“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

9 Φεβρουαρίου 2011

Υγείας το ...ανάγνωσμα

Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας. Η ΝΔ, το ΚΚΕ ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο, ενώ η συζήτησή του στην Ολομέλεια συνεχίζεται επί των άρθρων και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα.
Η οξύτητα της πολιτικής αντιπαράθεσης εκφράζει την σφοδρότητα της σύγκρουσης του υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου και της συνδικαλιστικής ηγεσίας των γιατρών. Εκφράζει και την αγωνιώδη προσπάθεια της ηγεσίας του ιατρικού συνδικαλισμού να διατηρήσει τις "σχέσεις εξουσίας" με τους ασφαλισμένους.
Η ανάπτυξη δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποτέλεσε εξαγγελία όλων των κυβερνήσεων απο την θεμελίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.Ο κ. Λοβέρδος νομοθετεί σήμερα την υλοποίηση του. Αξιέπαινος και μπράβο του.Το βήμα που επιχειρεί είναι σημαντικό.
 Οι καταληψίες γιατροί βρίσκονται εν αδίκω και για μια ακόμα φορά με τις ενέργειες τους απαξιώνουν το λειτούργημα τους και προκαλούν το λαϊκό αίσθημα.Οι λαϊκίστικες πρωτοβουλίες τους να συνταγογραφούν στο πόδι και οι προκλητικά απαράδεκτες απειλές σε συναδέλφους τους που διαφωνούν με τις πρακτικές των συνδικαλιστικών ηγεσιών τους, εγείρουν μείζονα ερωτήματα για το τι ακριβώς υπερασπίζονται και τι επιδιώκουν. Αυτό που αποκομίζει ο πολίτης είναι η αίσθηση της λυσσώδους μάχης μιας συντεχνίας να διατηρήσει το κοινωνικό της imperium. Κερδίζουν την κοινωνική αντιπάθεια και χάνουν και το όποιο δίκιο έχουν.Θα ήταν για όλους και πρωτίστως για τους ίδιους τους γιατρούς ωφέλιμο να προσέλθουν στο διάλογο που τους καλεί ο υπουργός Υγείας.Να καταθέσουν τις προτάσεις του για την ταχύτερη, την οικομικότερη κια υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών υγείας.
Και ο υπουργός? Ο κ. Λοβέρδος κινδυνεύει με την δραματοποίηση του πολιτικού του λόγου και την υπερβολή των καταγγελιών  να δυναμιτίσει την σπουδαία πολιτική του πρωτοβουλία. Ας χαμηλώσει λίγο τους τόνους. Το νομοσχέδιο είναι πολύπλοκο, σε πολλά σημεία στερείται σαφήνειας ενώ ο μεγάλος αριθμός Προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση του δικτύου  πρωτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας δημιουργεί έδαφος για την ανάπτυξη αμφιβολιών και αναδεικνύει το λίγο χρόνο που είχε ο υπουργός στην διάθεση για την διαμόρφωση ενός αρτιότερου νομοθετήματος. Η πίεση της τρόϊκα αλλά και η παντελής έλλειψη προετοιμασίας της προκατόχου του αποτελούν τα ελαφρυντικά του κ. Λοβέρδου. Αλλά ως εδώ. Διαπιστώσεις του τύπου  «27 χρόνια αναλγησίας περνάνε στο παρελθόν» και πως «η αναλγησία τόσων χρόνων τελειώνει" είναι άδικες,ισοπεδωτικές, έντονα υποκειμενικές και δεν ευνοούν τον διάλογο που απο αύριο κιόλας οφείλει- πάση θυσία-να επιδιώξει.
Ο κ. Λοβέρδος ευθύνεται για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους Έλληνες και προς τούτο χρειάζεται οπωσδήποτε καλούς, αποδοτικούς και έστω και στοιχειωδώς ικανοποιημένους γιατρούς.

3 σχόλια:

Alanis Alitampourakis είπε...

Πολύ καλό...

ΣΑΜ είπε...

Ενας νέος Ανδρέας γεννιέται.

Ανώνυμος είπε...

Το φακελλάκι ξαποσταίνει μαποτέ δεν πεθαίνει.