“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

12 Μαΐου 2011

Άρθρο των Β. Παπανδρέου - Michel Roth

Η πρόσφατη συζήτηση ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη είναι πολιτικά και οικονομικά ανεύθυνη. Μια έξοδος δεν εξυπηρετεί ούτε τα συμφέροντα της Ελλάδας ούτε της ευρωζώνης. Επομένως, δεν είναι επιθυμητή ούτε από οικονομικής, ούτε από πολιτικής σκοπιάς. Η μέχρι τώρα διαχείριση της κρίσης ήταν επιφυλακτική κι όχι αποτελεσματική. Μια βασική μεταρρύθμιση της οικονομικής και νομισματικής συνεργασίας είναι απαραίτητη. Η Ευρώπη έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση. Καθήκον μας είναι να απαντήσουμε με την καλύτερη δυνατή πολιτική για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Το άμεσο πρόβλημα αφορά τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και την κοινωνική συνοχή. Αλλά, γιατί τα δημόσια οικονομικά μας, οι αναπτυξιακές προοπτικές μας και οι αγορές εργασίας έχουν υποστεί τέτοια ζημιά; Τα κράτη διέσωσαν τις τράπεζες κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Δημόσιο χρήμα χρησιμοποιήθηκε για να αποφευχθούν οι χειρότερες των συνεπειών. Και η Ευρώπη αφέθηκε απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει την οικονομική κάμψη, χωρίς τα ακόμη και σήμερα αναγκαία βασικά στοιχεία οικονομικής συνεργασίας και συντονισμού. Το κρίσιμο μάθημα είναι: Αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα εξαιτίας του ότι δεν λειτούργησαν οι χρηματαγορές και επ΄ ουδενί εξαιτίας των κοινωνικοασφαλιστικών συστημάτων μας. Αλλά είναι ο λαός που πληρώνει το κόστος.
Η πολιτική με την οποία θα απαντάμε στην κρίση στην Ευρωζώνη πρέπει να αντικατοπτρίζει αυτήν την αντίληψη. Η λύση πρέπει να διασφαλίζει ότι ο πληθυσμός της Ευρώπης, που πλήρωσε για τη διάσωση των τραπεζών και τώρα πληρώνει το κόστος της ύφεσης, δεν θα πληρώσει για τρίτη φορά. Αναμφίβολα, μεταρρυθμίσεις χρειάζονται. Σε μέρος της Ευρώπης, λαμβάνονται σκληρά μέτρα για να καταστείλουν τη διαφθορά και να ενισχύσουν την οικονομική αποτελεσματικότητα. Αλλά ας ασχοληθούμε με την κρίση που έχουμε, αντί να μιλάμε για την κρίση που οι συντηρητικοί θα ήθελαν να έχουμε. Εδώ είναι που διαφέρουμε με τη δεξιά: εμείς, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες, ζητάμε να βάλουμε στην άκρη την ιδεολογία, να βγούμε από τη ζώνη ασφαλείας και να πάρουμε φιλόδοξα μέτρα. Η απάντηση των κυβερνήσεων της δεξιάς στην κρίση είναι μίζερη από ιδεολογική άποψη και καταστροφική, από κοινωνική: απλώς ξεπουλάνε τα θεμέλια του κτηρίου για να πληρώσουν για την επισκευή της στέγης.
Ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών είναι η επανεκκίνηση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Πως διασφαλίζουμε ότι τα προβλήματα ρευστότητας στην Ευρωζώνη δεν μετεξελίσσονται σε προβλήματα φερεγγυότητας και, σταδιακά, στο τέλος του ευρώ;
Απλά εργαλεία βρίσκονται στο επίκεντρο της απάντησης: τα Ευρωομόλογα. Αυτά τα εργαλεία συλλογικής διαχείρισης του χρέους μπορούν να ελαφρύνουν την πίεση των αγορών σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και να επαναφέρουν τους λαούς στη θέση του οδηγού. Μπορούν να μειώσουν τις αποπληρωμές τόκων και να κάνουν το δανεισμό πιο φθηνό για όλους. Μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της ανάπτυξης, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, διασφαλίζοντας το κράτος-πρόνοιας. Μπορούν να παράσχουν τεράστιο κίνητρο για μεταρρυθμίσεις.
Ποιός, λοιπόν, ο λόγος να χάσουμε την ευκαιρία να τα αξιοποιήσουμε; Τα Ευρωομόλογα προκαλούν μεγάλο και αδικαιολόγητο φόβο. Αυτοί που βλέπουν την Ευρώπη ως παίγνιο μηδενικού αθροίσματος θεωρούν πως τα Ευρωομόλογα δημιουργούν νικητές και ηττημένους. Εμείς, οι κοινοβουλευτικοί από την Ελλάδα και τη Γερμανία, ενωμένοι και με αποφασιστικότητα αντιπαρατιθέμεθα σ΄ αυτήν την έλλειψη οράματος για την Ευρώπη. Υπό την ομπρέλα του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) έχουμε ένα όραμα για την Ευρώπη: μια Ευρώπη στην οποία οι φόβοι του χθες μετεξελίσσονται σήμερα σε αλληλεγγύη και αύριο σε πρόοδο, μια Ευρώπη που βάζει πρώτα τους λαούς, μια Ευρώπη της εργασίας και της ανάπτυξης.

Τα Ευρωομόλογα θα προστατεύσουν τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων. Δεν θα ακυρώσουν το κίνητρο για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Αντιθέτως, τα Ευρωομόλογα θα διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει όλο το χρέος της. Τα Ευρωομόλογα μειώνουν σημαντικά την ανάγκη διασώσεων, άρα και το κόστος για τους Γερμανούς πολίτες. Και αυτό δημιουργεί τεράστιο κίνητρο για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Τα Ευρωομόλογα σημαίνουν βραχυπρόθεσμη τόλμη για μακροπρόθεσμη ανταπόδοση. Μπορούμε να το πούμε απλά:
"Ως Γερμανός επιθυμώ την αποπληρωμή του χρέους, ως Έλληνας μια σταθερή και ασφαλή οικονομία, ως Ευρωπαίοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτοί οι στόχοι συμβαδίζουν". Ελπίζουμε ότι αυτή η μικρή πράξη τόλμης θα υποστηριχθεί και από άλλους. Όλοι οι Ευρωπαίοι αξίζουν τους καρπούς.
* Η κ. Βάσω Παπανδρέου είναι Βουλευτής, Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών

* Ο κ. Michel Roth, M.P., είναι Εκπρόσωπος Τύπου του SPD

* Σημειώνεται ότι το άρθρο δημοσιεύεται σήμερα, παράλληλα, στο EurActiv Γερμανίας - ιστοσελίδα πληροφόρησης της Ε.Ε
.

1 σχόλιο:

nik είπε...

Όσο χώρες σαν την Ελλάδα δεν δείχνουν σημάδια νοικοκυρέματος των δημοσίων οικονομικών (αφαιρώντας το χρέος, πρέπει με τα έσοδα να καλύπτουμε όλα τα έξοδα χωρίς έλλειμμα), το ευρωομόλογο μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο επιτοκίων και, κατά συνέπεια, καταστροφή για όλη την ευρωζώνη. Το ευρωομόλογο είναι η λογική συνέχεια όταν χώρες σαν την Ελλάδα προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για βιώσιμα δημοσιοοικονομικά. Είμαστε μακριά από αυτό ακόμη...