“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

21 Δεκεμβρίου 2010

Διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας

"Δεν είναι πολιτική παρέμβαση.Είναι ένα κείμενο αγωνίας." Έτσι απλά και απροσχημάτιστα χαρακτηρίζουν το επαίσχυντο κείμενο τους η πλειοψηφία των μητροπολιτών.Το κείμενο-φυλλάδιο(Eδω) που διανέμεται στις εκκλησίες στο χριστεπώνυμο λαό φέρει τον τίτλο "Προς  το Λαό".
Οι προθέσεις των ιεραρχών δεν είναι αγαθές.Την ενίσχυση της εξουσίας τους επιδιώκουν, το ανεξέλεκτο των ενεργειών τους προστατεύουν. Αν επιθυμούν πολιτικό ρόλο είναι δικαίωμα τους. Να το δηλώσουν όμως.
Η κυβερνητική αντίδραση είναι εύλογη αλλά λειψή. Χρειάζονται, τώρα, άμεσα πολιτικές αποφάσεις για το διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας. Και επειδή η οικονομική κρίση απαιτεί θυσίες, να αναλάβει η ίδια η Εκκλησία την μισθοδοσία των ιερέων της και του πάσης φύσεως προσωπικού της. Αν δεν το κάνουμε εμείς θα έρθει κάποια στιγμή που θα υποχρεωθούμε να μισθοδοτούμε τους ιερείς πάσης εν Ελλάδι Θρησκείας.
ΥΓ. Ο Αρχιεπίσκοπος μας απογοητεύει.«Ο αρχιεπίσκοπος δεν διαχωρίζει τη θέση του από τη Σύνοδο και την Ιεραρχία» δήλωσε ο κ. Κονιδάρης, υπεύθυνος του γραφείου τύπου της Αρχιεπισκοπής.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί το κείμενο είναι απαίσχυντο?
Γιατί ο αρχιεπίσκοποε σας απογοητεύει? Μήπως για τα συσσίτια που μοιράζει στους άστεγους ή κατά τη γνώμη σας καλώς τα μοιράζει αλλά δε δικαιούται δια να ομιλεί και να έχει άποψη, αυτό μόνο οι βουλευτές του ΓΑΠ το δικαιούνται.

Ανώνυμος είπε...

Ρε αφήστε τους παπάδες. Η Β. Παπανδρέου στη βουλή είπε ότι ο προυπλογισμός ούτε αξιόπιστος είναι, ούτε θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα και επί πλέον παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα ως προς τη στόχευση και την εκτέλεσή του. Αλλά η Βασούλα στηρίζει τη συλλογική προσπάθεια. Ωραίοι οι ακροβατισμοί των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά αν η προσπάθεια μας πάει στο γκρεμό γιατί τη στηρίζουν? Πειράζει που δεν καταλαβαίνω τη σχιζοφρενή λογική τους?

Ανώνυμος είπε...

Ξυδάκης απο΄ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για κείμενο ιεράς συνόδου:"...Για πρώτη φορά, όσο θυμόμαστε, ο λόγος της είναι απερίφραστα υπέρ του λαού και υπέρ της Πολιτείας, αλλά εναντίον της εξουσίας και εναντίον του πολιτικού προσωπικού· και η παρέμβαση δεν υποκρύπτει κάποια προφανή ιδιοτέλεια, απεναντίας περιέχει ρίσκο σύγκρουσης. Ζούμε ιστορικές στιγμές". Με παλιά εργαλεία και λογικές δεν ερμηνεύουμε νέες καταστάσεις @citizen

citizen είπε...

Λυπούμαι που έθιξα το θαυμασμό προς αυθαίρετες και μεταφυσικές "εξουσίες".Αναρωτιέμαι πόσοπαλιά είναι η λογική που αρνείται τον "απόλυτο ορθό λόγο" του κ. Ξυδάκη.Η αντιπαλότητα προς την κυβερνητική πολιτική δεν με οδηγεί σε συμμαχία ούτε με τον Διάβολο,ούτε με τον Θεό.Γιατί αυτό πράγματι είναι παλιό εργαλείο.
ΥΓ.Αντιεξουσιαστές και οι μητροπολίτες? Όπως ο Κ.Παπανδρέου.Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε?