“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

20 Δεκεμβρίου 2010

Άγνοια? Πολιτική ανικανότητα? Κυνισμός?

Γράφει ο Καραγιώργης της Σερβίας.

"Μας κατηγορούν κάποιοι και λένε, ότι αυτό που κάνουμε, δεν είναι σοσιαλιστικό. Μας κάνουν κριτική τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, για τη συνέπεια με τις αρχές μας. Πόσο σοσιαλιστική, ακριβώς, είναι η χρεοκοπία; Και ποιους πλήττει αυτή; Πλήττει το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο μπορεί να φυγαδεύσει τα χρήματα του στο εξωτερικό ή πλήττει τους πιο ευάλωτους στην ελληνική κοινωνία; Πόσο σοσιαλιστές θα μας έκανε και πόσο θα προστατεύαμε τους εργαζόμενους, αν δεν κάναμε τίποτα, για να κρατήσουμε επιχειρήσεις σε ζωή, στη διάρκεια μιας κρίσης; Πόσο σοσιαλιστικό και αλληλέγγυο, μεταξύ των γενεών, θα ήταν να αφήναμε το συνταξιοδοτικό να καταρρεύσει μέσα σε πέντε χρόνια και να πούμε στο σημερινό πενηντάρη, ότι δεν υπάρχει σύνταξη για εσένα; Γι’ αυτό αναγκαστήκαμε και πήραμε τις αποφάσεις για μια γρήγορη επίλυση του ασφαλιστικού συστήματος."
Το συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας του κ. Παπακωνσταντίνου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό είναι ενδεικτικό του σύγχρονου λαϊκίστικου πολιτικού λόγου. Ανύπαρκτα διλήμματα και ρητορικά ερωτήματα επιστρατεύονται για να καλύψουν την ανυπαρξία σχεδίου , την αναποτελεσματική διαχείριση (όρα έσοδα),πονηρές νομοθετικές διατάξεις (διαγραφή χρεών, φόρος στις διαφημίσεις) και την αλαζονική πολιτική συμπεριφορά (όρα σχέσεις και αρμοδιότητες Κουσελά, Γεωργακόπουλου). Και για τις οριζόντιες πολιτικές που επέλεξε για να επιτύχει την δημοσιονομική εξυγίανση, καμία λέξη, κανένα σχόλιο. Άγνοια? Πολιτική ανικανότητα? Κυνισμός? Διαλέξτε.

3 σχόλια:

κοραλία είπε...

Η πολιτική της κυβέρνησης του ΓΑΠ και όλων των εξαπτέρυγων του ΠΑΣΟΚ δε χαρακτηρίζεται από πολιτική ανικανότητα. Πίσω από τον χαριτωμένο χαρακτηρισμό "οριζόντια πολιτική" κρύβεται μια βαθειά ταξική πολιτική. Ο ΓΑΠ και η παρέα του στο ΠΑΣΟΚ καταφέρνει με λαικιστική ρητορεία να διαχειριστεί και να διαφημίσει ως αναπότρεπτη μια πολιτική ενίσχυσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Γι αυτό και η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και όσοι παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ και υπερψηφίζουν τα νομοσχέδια είναι το ίδιο υπεύθυνοι.

Ανώνυμος είπε...

ελευθεροτυπία:"ΟΠΑΠ και Intralot έκαναν τη συμφωνία τους για τα νέα παίγνια που μοιάζουν με βιντεολόττο από τον περασμένο Ιούλιο, όταν η κυβέρνηση «ευλόγησε» άλλη μια διετή απ' ευθείας ανάθεση στην εταιρεία του Σ. Κόκκαλη, αξίας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη συν τα οφέλη από τα 20 παιχνίδια άμεσης κλήρωσης που θα παίζονται από τα Τερματικά Αυτόνομης Χρήσης (ΤΑΧ). Το ποσοστό που η Intralot θα παίρνει από αυτά είναι 8%. Δηλαδή αν στα 9.800 ΤΑΧ, που έχουν εγκατασταθεί στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, το 2011 παιχθούν 300 εκατ. ευρώ, η Intralot θα έχει λαμβάνειν 24 εκατ. ευρώ. Αν ο τζίρος φτάσει το 1 δισ. ευρώ, η συνεταίρος του ΟΠΑΠ θα εισπράξει 80 εκατ. ευρώ.
Αυτή, προφανώς, η νέα μπίζνα -μεταξύ άλλων- κατέστησε τη σύμβαση του Ιουλίου «στεγανή», καθώς ΟΠΑΠ και κυβέρνηση την έχουν κρύψει από τη διαφάνεια του opengov μήπως και αποκαλυφθεί η νέα τριμερής διαπλοκή. Από το εσωτερικό του ΟΠΑΠ η «Ε» πληροφορείται ότι είναι έτοιμα να λανσαριστούν τα δύο πρώτα επιτεύγματα της νέας συνεργασίας ΟΠΑΠ-Intralot".

Ανώνυμος είπε...

Μια χρεωκοπία είναι απλώς χρεωκοπία. Δεν μπορεί να είναι ούτε σοσιαλιστική ούτε φιλελεύθερη. Πολιτική απόχρωση μπορεί να έχουν τα μέτρα που την προκαλούν ή την αποτρέπουν. Οταν λοιπόν για να αποτρέψεις μια χρεωκοπία υιοθετείς και εφαρμόζεις (όχι πάντως με εξαιρετική επιδεξιότητα) οικονομικά εργαλεία που μέχρι χθες τα καταδίκαζες και με κάθε τρόπο τα πολεμούσες, ε! τότε υπάρχει ενα θεματάκι. Γιατί αν είναι "εκτός των ιδεολογικων σου πλαισίων" τα ιδεολογικά σου πλαίσια ήταν και είναι προφανώς ανεπαρκή. Αν πάλι είναι "εντός των ιδεολογικών σου πλαισίων", σημαίνει ότι τα "καταδίκαζες" απλώς για κομματικές σκοπιμότητες και να δουλέψεις κάποιους. Διάλεξε!