην Δημοκρατικής Αριστεράς) ονειρεύεται μια χώρα στα ερείπια. Επιμονή, διορθωτικές κινήσεις, ψύχραιμη και με αλληλεγγύη ηγετική ομάδα, αυτά απαιτούνται ανεξαρτήτως μάλιστα αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αυτά χρειάζεται ο τόπος και το ΠΑΣΟΚ και όχι εκλογές.
Αυτά για το χειρότερο εκλογικό σενάριο. Ελπίζω ότι την ώρα που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές το αποτέλεσμα- ιδίως στο Λεκανοπέδιο, όπου φαίνεται να ξεφουσκώνει ο Δημαράς- θα διευκολύνει ψύχραιμες προσεγγίσεις. Ανεξαρτήτως, όμως, εκλογικού αποτελέσματος η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να μείνει αταλάντευτη και να εφαρμόσει -με κάποιες περιορισμένες διορθωτικές κινήσεις -την πολιτική που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Eνωση. Ακόμα και αυτοί που διαμαρτυρόμενοι έδωσαν χθες ψήφο διαμαρτυρίας, κατά βάθος ξέρουν ότι η δήθεν εναλλακτική λύση στα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Eνωση είναι η χρεοκοπία της χώρας και η δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Με ηρεμία και σταθερότητα ο κόσμος αυτός θα κερδηθεί και πάλι μόλις αρχίσει η ανόρθωση της χώρας και της οικονομίας. Ούτε πανικός ούτε εκβιαστικά διλήμματα χρειάζονται που ενίοτε προκαλούν απρόβλεπτες αντιδράσεις. Η εκλογολογία και πολύ περισσότερο οι εκλογές οδηγούν σε πολιτική αστάθεια και θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του λαού για έξοδο από την πολύμορφη κρίση. Ψυχραιμία, ψυχραιμία, ψυχραιμία.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11374&subid=2&pubid=41014965

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που υπάρχουν φωνές σαν κι αυτή του Ν. Μπίστη.
Ο τυχοδιωκτισμός της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι απίστευτος.
Ξεκινούν και σταματούν σύμφωνα με διαπιστώσεις εξυπνακισμού, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.
Και μετά λένε "είδατε πως αντιδρούν οι αγορές;"
Το μήνυμα των εκλογών είναι ότι υπάρχει ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΝΟ στη χώρα και πρέπει να καλυφθεί ΑΜΕΣΑ.
Όποιοι (και όσο) καθυστερούν κάποιοι να παρουν πρωτοβουλίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη πργματικότητα.